Sähköä riittää talvella hyvin, Energiavirasto arvioi

0
Tilanne sähkön tuotantokapasiteetin osalta on Energiaviraston mukaan parempi kuin viime talvena. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen
Tilanne sähkön tuotantokapasiteetin osalta on Energiaviraston mukaan parempi kuin viime talvena. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

Sähkön riittävyys Suomessa on hyvä tänä talvena, arvioi Energiavirasto. Tilanne sähkön tuotantokapasiteetin osalta on parempi kuin viime talvena, ja virasto ennakoi sähkötehon riittävän talvikaudella myös kylmien pakkaspäivien kulutushuippujen aikana. Useat samanaikaiset häiriöt merkittävissä tuotantolaitoksissa ja siirtoyhteyksissä voivat kuitenkin vaarantaa sähkötehon riittävyyden.

Viraston raportin mukaan kylmänä talvipäivänä sähkön kulutushuipuksi on arvioitu noin 14 300 megawattia. Kotimaista markkinaehtoista tuotantokapasiteettia on arvioitu kulutushuipun aikana olevan käytettävissä yhteensä noin 12 800 megawattia. Sähkön kysynnän kattamiseksi kulutushuipun aikaan Suomi tarvitsee siis noin 1 500 megawattia tuontisähköä.

– Siirtoyhteyksillä tuontikapasiteettia naapurimaista Suomeen on yhteensä noin 3 400, Energiavirasto kertoo tiedotteessa.

Myös kaasun odotetaan riittävän

Energiaviraston mukaan tulevan talven tilanne on edellisvuotta parempi muun muassa siksi, että Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitos aloitti säännöllisen sähköntuotannon huhtikuussa.

Lisäksi uutta tuulivoimakapasiteettia on Energiavirastolle tehtyjen ilmoitusten perusteella otettu käyttöön kuluvan vuoden aikana yli 1 300 megawattia. Vuoden loppuun mennessä tuulivoimakapasiteetin odotetaan kasvavan vielä 600 megawattia.

Myös kaasun odotetaan riittävän Suomessa tulevana talvena, vaikka Suomen ja Viron välinen Balticconnector-kaasuputki ei olekaan käytössä. Energiaviraston mukaan Inkoon LNG-terminaalin höyrytyskapasiteetti riittää yksin turvaamaan kaasutoimitukset.

Virasto toteaa, että mahdollinen häiriö Inkoon terminaalissa voi kuitenkin vaarantaa kaasun riittävyyden, mikä voi heijastua myös sähköntuotantoon.