Saku Nikkaselta loppui aika kesken – kansanedustaja eroaa kaupunginhallituksesta ja jää Salossa rivivaltuutetuksi

6
Saku Nikkanen johti Salon kaupunginhallituksen talousarviokokouksen maanantaina. Hän aikoo anoa eroa kaupunginhallituksesta lähipäivinä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Saku Nikkanen (sd.) jättäytyy rivivaltuutetuksi Salossa. Hän hakee eroa kaupunginhallituksen jäsenyydestä.

Viime kevään vaaleissa eduskuntaan noussut Nikkanen sanoo huomanneensa syksyn aikana, että eduskunnan, Varsinais-Suomen hyvinvointialueen ja Salon kaupungin tehtävistä on mahdotonta selvitä siten, että voisi sanoa hoitaneensa hommansa kunnialla.

– En ole tyytyväinen siihen ajalliseen panokseen, jonka pystyn nykytilanteessa antamaan kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtävässä. Toki tehtävää voi hoitaa monilla eri tavoin, mutta mielestäni yksi päivä viikossa ja kokousten vetäminen ei yksistään riitä. Siinä tehtävässä pitäisi pystyä olemaan läsnä Salossa paljon enemmän, hän perustelee.

Nikkanen sanoo haluavansa aikaa myös perheelleen. Kotona on puolison lisäksi 7- ja 11-vuotiaat lapset.

– Haluan olla heidänkin elämässään ja mukana lasten harrastuksissa. Kolmas syy on, että minun on pidettävä huolta omasta hyvinvoinnistani ja terveydestäni.

Saku Nikkanen on ollut politiikassa mukana jo pitkään. Kahden viime vuoden aikana politiikka on alkanut viedä miestä eikä mies politiikkaa.

Kuntavaaleissa keväällä 2021 Nikkanen rohmusi yli tuhat ääntä, ja hänet valittiin Salon kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi.

Aluevaaleissa äänisaalis nousi yli 1 200:aan, ja salolainen pääsi aluevaltuuston lisäksi Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aluehallitukseen.

Pian aluevaalien jälkeen salolaiset kuulivat yllätysuutisen: kansanedustaja Katja Taimela ilmoitti jättävänsä eduskunnan ja muuttavansa Turkuun.

Salon SDP pyysi Saku Nikkasta ehdokkaakseen, ja mies nousi kolmannella yrityksellä eduskuntaan.

– Katjan päätös tuli yllätyksenä. Siihen asti ajatuksenani oli, että keskityn kunta- ja aluepolitiikkaan. Kun kysyttiin eduskuntavaaliehdokkaaksi, siihen piti tarttua, Nikkanen sanoo.

Saku Nikkanen sanoo olevansa tyytyväinen, että on saanut ensimmäisen kauden kansanedustajana painavia tehtäviä. Asian kääntöpuoli on, että päivät ovat pitkiä ja kiireisiä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Kansanedustajuuden takia Saku Nikkanen ilmoitti pian luopuvansa Varhan aluehallituksen jäsenyydestä. Siihen oli käytännön syy: aluehallitus kokoontuu tiistaisin puolilta päivin, jolloin Nikkanen on Helsingissä. Aluevaltuustossa hän istuu edelleen.

Salon kaupunginhallituksen puheenjohtajan paikasta Nikkanen halusi pitää kiinni, koska koki, ettei hän ollut päässyt kunnolla kiinni kaupungin arkiseen kehittämiseen.

– Ehdin olla kuukauden puheenjohtajana, kun kaupunginjohtajakriisi alkoi. Se kesti aika pitkään. Sitten tuli historiallisen suuri sote-uudistus. Sitten tehtiin kaupungin strategiaa ja hallintouudistusta. Melkein kaksi vuotta mentiin jonkinlaisessa poikkeustilassa.

Eduskunnassa Saku Nikkanen on hämmästynyt syksyn aikana itsekin siitä, missä kaikessa hän on mukana.

Nikkanen on muun muassa valtiovarainvaliokunnan varajäsen. Jäsenenä hän on valiokunnan hallinto- ja turvallisuusjaostossa sekä sivistys- ja tiedejaostossa.

Lisäksi hän on hallintovaliokunnan jäsen, Suomen itsenäisyyden juhlarahaston hallintoneuvoston jäsen ja ulkoministeriön kehityspoliittisen toimikunnan jäsen. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen parlamentaarisessa ryhmässä Nikkanen toimii puheenjohtajana.

– Täytyy olla tyytyväinen, että ensimmäisen kauden kansanedustajana on saanut näin painavia tehtäviä. Esimerkiksi hallintovaliokunnassa sekä hallinto- ja turvallisuusjaostossa on käsitelty erittäin ajankohtaisia sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden kysymyksiä, hän kiittää.

Kesken kiireisen syksyn Nikkanen sai kutsun kuukauden maanpuolustuskurssille. Se on parhaillaan menossa, ja sen takia varapuheenjohtaja Juhani Nummentalo (kok.) on vetänyt jo kaksi kaupunginhallituksen kokousta Salossa.

Nikkanen pitää maanpuolustuskurssia erinomaisena ja sanoo saaneensa tärkeää tietoa Suomen kokonaisturvallisuudesta. Samaan aikaan hän on potenut huonoa omaatuntoa, koska ei ole hoitamassa kotikaupunkinsa asioita.

– Kyllähän se rassaa, että pitäisi olla Salossa edustamassa kaupunkia ja tekemässä tiivistä yhteistyötä muiden poliittisten ryhmien ja kaupunginjohtajan kanssa. Täytyy kuitenkin ymmärtää, mitkä ovat yhden ihmisen rajat, Nikkanen kiteyttää.

Subscribe
Huomio
6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Tosi On
17 päivää sitten

Kun leikkiin on lähtenyt leikki pitää kestää loppuun.
Pitäisi itse käsittää ettei voi olla ehdolla jokapaikkaan .
Pitäisi olla periaate yksimies yksi paikka .
Nythän tämä näyttää rintama karkuruudelta äänestäjäin silmissä

Tätä mieltä
15 päivää sitten
Reply to  Tosi On

Ei se ole rintamakarkuruutta vaan järkevä päätös. Nikkanen haluaa hoitaa hommat kunnolla eikä ns. juosten k*sten. Monelle poliitikolle tuntuu olevan pääasia, että näkyy itse joka paikassa ’hoitamassa’ monta hommaa ja ottamassa kantaa joka asiaan – toinen asia on sitten, saako mitään aikaan vaan onko pelkkää näkyvyyttä havitteleva linssilude vailla mitään itse työhön liittyviä taitoja ja ominaisuuksia. Niitä on eduskunnassakin aivan liikaa rahojamme tuhlaamassa .

Marko
15 päivää sitten
Reply to  Tosi On

Mitäs tämä persujen kansanedustaja, yksi mies ja kolme työtä. Hoidetaanko kaikkia hommia sinne päin, kuten nyt vaikka kansanedustajan työ?

Eija Seppälä
17 päivää sitten

Arvostan suuresti rehellisyyttäsi ja arvojen laittamista tärkeysjärjestykseen.

entinen kuntapäättäjä
16 päivää sitten

Hieno päätös. Ei sellaista yli-ihmistä löydykään, joka pystyisi hoitamaan tuollaisen luottamusmäärän kunnolla. Johan reissaamiseenkin kuluu määrättömästi aikaa. Ei se esityslistojen lukeminen nopeudu yhtään siitä, onko se paperilla vai lukeeko netistä. Ja niiden perusteella pitää siten tehdä päätöksiä. Eiköhän käytännössä päätöksiä tehdä jonkun muun kyhäämillä ryhmäpäätöksillä, ja usein ei edes kokouksen jälkeen muista, mistä päätettiin. Tuollaiset luottamustoimet vie helposti myös käytettävissä olevat vapaa-ajat viikonloppuineen!

Einstein
16 päivää sitten

Kyllä Nikkasella on sama 24 tuntia vuorokaudessa käytettävissä kuin muillakin. Syy ei ole ajan loppumisessa. Olisiko kuitenkin niin, ettei hän ehdi tehdä kaikkia tehtäviä siinä ajassa. Jostain tietysti pitää luopua, jos kaikkea ei ehdi