“Slava Ukraini” huutaa töhry venäläissotilaiden hautapaikalla Kavilannummella – avi on tehnyt rikosilmoituksen

9
Salossa sijaitsevaan Kavilannummen hautamuistomerkkiin on spreijattu punaisella ja mustalla Ukrainaa puolustava teksti. Kuva: SSS/Marko Mattila

“Slava Ukraini” (kunnia Ukrainalle). Isoilla kirjaimilla spreijattu teksti on ilmestynyt neuvostosotilaiden hautamuistomerkkiin Salossa Kavilannummella. Korkeiden verkkoaitojen sisäpuolella sijaitsevaa muistomerkkiä on töhritty mustalla ja punaisella maalilla lähes joka puolelta.

Muistomerkki on aikoinaan pystytetty Kavilannummelle neuvostosotilaiden hautapaikalle. Nykyisen motocrossradan lähelle on haudattu 17 venäläissotilaan ruumiit. He olivat menehtyneet Salossa vankileirillä jatkosodan aikana.

Ilkivallan huomasivat hautamuistomerkin hoitajat, kertoo Sotavainajien muiston vaalimisyhdistyksen puheenjohtaja Pertti Suominen. Muistomerkkiä käydään hoitamassa harvakseltaan, mutta töhryjen arvioidaan olevan tuoreita, marraskuun aikana tehtyjä.

Hautamuistomerkki sijaitsee metsän keskellä, mutta sinne on käyty viemässä kynttilöitä. Töhryjä on ilmestynyt muistomerkin usealle laidalle. Kuva: SSS/Marko Mattila

Ilkivallasta on tehty rikosilmoitus, ja poliisi on kirjannut rikosilmoituksen vahingontekona.

– Toivomme, että tällaista ilkivaltaa ei tämänhetkisestä tilanteesta huolimatta harjoitettaisi. Sivistysvaltiossa pitää osata suhtautua asiallisesti kaikkiin sodissa menehtyneisiin, Suominen painottaa.

Suomen valtio on sitoutunut vuonna 1949 Geneven rauhansopimuksessa turvaamaan alueellaan olevien sotilaiden ja sotavankien hautapaikat ja muistomerkit. Poikkeusta ei tehdä, vaikka haudatut sotilaat ovat Venäjältä, jonka kanssa Suomella on nykyään tulehtuneet välit.

– Viranomaiset ovat linjanneet, että Suomen ja Venäjän valtiosopimuksen mukaista sotavainajayhteistyötä jatketaan myös nykytilanteessa, toteaa johtaja Anu Liljeström Itä-Suomen aluehallintovirastosta, jonka vastuulla hautojen hoito on.

– Oikeusvaltion periaatteisiin kuuluu noudattaa sopimuksia ja kunnioittaa myös vieraan vallan sotavainajia.

Rauhansopimuksen mukaan Venäjä turvaa vastaavasti alueellaan olevien suomalaisten sotilaiden hautapaikkojen ja muistomerkkien suojelun.

Kavilannummen hautamuistomerkin laatassa lukee paikalle haudattujen sotilaiden nimet, jotka selvitettiin viitisentoista vuotta sitten. Salossa sijaitsevaan Kavilannummen hautamuistomerkkiin on spreijattu punaisella ja mustalla Ukrainaa puolustava teksti. Kuva: SSS/Marko Mattila

Ukrainan sodan syttymisen jälkeen muutamille muillekin toisen maailmansodan neuvostosotilaiden haudoille on ilmestynyt ilkivaltaa.

– Suomessahan menehtyi 19 000 neuvostoliittolaista sotavankia, ja heistä noin 14 000 on haudattu nykyisen Suomen rajojen sisäpuolelle. Ilkivaltaa haudoille on tehty vuoden sisällä Helsingissä, Kuopiossa ja Kirkkonummella, Suominen tietää.

Avi ryhtyy seuraavaksi puhdistamaan Kavilannummen hautamuistomerkkiä, kertoo Liljeström. Vastaavia neuvostosotilaiden hautamuistomerkkejä on avin hoidossa 39 kappaletta.

Vuonna 2007 Suomi–Venäjä-seuran Salon osasto kiinnitti Kavilannummen muistomerkkiin nimilaatan. Seura oli tehnyt ison työn löytääkseen haudattujen henkilöllisyydet, kertoi Salon Seudun Sanomat 10.5.2007 ilmestyneessä artikkelissaan.

Tällä hetkellä 14 nimeä on luettavissa muistomerkistä. Kolme nimeä on jäänyt puuttumaan. Nämä sotilaat kuolivat, kun venäläinen lentokone ammuttiin alas Perniön Koskella.

9 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Tammisiltalainen
3 kuukautta sitten

En osaa olla hirveän pahoilani. Venäjä on viime vuosina systemaattisesti tuhonnut suomalaissotilaiden hautamuistomerkkejä Karjalassa. Sitä saa mitä tilaa.

Maija
3 kuukautta sitten

Olikos se yksi edellisistä presidenteistä, jokta totesi: jos provosoidaan, ei pidä provosoitua.
Eivät tuollaiset teot saa Putinia kääntämään Venäjän suuntaa.

nato
3 kuukautta sitten

Suomi on tehnyt Venäjän kanssa sopimuksen hautamuistomerkin suojelusta.
Monta muutakin sopimusta on nyt haudattu.

Urpo
3 kuukautta sitten
Reply to  nato

Ei täällä silti pidä Naton tuoman itsevarmuuden myötä ihan mitä tahansa tehdä. Joskus on taas aika rakentaa välejä kuntoon itänaapuriin ja silloin siellä on kaikki muistissa. Mitä vähemmän Venäjää täällä tuollaisilla asioilla loukataan, sitä parempi meille.

Allan
3 kuukautta sitten
Reply to  Urpo

Luottaako kukaan venäläisiin seuraavaan sataan vuoteen?

Entä mitä lisäarvoa saataisiin paremmilla suhteilla Venäjään?
Venäläisten epäluotettavuudesta johtuen ei sinne kannata sijoittaa mitään oikeastaan koskaan.

Minimaaliset suhteetkin ovat iso riski.

Urpo
3 kuukautta sitten
Reply to  Allan

Ei varmaan luota, mutta silti suhteita kannattaa yrittää parantaa, kun sellaisen aika on.

Mitä paremmat suhteet naapuriin on, sitä enemmän me siitä hyödytään. Ellei muuta, niin ainakin sieltä suunnalta tapahtuva haitanteko vähenee.

Suomalainen
3 kuukautta sitten
Reply to  Urpo

Muistakaa, että presidenttiehdokas Li rakentaa jo nyt hyviä suhteita Venäjään eikä halua sulkea rajaa.

Kreml murhaa siviilejä
3 kuukautta sitten

Venäläisiä sotavankeja oli maatiloilla töissä 2. ms aikana. Heitä pidettiin kunnon ihmisinä.

Mutta Butshan joukkomurhat ja siviilien rääkkääminen ovat lianneet Putinin sotilaiden maineen.

Arvojen puolesta
3 kuukautta sitten

Se mitä Veäjän hallinto tekee tänä päivänä ei kyllä ansaitse mitään arvokkuutta päin vastoin.Putin on toimillaan tuhonnut sen. Aikaisemmin venäläisiä kunnioitettiin mutta nyt kunnioitusta ei ole ja tämä selviää venäläisille kun katsoo sinne kuuluisaan pieliin. Mutta nämä hautamerkit on hyvä jättää kuitenkin rauhaan.