Saksan puolustusministeri lupasi Ukrainalle uutta sotilasapua yli miljardin euron edestä

0
Saksan puolustusministeri Boris Pistorius on luvannut Saksan jatkavan sotilasapua niin kauan kuin Ukraina sitä tarvitsee. LEHTIKUVA / AFP
Saksan puolustusministeri Boris Pistorius on luvannut Saksan jatkavan sotilasapua niin kauan kuin Ukraina sitä tarvitsee. LEHTIKUVA / AFP

Saksa on ilmoittanut uuden, 1,3 miljardin euron arvoisen sotilasapupaketin toimittamisesta Ukrainalle. Paketista kertoi tiistaina Kiovan-vierailullaan Saksan puolustusministeri Boris Pistorius, joka on luvannut maansa jatkavan sotilasapua niin kauan kuin Ukraina sitä tarvitsee.

Saksan viimeisin apupaketti sisältää tykistöammusten lisäksi muun muassa uusia Iris-T-ilmapuolustusjärjestelmiä, jotka on määrä toimittaa Ukrainaan ensi vuoden aikana. Iris-T-järjestelmät soveltuvat muun muassa Venäjän droonien tuhoamiseen. Saksa on toimittanut niitä Ukrainalle jo aiemmin.

Pistorius ilmoitti viime viikolla, että Saksa kaksinkertaistaa ensi vuonna Ukrainalle annettavan sotilaallisen tuen. Ensi vuoden aikana Saksan on määrä tukea Ukrainaa kahdeksalla miljardilla eurolla. Saksa on toiseksi merkittävin Ukrainan tukija Yhdysvaltojen jälkeen.

Yhteensä Saksa on antanut Ukrainalle humanitaarista, taloudellista ja sotilaallista tukea noin 22 miljardin euron arvosta. Edellisestä, noin miljardin euron tukipaketista Saksa ilmoitti viime kuussa.

Ukraina on toistuvasti pyytänyt länsimaisilta liittolaisiltaan lisää sotilaallista tukea. Ukrainan tänä vuonna käynnistynyt vastahyökkäys ei ole onnistunut ajamaan pääosin maan itä- ja eteläosiin juurtuneita venäläisjoukkoja pois.

Venäjä on lisännyt ilmaiskujaan Ukrainaan, ja sen uskotaan kohdistavan iskuja erityisesti energiainfrastruktuuriin talven lähestyessä.

Myös Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Kiovassa

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel saapui ennalta ilmoittamattomalle vierailulle Kiovaan. Vierailu liittyy Maidan-mielenosoitusten kymmenenteen vuosipäivään.

– Hyvä olla takaisin Kiovassa ja ystävien luona, Michel sanoi AFP:n mukaan someviestissään, jossa hän julkaisi myös kuvan itsestään laskeutumassa junasta.

Koko maailman seuraamissa Maidanin mielenosoituksissa ukrainalaiset protestoivat laajasti ja kuukausien ajan silloista Venäjä-mielistä hallintoa vastaan.

Mielenosoitukset lähtivät vyörymään liikkeelle, kun Ukrainan hallitus päätti keskeyttää EU:n kanssa solmittavan yhteistyösopimuksen valmistelut Venäjän painostuksesta. Ne johtivat lopulta helmikuussa 2014 vallankumoukseen, minkä jälkeen Venäjä miehitti Krimin ja aloitti sodan Itä-Ukrainassa.

Ukrainan uusi hallitus kuitenkin solmi lopulta yhteistyösopimuksen EU:n kanssa kesäkuussa 2014.

Tämän kuun alussa Ukrainan EU-tie nytkähti jälleen eteenpäin, kun Euroopan komissio suositteli Ukrainan EU-jäsenyysneuvottelujen avaamista.

Pistorius laski seppeleen

Pistorius kävi laskemassa seppeleen Maidan-aukiolle symbolisesti tärkeänä päivänä.

– Olen täällä taas, ensinnäkin luvatakseni lisää tukea (Ukrainalle), mutta myös ilmaistakseni solidaarisuuttamme, syvää yhteyttämme sekä ihailuamme siitä rohkeasta, pelottomasta ja arvokkaasta taistelusta, jota täällä käydään, Pistorius sanoi laskiessaan seppeleen Maidan-aukiolle.

Vain päivää aiemmin maanantaina Kiovassa vieraili Ukrainan merkittävimmän tukijan Yhdysvaltojen puolustusministeri Lloyd Austin, joka hänkin keskusteli Zelenskyin kanssa Ukraina-tuesta.