Salon eteläosiin on kotiutunut uusi susipari – aika vähän on tilaa, sanoo tutkimusprofessori Ilpo Kojola

26
Salon seudulla on tehty elokuun alusta alkaen noin kaksi ja puoli tuhatta susihavaintoa. Kuva: SSS-arkisto/Reijo Juusti

Salon susiasutus saattaa täydentyä uudella reviirillä. Salon eteläosissa Perniössä on havaittu kaksi yhdessä liikkuvaa sutta kantatien molemmin puolin, mikä on herättänyt epäilyn uudesta susireviiristä kansallispuiston suunnalla.

– Aika vähän on tilaa, kommentoi Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Ilpo Kojola tilannetta.

Hän sanoo, että reviirin koon pitäisi olla vähintään 400–500 neliökilometriä. Tämä vaatimus ei täyty, jos reviiri olisi yksin Teijon kansallispuiston seudulla lähinnä kantatie 52:n länsipuolella.

Jotta reviiri olisi tarpeeksi iso, tilaa tarvittaisiin laajemmalta alueelta kantatie 52:n itäpuolelta Perniöstä, jossa kuitenkin tiedetään Raaseporin reviirin susien liikkuvan. Kojolan mukaan aika näyttää, tinkivätkö Raaseporin sudet tilavaatimuksistaan.

Uusi susipari saattaa saada tilaa myös raaseporilaissusien niin sanotusta reuna-alueesta, joka ei kuulu niiden ydinalueeseen.

Kojola sanoo, että mikäli kahden eri reviirin sudet ovat sukulaisia, ne saattavat alkuvaiheessa sietää reviirien päällekkäisyyttä. Kun reviirit vakiintuvat, päällekkäisyyttä ei ole.

– Susilla reviirirajat ovat kohtalaisen tarkat. Sudet joutuvat valtaamaan oman tonttinsa, Kojola sanoo.

Raaseporin reviiri on parhaillaan Kojolan mukaan hyvin suuri, 1 600–1 700 neliökilometriä.

– Se on Etelä-Suomen reviireistä suurin.

Varsinais-Suomen vs. riistapäällikkö Jörgen Hermansson sanoo metsästäjien tehneen susiparista havaintoja, joiden perusteella sudet oleskelisivat muun muassa kansallispuiston tienoilla.

Hän miettii, mahtaako Raaseporin susireviirin lauma oleilla nyt enemmän Raaseporin puolella, jolloin Perniössä havaittu pari voisi muodostaa oman reviirin.

Salon petoyhdyshenkilö Marko Laine tietää, että metsästäjät ovat saaneet susista näköhavaintoja molemmin puolin kantatietä. Tämä viittaisi siihen, että uusi reviiri tulisi osittain Raaseporin reviirin alueelle.

– Ei se olisi yllätys, jos toinen susista olisi Raaseporin laumasta, Laine pohtii.

Susiparin alkuperästä odotetaan tarkempaa tietoa meneillään olevan susien DNA-näytteiden keruusta. Laine sanoo, että näytteitä varten kerättäviä ulosteita on nyt saatu Salosta yllättävän hyvin.

Lumisade helpottaa näytteiden keruuta, sillä kerääjät voivat etsiä jätöksiä susien jälkihavaintojen avulla.

Ilpo Kojola toivoo DNA-näytteiden kertovan tarkemmin susien alkuperän.

– On erittäin kiinnostavaa, onko susilla sukulaisuutta keskenään, hän sanoo.

Kaikki susien DNA-näytteet analysoidaan keväällä ja tulokset julkistetaan alkukesällä.

26 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Kpx
2 kuukautta sitten

Eilen illalla löytyi juuri tuoreet suden jäljet, alle 20m saunalta ja n 50m talosta. Kuusjoenperä

MammaMaalta
2 kuukautta sitten
Reply to  Kpx

Viikko sitten tiistai-iltana oli Muurlassa kaksi sutta ylittänyt tien auton sekä maantien valoissa näkyen. Suunta saattoi olla Raaseporista Muurlan läpi Kuusjoenperälle? Samana iltana maalaistalon sisällä olleet koirat olivat ottaneet kovat haukut levottomina.

Kpx
2 kuukautta sitten
Reply to  MammaMaalta

Täällä on käsittääkseni somerniemen ja kiiklaan laumojen reviiriraja tuolla metsässä, siksi tästä kulkee susia eestaas. Ekaa kertaa vaan näin liki asutusta.

Marko
2 kuukautta sitten
Reply to  MammaMaalta

Aamulla oli kissan jäljet 3 metriä vanhan navetan nurkalta,uskaltaako mennä enää uloskaan? Mitä te pelkäätte,oletteko lukeneet liikaa Grimmin satuja? Uskokaa tai älkää niin sillä sudella on patologisempi pelko ihmistä kohtaan kuin teillä sitä,tai niin luulisi.Suhteellisuudentaju puuttuu aina ja näköjään ikuisesti.

Keijo K
2 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Ilkkuminen onkin todella kehittävää sivistyneessä keskustelussa. Susihavaintoja on ympäri Varsinais-Suomea jo liiankin paljon. Suden ei kuulu tulla asumusten lähipiiriin.

Totta joka sana
2 kuukautta sitten

Peuroja tai kauriita niin paljon, että susi voi loikoa puun alla ja varttua saaliin kävelevän suuhun. Tolkuttomaksi paisunut kaurismäärä tuonut niitä syövätkin tänne. Metsästäjät eivät ota mitään vastuuta.

Marko
2 kuukautta sitten

Juuri niin.Suomessa on ylisuuret hirvi ja kauriskannat vain ja ainoastaan tyydyttämään joidenkin tappamisen tarpeita.Sudet tulee tänne mäkkäriin popsimaaan peuroja vaikka metsästäjäliiton puheenjohtaja väitti jotakin muuta.Olisi hyvä kuulla metsästäjien teoria miksi sudet ovat tulleet tänne jos syynä ei heidän mukaansa ole peurat.Kirjoitin muutama vuosi sitten tähän lehteen peuroja olevan noin satatuhatta ja sain suoranaisen vihavyöryn metsästäjiltä,ei ollut kuulemma mahdollista ja juttuni oli viherpiiperrystä.Nyt on sitten ylittynyt reilusti tuo määrä ja metsästäjät työntää edelleen päätään pensaaseen.Eläimiä ei tarvitse pelätä,niitä pitää kunnioittaa ja siihen vaaditaan eläimen ja sen tapojen tuntemusta,näillä metsästäjillä tuntuu olevan vain luuloja.Pelottelulla saadaan aikaan melko paljon pahaa.

Urpo
2 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Miksiköhän perinteisesti suurpetokannat ovat olleet vahvoja idässä, vaikkei siellä ole peuroja? Kauriitkin ovat harvinaisia.

SLL esitti, että peurat pitäisi hävittää,mutta tilalle tuoda saksanpeura suurpetojen ravinnoksi. Osaatkohan kertoa, mikä ajatus tuossa oli?

Onko kirjoituksesi ja sen vastineet löydettävissä jossain?

Mitä tarkoitat pään pensaaseen työntämisellä? Peurakannalle on asetettu tavoite, jonka saavuttamiseksi tehdään paljon töitä. Itsekin voisit ryhtyä metsästäjäksi, niin voisit edistää vieraslajin kannan leikkausta. Ai niin, sinähän et hyväksy eläinten tappamista.

Urpo
2 kuukautta sitten

Jo nyt koiran käyttö metsästyksessä on riskipeliä. Useita koiria jää suden suuhun joka vuosi. Kun susikanta vielä kasvaa, loppuu koiralla metsästäminen kokonaan. Sitten voi taas haukkua metsästäjiä lisää.

Metsäkauris ei edellytä kaatolupaa, joten jokainen metsästysoikeuden haltija voi osallistua talkoisiin. Kovin vähän tulijoita sillä suunnalla vain on.

Marko
2 kuukautta sitten
Reply to  Urpo

No kerro sinä miksi sudet on tulleet?Susia on itärajalla koska venäjän puolella on koskemattomat erämaat tuhansia kilometrejä itään päin.Suomen sudet on sieltä kotoisin nykyään.Susia on kolmisensataa ja koiria varmasti 800 000,pikkuisen suhteellisuudentajua.Mutu mielipiteisiin on hankala vastata mitään kun ajattelette tunteella ja vetelette kauhutarinoita hihasta,tulee mieleen erään puolueen maahanmuuttopolitiikka.Toimii uhkakuvilla ja pelottelulla kuten tämä petokeskustelu suomessa kymmeniä vuosia.Metsästäjät on ukkoutuneita nelivetokuskeja jotka ei taida sinne metsään päästä ampumaan kuin petoeläimiä!

Urpo
2 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Tuli taas sellainen tykitys vastineena kysymyksiini, että siitä voi vetää riittävät johtopäätökset.

Tosi On
2 kuukautta sitten

Liian tottuneita ihmisiin jo .
Susivslkeet puhoille ja suden kuoppia tosin heinäseipäitä ei enää ole joita kuoppien pohjalle laitettiin 1800 luvulla

Kotirauha
2 kuukautta sitten

Milloin se koirien ja lampaiden syönti loppuu? Tiedän yhden konstin, mutta en sano ääneen.

Marko
2 kuukautta sitten
Reply to  Kotirauha

Niin,ihminenkin syö koiria ja lampaita että mitäs eroa siinä on syökö ne sitten susi? Kerro nyt oma näkemys asiasta.Selitykseksi ei kelpaa raamatullinen yli-ihmis teoria vaan jotakin konkreettista.

Urpo
2 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Yllättävä kysymys. Vastaan silti kotirauhan puolesta.

Lampaiden kasvatus on elinkeino. Susien tappamat lampaat ovat tappiota elinkeinotoiminnassa. Rinnasta tappiot omaan työnantajaasi, niin ymmärrät sen merkityksen.

MDI
2 kuukautta sitten
Reply to  Urpo

Niistä kylläkin maksetaan valtion varoista korvausta eli on vähän eri asia tappiot yritystoiminnassa.

Urpo
2 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Sellaisia vahingonkorvauksia ei ole, että tuhoista ei yritystoiminnalle vahinkoa aiheutuisi.

MDI
2 kuukautta sitten
Reply to  Urpo

Lampaan suomalaiset alkuperäisrodut: 4-12 kk vanhat uuhi 260 euroa, pässi 380 euroa. Tuontirodut 4-12 kk uuhi 310 euroa, pässi 500 euroa, ja nämähän tulevat tilille ilman myyntiponnisteluja pelkällä kaavakkeen täytöllä. Ihan hyvä kilohinta.

Porosta saa muuten yli 1300 euroa ja kainuulainen poroisäntä on saanut viidessä (5) vuodessa petovahinkokorvauksia yli 700000 euroa, eli hän oikeastaan kasvattaa poroja petojen ruoaksi valtion piikkiin.

Marko
2 kuukautta sitten
Reply to  Urpo

MDI vastasi kattavasti. Kerros miksi se susi on niin demonisoitu eläin, kotikoirahan on tilastollisesti vaarallisin eläin tässä maassa. Tapahtuu erittäin pahoja loukkaantumisia, ja jopa henki on jollain lähtenyt kun pikku hauvelit ovat hyökänneet ihmisten kimppuun. Ollaanko vaatimassa koirien metsästystä, susikin on koira ja kotikoira vaan suden tyhmempi versio. Petoeläimet pitävät eläinkannat terveinä, sikäli mikäli ihminen sallisi sen. Nythän ihminen on ottanut poliisin roolin luonnossa ja tuloshan on kaikkien nähtävillä.

Mamma Maalta
2 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Muutama vuosi, niin susia pyörii kuin rottia nurkissa! Ja ihmisten päälle hyökkäävät koirat eivät ole pieniä koiruleita, vaan suurikokoisia hirmuja, joita ei omistajakaan pysty hillitsemään.

Urpo
2 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Minusta ei olla terveellä pohjalla, jos petovahingot hyväksytään siksi, että veronmaksajat maksavat niistä tuottajalle korvauksia. Vahingot pitää yrittää estää, ettei tarvita korvauksia. Nyt susikantaa aiotaan kasvattaa rajusti, mikä tarkoittaa myös vahinkojen määrän kasvua. MDI:n kannattaa jutella lammastilallisen kanssa, selvitetäänkö petovahinko yhdellä kaavakkeella. Jos koira uhkaa ihmistä, kyllä sen lopettamiseen on kova paine. Mikä se tulos on, joka on nähtävillä, ja joka johtuu suden kannanhoidollisesta metsästyksestä? Olisi kiva, jos vastaisit esitettyihin kysymyksiin ennen kuin esität niitä toiselle.

MDI
2 kuukautta sitten
Reply to  Urpo

Ilmoitus petovahingosta tehdään sähköisesti Vipu-palvelussa tai paperilomakkeella nr. 131, molemmat ovat samalla korvaushakemuksia. Kunnan maaseutuelinkeinoviranomainen tulee tarkastamaan tilanteen tai sitten ei, etenkään ei tule jos mukana valokuvia (esim. puhelimella otettuja).

Lampaita ”pilkkoneena” sanoin kilohinnan olevan hyvä, puolivuotiaassa karitsassa ei sitä lihaa hirveästi ole.

Urpo
2 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Ei tietenkään ole lihaa ja siksi tuon ikäisiä lampaita ei teuraaksi ole tarkoituskaan viedä.

Työllistää raadot muutenkin kuin yhden lomakkeen verran.

MDI
2 kuukautta sitten
Reply to  Urpo

”Lammas saavuttaa teuraspainonsa nopeimmillaan puolessa vuodessa ja yhdestä saa lihaa noin 15 kiloa”.

Kotirauha
2 kuukautta sitten

Ihminen ottaa koiran lemmikikseen, kotivahdikseen, riistan metsästykseen, usein kaikkia näitä samassa tapauksessa. Ei me suomalaiset oteta koiraa syödäksemme sitä, höh! Ja mitä lampaisiin tulee, se on monen ihmisen elinkeino tai osa sitä! Haaskuun menee susien raatelemat ja tappamat lampaat. Etkö vielä näitä tiennyt!

Marko
2 kuukautta sitten
Reply to  Kotirauha

Onneksi ihminen ei koskaan haaskaa mitään, ainakaan ruokaa ei mene yhtään hukkaan! Susi on Suomen luonnon alkuperäisasukas, lammas ei. Ihminen on raahannut kaiken maailman eläinlajeja pitkin maapalloa, ja ongelmat on melkoisia. Sillähän ei tietenkään ole väliä, kun ihmisen kuuluu saada kävellä kaiken yli ja olla oman elämänsä Jumala. Kyse ei ollut siitä, kuka sitä koiraa syö, vaan se, että ihminen on samanlainen opportunisti ruoan suhteen kuin susi. Nälkään menee koirat, lampaat ja vaikka lajitoverit, jos on pakko. Eli kumpi pahempi, susi versus sinä?