Sallassa rajalle saapui yli 40 turvapaikanhakijaa, rajanylitysliikennettä rajoitettu sekä Sallassa että Vartiuksessa

0
Kansainvälisen suojelun hakeminen on keskitetty Vartiuksen ja Sallan rajanylityspaikoille. LEHTIKUVA / Ritva Siltalahti
Kansainvälisen suojelun hakeminen on keskitetty Vartiuksen ja Sallan rajanylityspaikoille. LEHTIKUVA / Ritva Siltalahti

Sallan rajanylityspaikalle saapui tänään yhteensä 41 turvapaikanhakijaa kahdessa eri ryhmässä, kertoo Lapin rajavartiosto. Tiedotteen mukaan ihmiset saapuivat polkupyörillä.

Tulijat olivat Afganistanista, Jemenistä, Keniasta, Marokosta, Pakistanista, Somaliasta ja Syyriasta. Tämän hetken tietojen mukaan kaikkien tavoitteena on hakea Suomesta turvapaikkaa, mutta prosessi oli rajavartioston mukaan iltapäivällä vielä kesken.

Rajanylityspaikka on tältä päivältä suljettu. Rajavartiostosta kerrotaan STT:lle, että liikennettä rajoitettiin viimeisen aukiolotunnin aikana iltapäivällä kello yhden ja kahden välillä.

Miehiä, naisia ja lapsia

Pureva pakkanen ja toimittajakatras olivat saapujia vastassa, kun Lapin Sallan rajanylityspaikalle saapui puolenpäivän seutuvilla nelisenkymmentä polkupyöriä taluttavaa oletettua turvapaikanhakijaa. Saapujat tulivat Suomeen kahdessa ryhmässä puolenpäivän tienoilla.

Rajanylityksen Venäjältä Suomeen näkivät STT:n paikalla oleva toimittaja ja valokuvaaja. Viranomaiset eivät päästäneet toimittajia keskustelemaan maahan saapuneiden kanssa rajanylitysasemalla.

Suomeen Sallan rajanylityspaikan kautta saapuneiden joukossa oli aikuisten miesten ohella myös naisia ja lapsia, kertoo rajavartiosto. Näiden jakaumaa viranomaiset eivät kommentoineet.

– On ollut sekä miehiä, naisia että lapsia, rajavartioaseman päällikkö Hans-Michael Gros sanoo.

Valtaosin tulijat ovat Grosin mukaan miehiä. Alaikäisten määrää ei kommentoitu.

Ilmaisseet kiinnostusta turvapaikkaan

Tänään saapuneista ryhmistä kaikki maahantulopuhuttelussa käyneet ovat ilmaisseet haluavansa hakea turvapaikkaa, kertoo Gros STT:lle.

– Tähän mennessä ne, jotka ovat maahantulopuhuttelussa käyneet, ovat profiiliin sopivia, Gros sanoo.

Maahan saapuneet vietiin pakkaselta suojaan rajanylityspaikalle pystytettyyn telttaan, jonne Suomen Punaisen Ristin takissa ollut työntekijä ja rajavartijat toivat ruokaa ja juomaa.

– Peruselintarvikkeita ja juotavaa, kuvaili Gros.

Grosin mukaan Suomen tiedossa on, että Venäjän puolella lähellä rajaa on edelleen ”profiiliin sopivia” henkilöitä, jotka saattavat pyrkiä Suomeen turvapaikkaa hakemaan.

Kansainvälisen suojelun hakeminen on tällä hetkellä keskitetty itärajalla Vartiukseen ja Sallaan

Rajan takana lisää polkupyöriä ja ihmisiä

Monet aikuisistakin saapujista taluttivat lastenpyöriä. Oletettujen turvapaikanhakijoiden polkupyöriä pinottiin Sallan rajanylityspaikalla rakennuksen seinää vastan yhdeksi huurteen peittämäksi röykkiöksi.

Rajan yli tullut tavanomainen suomalainen kuljettaja kertoi toimittajille Sallan puolella, että Venäjän puolella rajaa taksit kuljettavat sekä ihmisiä että polkupyöriä Suomen rajan tuntumaan, eli toiminta vaikuttaa jatkuvan. Rajan mennessä kiinni kello 14:ään mennessä uutta ryhmää ei kuitenkaan ollut saapunut.

Rajavartioaseman päällikön arvion mukaan tulijoiden talvivarusteet riittävät lyhyeen oleskeluun ulkona pakkassäällä, mutta pidempään oleskeluun maastossa ne eivät sovi.

Vartiuksessa liikenteen keskeytyksiä

Vartiuksen rajanylityspaikalle Kuhmossa saapui tänään 20 turvapaikanhakijaa kolmessa erässä, kertoo STT:lle rajavartioaseman päällikkö, kapteeni Jouko Kinnunen.

Rajanylityspaikalla liikennettä jouduttiin rajoittamaan kolmeen otteeseen, kun turvapaikanhakijoita saapui useamman ihmisen ryhmänä rajalle. Kinnusen mukaan liikenne keskeytettiin, jotta tilanne pysyi Suomen rajaviranomaisten hallinnassa.

Kinnusen mukaan pienen odottelun jälkeen kaikki ihmiset pääsivät Suomesta Venäjälle ja toisin päin.

Kinnusen mukaan viime torstaista lähtien Vartiuksen rajanylityspaikalle on tullut yhteensä 142 turvapaikanhakijaa.

Monia rajanylityspaikkoja suljettuina

Lapin rajavartiosto kertoi aiemmin aamulla, että yö sen toiminta-alueella ja rajanylityspaikoilla oli sujunut rauhallisesti. Myös Kainuun rajavartiosto kertoi, ettei uusia turvapaikanhakijoita ollut tullut yön aikana sen jälkeen kun Vartiuksen rajanylityspaikka eilen sulkeutui.

Eilen Sallaan saapui 35 turvapaikanhakijaa ja Vartiukseen 16. Yhteensä Vartiukseen on saapunut viime päivinä yli 120 turvapaikanhakijaa.

Kaakkois-Suomen kolme rajanylityspaikkaa sekä Niiralan rajanylityspaikka Pohjois-Karjalan rajavartioston alueella ovat olleet suljettuina perjantain ja lauantain välisestä yöstä lähtien. Hallitus päätti sulkea rajanylityspaikat puuttuakseen turvapaikanhakijoiden kasvaneeseen määrään, jota epäillään Venäjän hybridivaikuttamiseksi.

Viime viikon aikana Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoille saapui rajavartioston mukaan 379 turvapaikanhakijaa ja 14 tilapäisen suojelun hakijaa. Lauantain jälkeen Kaakkois-Suomen rajavartioston toiminta-alueella ei ole tullut maahan yhtään turvapaikanhakijaa.

Pohjois-Karjalan rajavartiosto kertoi aiemmin X:ssä, että rajalle tulee tilapäinen esteaita, jonka pystyttämisessä käytetään apuna myös varusmiehiä. Tilanne alueella on rajavartioston mukaan rauhallinen.

Maiju Ylipiessa, Anne Salomäki, Lassi Lapintie