Vasta Salon Seudun Sanomien jutut herättivät pankin tutkimaan tilitoimiston rahaliikennettä: pankin sisältä tulleet tiedot tuovat uusia paljastuksia

19
Finanssivalvonta selvittää nyt, onko Someron Säästöpankki toiminut asianmukaisesti kohuisännöitsijän hoitaessa taloyhtiöiden laina- ja pankkiasioita. Kuva: SSS-arkisto/Minna Filppu

Someron Säästöpankki alkoi selvittää kavalluksista epäillyn tilitoimiston ja sen isännöimien taloyhtiöiden rahaliikennettä vasta sen jälkeen, kun Salon Seudun Sanomat oli tuonut väärinkäytösepäilyt julki lehdessä 2. syyskuuta. Tämä selviää asiakirjoista ja viesteistä, jotka Salon Seudun Sanomat on saanut pankin sisältä.

Lehti julkaisi toisen juttunsa tilitoimistoon kohdistuvista petos- ja kavallusepäilyistä tiistaina 5. syyskuuta. Pankin sisältä tulleen tiedon mukaan Someron Säästöpankki lähetti seuraavana päivänä tilitoimistolle kirjeen, jossa kerrottiin pankin havainneen tämän tilillä tunnistamattomat tilitapahtumat.

Pankin kirjeessä mainittiin samat tilisiirrot, joista lehti kertoi ensimmäisessä aihetta koskeneessa jutussaan. Jutun mukaan huhtikuussa 2023 yhden rivitaloyhtiön tililtä oli siirretty tilitoimistolle 15 000 euroa ja kesäkuussa toisen rivitaloyhtiön tililtä 4 900 euroa. Pienempi summa oli saman tien siirretty Someron Vartioimisyhdistykselle.

Someron Säästöpankki pyysi tilitoimistoa antamaan ”välittömästi selvityksen tapahtumiin liittyvien varojen alkuperästä ja kyseisten liiketoimien tarkoituksesta”. Pankki vaati myös tositteita tai asiakirjoja, kuten kauppakirjoja tai kuitteja. Samalla pankki totesi, että se ei voi lakisääteisen asiakkaan tunnistamisvelvollisuutensa vuoksi sallia asiakassuhteen jatkumista, jos sillä ei ole selvyyttä varojen alkuperästä ja liiketoiminnan laadusta.

Pankki ilmoitti rajoittavansa tilitoimiston palveluja muualla kuin konttorissa niin kauan kunnes tilitoimisto antaa luotettavan selvityksen kyseisistä maksutapahtumista.

Tilitoimisto antoi vastineensa kuukauden kuluttua, 6. lokakuuta. Toimiston molempien osakkaiden allekirjoittamassa vastineessa todetaan tilitoimiston hakeneen maaliskuussa vahingonkorvausta, jota se ei ole vielä saanut. Vakuutusyhtiöltä haettu korvaus piti heidän mukaansa maksaa erään rivitaloyhtiön tilille maaliskuun loppuun mennessä. Yrittäjät kutsuivat tilitoimiston tilille taloyhtiöltä siirrettyä 15 000 euroa ”pikaiseksi lainaksi”, joka oli tarkoitus maksaa takaisin taloyhtiölle korkojen kera. Vastineen mukaan myös toiselta taloyhtiöltä nostettu 4 900 euroa ”tullaan palauttamaan korkoineen mahdollisimman pian”.

Tilitoimisto rahoitti 15 000 euron luvattomalla tilisiirrolla korvauksen, jonka se maksoi taloyhtiölle tämän reklamoitua tilitoimiston isännöinnistä. Tilitoimisto oli jäänyt kiinni taloyhtiön tililtä tehdyistä perusteettomista tilisiirroista. Korvauksen saanut asunto-osakeyhtiö oli vaihtanut isännöintitoimistoa ja selvittänyt kirjanpitoaan vuosilta 2018–2020 (SSS 5.9.2023). Taloyhtiö oli hyväksynyt tilitoimiston ehdottaman, korkoineen 14 175 euron suuruisen korvauksen.

Pankki ilmoitti 11. lokakuuta tarvitsevansa lisäselvityksiä. Se pyysi toimittamaan velkakirjan tai muun dokumentin, johon asunto-osakeyhtiöltä saatu 15 000 euron laina perustui. Lisäksi pankki huomautti, ettei vastineessa selvitetty lainkaan Someron Vartioimisyhdistykselle tehtyä tilisiirtoa.

Kohuisännöitsijän isännöimien taloyhtiöiden lainojen nosto oli aiemmin sujunut Someron Säästöpankissa jouhevasti. Kuva: SSS/Minna Filppu

Salon Seudun Sanomille toimitetuissa tiedoissa käsitellään myös taloyhtiöiden luottoja, joita isännöitsijä on nostanut. Väärinkäytöksistä epäilty isännöitsijä oli lokakuussa 2022 nostanut kerrostaloyhtiön 100 000 euron luoton Someron Säästöpankista. Pankkiin oli toimitettu tarkastamattoman ja allekirjoittamattoman yhtiökokouspöytäkirjan ote, jonka on todistanut oikeaksi isännöitsijän yhtiökumppani. Otteessa on vain hänen allekirjoituksensa. Ote ei sisällä lainkaan yhtiökokouksen lainapäätöstä.

Kohuisännöitsijä oli tehnyt luotonnostopäivänä Patentti- ja rekisterihallitukseen muutosilmoituksen. Siinä hän pyysi poistamaan virheellisesti ilmoittamansa asunto-osakeyhtiön hallituksen jäsenen. Väärä jäsen oli hänen aviomiehensä. Puolisoilla on eri sukunimi. Samalla isännöitsijä ilmoitti rekisteriin hallituksen oikean kolmannen jäsenen.

Kohuisännöitsijän isännöimien taloyhtiöiden lainojen nosto oli aiemmin sujunut Someron Säästöpankissa jouhevasti. Esimerkiksi 10. tammikuuta 2023 isännöitsijä oli lähettänyt pankkivirkailijalle sähköpostin, jossa hän totesi haluavansa nostaa yhden kerrostaloyhtiön lainasta 30 000 euroa ja pyysi sitä tilille parin päivän kuluessa. Kolmen vartin päästä hänelle ilmoitettiin nostoerän olevan tilillä.

Someron Säästöpankin toimitusjohtaja Petri Siviranta ei ole tällä viikolla vastannut Salon Seudun Sanomien aiheesta esittämiin kysymyksiin. Lehti kysyi Sivirannalta jo aiemmin julkaistun jutun yhteydessä, miksi pankki ei ole puuttunut tilitoimiston ja taloyhtiöiden poikkeavaan rahaliikenteeseen (SSS 2.11.2023).

– Asunto-osakeyhtiön rahankäytöstä vastaa taloyhtiön hallitus. Säästöpankki noudattaa sääntelyä ja valvoo ja seuraa muun muassa poikkeavia liiketoimia. Pankilla on myös lain edellyttämät riskienhallintamenetelmät ja -ohjeet, Siviranta vastasi tuolloin.

Salon Seudun Sanomat on nähnyt kaikki asiakirjat ja sähköpostit, joihin tässä jutussa viitataan.

19 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
jotain on
2 kuukautta sitten

Alusta alkaen on ollut selvää, että Someron Säästöpankilla on jotain osuutta tässä asiassa.
Selvää on ollut myös se, että pankki salaa ja tai suojelee jotain tai joitain toiminnallaan.

Joker
2 kuukautta sitten
Reply to  jotain on

Kotimaan rahaliikenne yksityishenkilöltä yritykselle ja yritykseltä toisiin yrityksiin ja pankkiin niin ei kait siinä mitään huomiota herättävää ole tai, että pankki salaisi jotain kuulostaa taas joltain salaliittoteorialta. Siirtoja on ties kuinka paljon per päivä kaikilla pankin asiakkailla. Tilintarkastaja on erikseen yrityksillä ja häntä sitoo tilintarkastuslaki.

Allan
2 kuukautta sitten
Reply to  Joker

Pankit ehtivät seuraamaan ja kyselemään ihan yksityisen henkilön rahasiirroista toisesta pankista toiseen pankkiin, omalta tililtä omalle tilille.

Miksi eivät muka ehtisi seuraamaan paljon suurempien summien siirtoa taloyhtiöstä toiseen?

Eiväthän taloyhtiöt normaalisti siirrä huomattavia summia toisilleen.

Joker
2 kuukautta sitten
Reply to  Allan

Totta puhut, itseltäkin on käteistalletuksista kysytty, rahanpesun tai väärinkäytösten takia kyselevät. Tilisiirroista joskus on verottaja kysellyt. Yrityksillä on hallitus, kirjanpitäjät ja tilintarkastusvelvollisuus. Voisiko olla niin, ettei seuranta ole niin ”kattavaa” kuin yksityisillä.

Allan
2 kuukautta sitten
Reply to  Joker

Eiköhän se ”kattava” seuranta kuuluisi tehdä koneellisesti.

Joker
2 kuukautta sitten
Reply to  Allan

En tiedä pankin rahaliikenteen seuraamistekniikasta tai toimintatavoista yhtään mitään, mutta luettuani Salkkarin paperiversion tänään huolella niin pankista todettiin niin kuin moni näissäkin tätä asiaa koskevissa kommenteissa on tuonut ilmi, että taloyhtiöiden laskujen maksusta vastaa taloyhtiön hallitus, ei pankki.

Pertti
2 kuukautta sitten
Reply to  Allan

Onko pankeilla velvollisuus ja kuuluuko se heidän vastuulleen, jos asiakas netissä siirtää rahaa johonkin tilille? Olen ymmärtänyt, ettei pankin tarvitse, eikä se myöskään seuraa normaaleja tilisiirtoja, jotka tapahtuvat nettipankin kautta.
Uskomaton hallitus, miten tällaisia voi olla olemassa? Luulisi lähinnä mätäkuun jutuksi. Eikö siinä taloyhtiössä ole yhtään ajattelevaa henkilöä?

Allan
2 kuukautta sitten
Reply to  Pertti

Kun kerran tiedät paljon isännöitsijöiden ja taloyhtiön hallitusten velvollisuuksista ja olet niistä kommentoinut, niin tutustuppa rahanpesulakiin.

uskomatonta valehtelua
2 kuukautta sitten

Odotan palavasti hetkeä, jolloin Someron säästöpankki joutuu vastuuseen tekemistään virheistä.
Tätä pitäisi jo KRP:n talousrikoksiin erikoistuneiden rikospoliisien tutkia.
Hämmästyttävää, miten Someron Säästöpankki jaksaa väittää toimineensa täysin oikein toimitusjohtajan suulla.
Vaikka toisenlaisia faktoja jo on olemassa.

keijo k
2 kuukautta sitten

Tutkittaisiinko samalla muidenkin Someron Säästöpankin sivuliikkeiden toiminta? Saattaisi vielä löytyäkin jotain.

Upponalle
2 kuukautta sitten

Onkohan pankillakaan omat kirjanpitonsa kunnossa, koska on niin salamyhkäistä tuo asioiden esille tuonti? Jotain tässä yritetään pimittää.

Pojat
2 kuukautta sitten

Ei olisi ollenkaan ensimmäinen säästöpankki. Liian tuoreessa muistissa 1980-1990-luvun alun touhut naapurikaupungissa.

Repa
2 kuukautta sitten

Ei pidä unohtaa, että tämän kaiken ovat mahdollistaneet asunto-osakeyhtiöiden hallitukset löperöllä toiminnallaan, kun ovat antaneet isännöitsijän toimia ilman minkäänlaista valvontaa. Jos hallituksen puheenjohtaja maksaa itse taloyhtiölle kuuluvia maksuja, niin hän ei ole oikea henkilö toimimaan taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana.

MDI
2 kuukautta sitten
Reply to  Repa

Sanos muuta, suurimmat pankin syyttelijät ovat ilmeisesti niitä, jotka vasta nyt alkavat ymmärtää, mitä siellä hallituksessa ja yhtiökokouksessa olisi pitänyt tehdä. Vastuu (ehkä myös korvausvastuu) ei siirry kommenttijankkaamisella pankille, varsinainen tekijä on todennäköisesti varaton, mutta asuntoyhtiön osakkailla on menetettävää.

Allan
2 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Se on kuitenkin varmaa, että pankin vastuulla on tarkistaa paperit ja rekisteritiedot jokaisen lainan yhteydessä. Näin se on yritysten ja yksityisten henkilöiden kohdalla. Taloyhtiöt eivät ole poikkeus.
Jos paperit ja rekisterit eivät ole kunnossa, niin silloin ei lainaa myönnetä lanttiakaan. Näitä pankin lakisääteisiä velvollisuuksia on turha yrittää vääntää taloyhtiön hallitusten vastuulle. Taloyhtiön hallituksella on sitten omat vastuunsa.

MDI
2 kuukautta sitten
Reply to  Allan

Hallitus vastaa niiden rekisteritietojen oikeellisuudesta, ei pankki.

Allan
2 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Olenko jossain kohtaa väittänyt, että pankki vastaa rekisteritietojen oikeellisuudesta? Pankki vastaa luoton myöntämisestä ja siitä, että luoton hakijan asiakirjat on kunnossa ja että ne vastaavat rekisteritietoja. Kun rekisteritiedot eivät ole kunnossa, ja muissa asiakirjoissa on ristiriitaisuuksia, niin pankki ei myönnä luottoa. Pankki myös seuraa taloyhtiöidenkin rahaliikennettä rahapesulain mukaisesti. Kun suuria summia siirretään taloyhtiöltä toiselle, niin jo rahapesulaki velvoittaa kiinnittämään asiaan huomiota ja selvittämään mistä on kyse. Lue lehden kirjoitukset äläkä arvaile.

Pera
2 kuukautta sitten

Sama oli Kaivolassa. Rahaa hävisi teille tietämättömille! Saunaremppa paljon alle 20 000 e, kuitenkin asukkailta velotettiin 30 000 e. Kuitteja ei saatu, oli kuulemma isännöitsijän mielestä könttä. Urakoitsija oli toimittanut kuitit isännöitsijälle. Talon iäkkäin mies piti huolta, et vesi ei paisuntasäiliössä tipu liian alas viikoittain. Tippuihan se, ja vesi valui saunaosaston lattian alle kastaen koko alakerran. Viemärimaksua maksettiin Salon kaupungille kymmeniä vuosia kunnanviemäristä. Todellisuus oli kuitenkin, että tippaakaan ei vettä mennyt kunnanviemäriin vaan rakennustarkastaja oli säilyttänyt paskakaivot, joita tyhjennettiin säännöllisesti. Tehnyt oharit ja pisti rahat omaan taskuun. Entinen rakennustarkastaja pesi kolme autoa viikoittain taloyhtiön vedellä, me maksoimme. Henkilö ei koskaan… Lue lisää »

Taloyhtiön hallituksessa ollut
2 kuukautta sitten

Kysymyksiä onko pankki ollut sinisilmäinen ja uskonut liikaa isännöitsijätoimistoon. Taloyhtiön hallituksen yhtiökokoukset muistuttavat enemmän ”ompeluseuraa” kuin taloyhtiön yhtiökokousta. Ei keskitytä olennaiseen, kuten selvitykseen, mistä kustannukset ovat muodostuneet. Onko hankinnat ja palvelut myös kilpailutettu isännöitsijätoimiston taholta. Myös isommissa, kuten remonteissa lainaa haettaessa pitää löytyä sekä isännöitsijätoimiston että taloyhtiön puheenjohtajan allekirjoitus sekä lainasumma. Myös pankin pitää tarkistaa milloin kaupparekisterissä on viimeiset tiedot, ja ovatko ne ajan tasalla. Myös Kiinteistöliitto voisi tarkistaa näitä isännöitsijätoimistoja ja tehdä tarkisteluja näiden toimintaan ja menettelytapoihin. Mutta loppujen lopuksi rehellisyys ja luottamus ovat tässäkin toiminnassa tärkeintä.