SalPan uusi päävalmentaja on sekä innoissaan että jännittynyt – ”Onneksi on tuo cup!”

0
Uudella päävalmentajalla Jordi Alujalla ja SalPan leirin pelaajilla oli hauskaa "ryhmäytymisharjoituksessa". (kuva: SSS/Marko Mattila)

Englanninkieliselle excited-sanalle on suomen kielessä useampi käännös. Niihin lukeutuvat esimerkiksi ”innoissaan” ja ”jännittynyt”.

Salon Palloilijoiden jalkapallon miesten edustusjoukkueen uusi päävalmentaja Jordi Aluja kertoi lauantaina iltapäivällä olevansa excited. Ryhmän ensimmäiset harjoitukset pidettiin perjantaina ja lauantaina.

– Tämä on minulle uusi tilanne. SalPa on ensimmäinen joukkue, joka palkkasi minut alusta alkaen päävalmentajaksi, hiljattain 28 vuotta täyttänyt Aluja muistuttaa.

Hän siirtyi kaksi vuotta sitten Käpylän Palloon alun perin apuvalmentajaksi ja fysiikkavalmentajaksi. Kun Olli Orvasto joutui vetäytymään päävalmentajan pestistä, siirtyi se tuolloin Kakkosessa pelanneessa joukkueessa Alujalle.

Kovin syvälle SalPan pelillisiin asioihin ei luonnollisesti vielä tässä vaiheessa mennä. Todettakoon, että viikonlopun aikana on mukana kymmenkunta nuorta tai nuorehkoa miestä testipelaajan statuksella. Osa heistä pelasi päättyneellä kaudella suuren määrän minuutteja Kakkosessa, toiset kokeilivat siipiään Ykkösessä.

Maailman pisimmäksi valmistautumiskaudeksi kuvailtavassa Suomen talvessa on omat hyvät ja huonot puolensa. Toiseksi korkeimman sarjatason joukkueiden kesken pelattava cup-kilpailu on alkamassa tammikuun loppupuolella. Kyseinen kokonaisuus tunnettiin tänä vuonna nimellä Ykköscup – nyt sarjojen nimet muuttuvat.

– Onneksi on tuo cup! Silloin kalenterista löytyy aiemmin otteluita, joihin valmistautua. Ihannemaailmassa kausi olisi tietysti jo pelaajakehityksen kannalta pidempi, Aluja sanoo.

SalPa harjoittelee noin kuukauden päivät, minkä jälkeen alkaa joidenkin viikkojen mittainen tauko.

Suomen vaihtelevat säätilat eivät Alujaa enää hetkauta, vaikka takana on loma joitain kymmeniä asteita lämpimämmässä Kataloniassa.

– Kun tulin ensimmäistä kertaa Kotkaan vuonna 2020, harjoittelimme silloin 20. tammikuuta kolmen plusasteen lämpötilassa. Seuraavana vuonna samaan aikaan oli 27 astetta pakkasta. Mikään Suomen säässä ei siis enää yllätä minua, Aluja kuittasi Salon saadessa ohuen lumipeitteen.

Jordi Aluja tutustuu viikonloppuna Saloon, uuteen joukkueeseen sekä SalPan väristä sisustusta saaneeseen Urheilutalon pukukoppiin. (kuva: SSS/Olli Mäntylä)

Toisaalta vaikka niin sanottu pre-season on pitkä, ei kaikilla joukkueilla sarjataso ole vielä tässä vaiheessa selvillä. Esimerkiksi juuri KäPa lukeutuu niihin, joiden paikka saattaa vielä muuttua muiden seurojen talousvaikeuksien myötä.

Pelaajan tai pelaajien siirtyminen päävalmentajan perässä uuteen joukkueeseen on tyypillistä.

– On toki mahdollista, että siirto tai siirtoja KäPasta SalPaan tapahtuu. Viime kaudesta jäi paljon hyviä muistoja, ja joukkueessa oli paljon erittäin sitoutuneita pelaajia, Aluja miettii.

SalPan viime kauden runkopelaajien tilanteesta tiedetään toistaiseksi topparien Frans Grönlundin ja Michael Johnin jatkaminen seurassa. KäPa pelasi neljän puolustajan linjalla, SalPa enimmäkseen kolmella topparilla ja wingbackeilla.

Aluja ei halua lukittautua ikuisessa muodostelmakeskustelussa yhteen formaatioon – päinvastoin.

– Tärkeintä on se, että saamme pelaajien kanssa kehitettyä valmiudet muutoksiin. Pelimuodostelma voi vaihtua ottelun aikanakin. Haluan, että joukkue on vastustajille ennalta-arvaamaton.

Alujan päävalmentajaura on edennyt sarjatasojen osalta samoja väyliä SalPan kanssa. Ykkösliiga on lähtökohtaisesti viime kauden Ykköstä kovatasoisempi, kun joukkuemäärä putoaa kahdella.

Mikä oli suurin viime kauden yksittäinen oppi Ykkösestä, Jordi Aluja?

– Ehdottomasti se, että sarjassa pelasi erittäin kovan luokan yksilöitä, jotka pärjäisivät hyvin Veikkausliigassakin. Jos teit virheen, siitä rangaistiin paljon useammin kuin Kakkosessa. Tietysti myös pelin tempo oli ihan eri luokkaa.

Äänekkäästi otteluihin osallistuvan SalPan päävalmentajan neljästä viime kauden varoituksesta kaksi tuli SalPaa vastaan

Subscribe
Huomio
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments