Sallaan aletaan rakentaa tilapäisiä esteitä – STT:n tietojen mukaan ministeriössä on valmisteltu kahta eri vaihtoehtoa rajatilanteeseen vastaamiseen

0
Hallitus päätti sulkea rajanylityspaikkoja puuttuakseen turvapaikanhakijoiden kasvaneeseen määrään, jota epäillään Venäjän hybridivaikuttamiseksi. Lehtikuva / Miska Puumala
Hallitus päätti sulkea rajanylityspaikkoja puuttuakseen turvapaikanhakijoiden kasvaneeseen määrään, jota epäillään Venäjän hybridivaikuttamiseksi. Lehtikuva / Miska Puumala

Itärajalla liikennettä rajoitettiin Vartiuksen rajanylityspaikalla iltapäivällä noin tunnin ajan, kertoo rajavartioaseman päällikkö, kapteeni Jouko Kinnunen STT:lle.

Kinnunen sanoo, että Venäjän viranomaiset toimivat vastoin yhteisiä sopimuksia ja toivat rajalle yhdeksän ihmistä. Heidät otettiin vastaan turvapaikanhakijoina Suomen puolelle. Kinnunen ei kommentoinut turvapaikanhakijoiden kansallisuuksia.

Iltapäivällä hieman kello kahden jälkeen liikenne kulki rajanylityspaikalla taas normaalisti.

Kaakkois-Suomen kolme rajanylityspaikkaa sekä Niiralan rajanylityspaikka Pohjois-Karjalan rajavartioston alueella ovat olleet suljettuina perjantain ja lauantain välisestä yöstä lähtien. Muutama turvapaikanhakija tuli silti lauantaina Suomeen suljetun Nuijamaan rajanylityspaikan esteiden läpi sekä luvattomasti maastorajan kautta.

Hallitus päätti sulkea rajanylityspaikat puuttuakseen turvapaikanhakijoiden kasvaneeseen määrään, jota epäillään Venäjän hybridivaikuttamiseksi. Kansainvälisen suojelun hakeminen on keskitetty Vartiuksen ja Sallan rajanylityspaikoille.

Lapin rajavartiosto kertoo viestipalvelu X:ssä (entisessä Twitterissä), että Sallaan on saapunut tänään 35 ihmistä Venäjän puolelta rajanylityspaikan aukioloaikana. Rajavartiosto lisää, että tilanteen selvittely on käynnissä.

Lapin rajavartiosto on myös julkaissut kuvan, jossa näkyy ihmisiä rajalla polkupyörien kanssa.

Yli sata haki Vartiuksessa turvapaikkaa loppuviikosta

Kinnunen kertoi aiemmin tänään, että yhteensä 106 ihmistä haki Vartiuksessa turvapaikkaa torstain ja sunnuntain välisenä aikana.

Rajanylitysliikenne keskeytettiin Vartiuksessa sunnuntaina tilapäisesti useaan otteeseen. Kainuun rajavartioston apulaiskomentajan Tomi Tirkkosen mukaan syynä oli Venäjän viranomaisten toiminta.

– Käytännössä he ohjaavat raja-aukolle ihmisiä, joilla ei ole Suomeen maahantuloedellytyksiä, ja välillä siinä on polkupyöriä. Se ei mahdollista ajoneuvoliikennettä. He eivät myöskään omalta puoleltaan poista (ihmisiä) raja-aukolta, Tirkkonen sanoi STT:lle sunnuntaina.

Rajanylityspaikka avattiin maanantaiaamuna kello kahdeksalta, ja liikenne lähti kulkemaan normaalisti molempiin suuntiin, Kinnunen kertoi.

Rajavartiostolla on käytössä Puolustusvoimien virka-apua tilapäisten esteiden rakentamiseen.

Kainuun rajavartioston mukaan Puolustusvoimat tukee virka-aputyönä väliaikaisten esteiden rakentamista myös Kuusamon rajanylityspaikalle.

Suurin osa Syyrian ja Somalian kansalaisia

Suomen vastaanottojärjestelmän tilanteesta ei tällä hetkellä ole erityisen suuria huolia, sanoo Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Elina Nurmi STT:lle. Hänen mukaansa tilanne on hyvin hallinnassa.

Turvallisuussyistä hän ei kommentoi, mihin vastaanottokeskuksiin itärajan yli tulleita turvapaikanhakijoita on sijoitettu tai minkälainen vastaanottokeskusten kokonaiskapasiteetti tällä hetkellä on.

– Turvapaikanhakijoita ei välttämättä sijoiteta rajanylityspaikkojen läheisiin vastaanottokeskuksiin, vaan toimitaan valtakunnallisesti, ihan niin kuin normaalitilanteessakin, hän sanoo.

Nurmen mukaan suurin osa viikonlopun aikana saapuneista turvapaikanhakijoista on Syyrian ja Somalian kansalaisia. Pääosa heistä on nuoria miehiä, mutta viime päivinä maahan on tullut myös naisia ja lapsia.

Vaihtoehtona sulkea itäraja kokonaan

STT:n tietojen mukaan sisäministeriössä on valmisteltu viikonlopun aikana kahta eri vaihtoehtoa rajatilanteeseen vastaamiseen. STT:n hallituslähteen mukaan toinen vaihtoehdoista on se, että itäraja suljettaisiin kokonaan. Toinen vaihtoehto on lievempi.

Hallituslähde sanoo, että ennen kuin sisäministeriön virkavastuulla tehty esitys esitetään, pitää vielä tehdä oikeudellinen arviointi ja saada oikeuskanslerin puolto.

– Sitten voidaan edetä päätöksentekoon.

Hallituksella on valmius kokoontua pikaisellakin aikataululla, mutta valtioneuvoston yleisistuntoa ei todennäköisesti pidetä kuitenkaan enää tänään maanantaina.

Maiju Ylipiessa, Simu Perälä, Viivi Salminen