Sopimus väliaikaisesta aselevosta Gazan kaistalle lähes valmis, sanoo Hamas-johtaja

0
Humanitaarisesta aselevosta Hamasin ja Israelin välille on liikkunut väitteitä jo viikonlopusta saakka. Tiistaina Israel käytti Gazassa muun muassa savuammuksia. LEHTIKUVA / AFP
Humanitaarisesta aselevosta Hamasin ja Israelin välille on liikkunut väitteitä jo viikonlopusta saakka. Tiistaina Israel käytti Gazassa muun muassa savuammuksia. LEHTIKUVA / AFP

Gazan kaistalla ollaan mahdollisesti pääsemässä pian sopimukseen väliaikaisesta aselevosta, useita viikkoja kestäneiden intensiivisten taistelujen ja Israelin ilmaiskujen jälkeen.

Asiasta on kertonut äärijärjestö Hamasin johtaja Ismail Haniya viestipalvelu Telegramissa julkaistun lausunnon mukaan.

– Olemme lähellä aseleposopimuksen solmimista, Haniya sanoi lyhytsanaisessa lausunnossaan tänään.

Humanitaarisesta aselevosta Hamasin ja Israelin välille on liikkunut väitteitä jo viikonlopusta saakka, mutta osapuolet eivät olleet tätä ennen kommentoineet sen mahdollisuutta.

Alustavaan sopimukseen kuuluu viiden päivän aselepo maan tasalla sekä rajoituksia Israelin ilmaoperaatioihin Etelä-Gazassa, kertoi kaksi neuvotteluja lähellä olevaa lähdettä uutistoimisto AFP:lle. Vastineeksi 50–100 Hamasin ja äärijärjestö Islamilaisen jihadin ottamaa panttivankia vapautettaisiin. Hamas otti yli 240 panttivankia hyökättyään Israeliin 7. lokakuuta.

Qatarin pääministeri Mohammed bin Abdulrahman al Thani sanoi jo sunnuntaina, että sopuun pääseminen oli kiinni enää käytännön yksityiskohtien hiomisesta.

Myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi maanantaina uskovansa, että sopimus panttivankien vapauttamiseksi on lähellä.

Yhdysvaltalaislehti Washington Post on kertonut omiin lähteisiinsä nojaten, että Qatarissa olisi tekeillä sopimus, joka keskeyttäisi taistelut viideksi päiväksi. Lehden mukaan tulitaukoa valvottaisiin ilmasta.

EU jatkaa kehitysapuaan palestiinalaisille

EU on hyväksynyt kehitysavun jatkamisen palestiinalaisille. Rahat laitettiin jäihin pian sen jälkeen, kun äärijärjestö Hamas hyökkäsi Israeliin puolitoista kuukautta sitten ja tappoi toista tuhatta ihmistä.

Nyt valmistuneiden selvitysten mukaan kehitysapurahaa ei ole päätynyt Hamasille suoraan eikä epäsuorasti, joten avustuksia YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestölle UNRWA:lle jatketaan. EU aikoo kuitenkin vastaisuudessa valvoa avustusrahoja aiempaa tarkemmin.

Osaa avustusprojekteista ei kuitenkaan pystytä vielä jatkamaan, sillä Israelin hyökkäys Gazaan estää esimerkiksi projekteja alueen juomaveden tarjonnan parantamiseksi.

EU tukee palestiinalaisia Gazassa ja Länsirannalla enemmän kuin mikään muu taho. Vuosille 2021–24 apua on budjetoitu noin 1,2 miljardia euroa.

WHO: Kaksi keskosvauvaa kuoli al-Shifan sairaalassa

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan kaksi Gazan al-Shifa-sairaalassa hoidetuista 33 keskosvauvasta ehti kuolla ennen evakuointia viikonloppuna.

Järjestö auttoi sunnuntaina 31 keskosvauvan evakuoinnissa sairaalasta, ja heistä 28 saatiin eilen turvallisesti Gazan kaistalta rajan ylitse hoitoon Egyptiin. Kolmea muuta päätettiin hoitaa Gazan eteläosan sairaalassa, lähellä vanhempiaan.

WHO:n tiedottajan Christian Lindmeierin mukaan kaksi vauvoista kuitenkin kuoli evakuointipäivänä al-Shifan sairaalassa puutteellisten hoitomahdollisuuksien takia.

Kaikki eloon jääneet vauvat kärsivät vakavista tulehduksista, eikä valtaosalla heistä ole mukanaan kumpaakaan vanhemmistaan.

Indonesialaisessa sairaalassa tilanne tulenarka

Israel on kansainvälisten medioiden mukaan jatkanut Gazan Indonesialaisen sairaalan piirittämistä.

Sairaalasta on evakuoitu taisteluiden tieltä 200 potilasta, sanoi Hamasin hallinnoiman Gazan terveysministeriö uutistoimisto AFP:lle maanantaina.

Evakuoidut ihmiset kuljetettiin terveysministeriön tiedottaja Ashraf al-Qudran mukaan bussilla Pohjois-Gazassa sijaitsevasta sairaalasta eteläisessä Khan Junisin kaupungissa sijaitsevaan Nasserin sairaalaan.

Potilaiden evakuoinnissa avusti terveysministeriön mukaan Punaisen Ristin kansainvälinen komitea ICRC.

Khan Junisissa oleva AFP:n toimittaja kertoi nähneensä kahden bussin saapuvan Nasserin sairaalaan Punaisen Ristin kanssa.

– Sairaalassa on edelleen 400 potilasta, ja työskentelemme ICRC:n kanssa evakuoidaksemme (heidät), tiedottaja sanoi.

Israelin iskiessä Gazaan myös sairaalat ovat saaneet osumia, kun Israel on syyttänyt Hamasia siviilien käyttämisestä ihmiskilpinä.

Gazan terveysministeriön mukaan Israel iski maanantaina Indonesialaiseen sairaalaan ja surmasi ainakin 12 ihmistä. Tietoja ei ole pystytty vahvistamaan riippumattomista lähteistä, mutta Britannian yleisradioyhtiö BBC:n paikantamalla ja palestiinalaisten aamulla julkaisemalla videolla sairaalan lähistöllä näkyy neljä israelilaistankkia.

Al-Jazeera-uutiskanavan mukaan sairaalan hoitohenkilökuntaa on vaadittu poistumaan sairaalasta ”potilaiden kanssa tai ilman”.

ICRC:n johtaja tapasi Hamasin johtajan

ICRC:n johtaja matkusti Qatariin tapaamaan Hamasin johtajaa Haniyaa, komitea kertoi lausunnossa maanantaina. Komitean johtaja Mirjana Spoljaric tapasi erikseen myös Qatarin hallinnon kanssa.

Vierailusta kerrottiin samaan aikaan, kun neuvottelijat pyrkivät pääsemään sopimukseen joidenkin Hamasin ottamien panttivankien vapauttamisesta.

Järjestö korosti vaatineensa panttivankien välitöntä vapauttamista. Sen mukaan vierailu oli osa pyrkimyksiä käydä suoria keskusteluja kaikkien osapuolten kanssa, jotta kansainvälistä humanitaarista oikeutta kunnioitettaisiin.

– ICRC vaatii, että tiimimme saavat käydä panttivankien luona tarkastamassa heidän hyvinvointinsa ja toimittamassa lääkkeitä ja että panttivangit saavat kommunikoida perheidensä kanssa, komitea sanoi.

– On päästävä sopimuksiin, jotka sallivat ICRC:n suorittaa tämän työn turvallisesti.

ICRC sanoi, ettei se tiedä panttivankien sijaintia eikä se voi väkisin tunkeutua panttivankien luokse.

Jo ainakin 50 toimittajaa kuollut konfliktissa

Konfliktissa on tähän mennessä kuollut jo ainakin 50 toimittajaa ja media-alan työntekijää, kertoi lehdistönvapausjärjestö Committee to Protect Journalists (CPJ). Järjestö julkaisi kuolleiksi vahvistettujen nimet ja tiedot heidän kuolemansa olosuhteista eilen verkkosivuillaan.

Luku on noussut kymmenellä vain reilussa viikossa. CPJ:n mukaan kuolleista selvä valtaosa eli 45 on palestiinalaisia, mutta joukossa on myös neljä israelilaista sekä yksi libanonilainen. Lisäksi yli kymmenen on haavoittunut, kolme toimittajaa on kadonnut ja 18 on pidätetty.

Israel on järjestön mukaan kertonut kansainvälisille medioille, ettei se voi taata toimittajien turvallisuutta Gazan kaistalla operaationsa aikana.