Rajanylitysliikenne keskeytettiin Vartiuksessa maanantaina tilapäisesti useaan otteeseen – Kainuun rajavartiosto arvioi haastavan tilanteen jatkuvan lähipäivinä

0
Vartiuksen rajanylityspaikalla Kuhmossa jouduttiin maanantainakin useaan otteeseen keskeyttämään tilapäisesti liikenne. LEHTIKUVA / Hannu Huttu
Vartiuksen rajanylityspaikalla Kuhmossa jouduttiin maanantainakin useaan otteeseen keskeyttämään tilapäisesti liikenne. LEHTIKUVA / Hannu Huttu

Vartiuksen rajanylityspaikalla Kuhmossa jouduttiin maanantainakin useaan otteeseen keskeyttämään tilapäisesti liikenne, Kainuun rajavartiosto kertoi illalla tiedotteessa.

Kainuun rajavartiosto arvioi haastavan rajatilanteen jatkuvan lähipäivinä, jolloin siitä aiheutuu edelleen merkittävää haittaa rajanylitysliikenteen sujuvuuteen.

Vartiukseen saapui maanantaina ilman maahantulon edellytyksiä 16 ihmistä, jotka kaikki hakivat turvapaikkaa. He eivät suostuneet palaamaan käskyistä ja kehotuksista huolimatta Venäjälle, eikä Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n rajavartiopalvelu myöskään laskenut heitä palaamaan takaisin Venäjälle, rajavartiosto kertoi. Turvapaikkaa hakeneet ylittivät rajan Venäjältä Suomeen polkupyörillä ja jalan.

Kainuun rajavartioston mukaan turvapaikanhakijat kertoivat olevansa lähtöisin Palestiinasta, Somaliasta ja Syyriasta. Tarkemmissa tutkimuksissa kuitenkin havaittiin, että ilmoitetut kansalaisuudet eivät pitäneet kaikilta osin paikkaansa. Ihmisiltä puuttuivat Schengen-alueelle vaadittavat viisumit, ja lisäksi kolmelta puuttui myös passi.

Sallaan puolestaan saapui maanantaina Lapin rajavartioston mukaan 35 turvapaikkaa hakenutta ihmistä Venäjän puolelta. Rajavartioston mukaan turvapaikanhakijat ovat Syyriasta, Afganistanista ja Irakista.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) vieraili maanantaina Vartiuksen rajanylityspaikalla ja kertoi Suomen tekevän tarvittaessa nopeasti lisätoimia, jos nykyinen toiminta itärajalla jatkuu.

Maastorajalla ei luvattomia rajanylityksiä

Kuusamon rajanylityspaikalla liikenne oli maanantaina vähäistä eikä häiriöitä ollut, Kainuun rajavartiosto kertoo. Maastorajalla Kainuun rajavartioston alueella ei havaittu luvattomia rajanylityksiä.

Kainuun rajavartiostossa jatkettiin estelaitteiden rakennustöitä rajalla. Niiden tarkoituksena on varmistaa yleinen järjestys ja turvallisuus vallitsevassa tilanteessa. Puolustusvoimat tukee Rajavartiolaitosta konetyövoimalla ja rakentamisosastolla.

Lapin rajavartiosto ilmoitti viestipalvelu X:ssä maanantaina, että myös Sallaan aletaan rakentaa yhteistyössä Puolustusvoimien virka-apuosaston kanssa tilapäisiä esteitä rajanylityspaikan ulkopuolelle maastoon.