Starttiraha, 500 euroa ja oma messuosasto samana päivänä: ”Iso juttu opiskelijalle”

0
27-vuotias Kirsi Launiainen opiskelee Salon seudun ammattiopistossa.

Kirsi Launiainen haluaa oman animaatiosarjan sekä tehdä myyntituotteita 20-vuotiaille opiskelijoille.

Sävelet ovat selvät, ja siksikin Suomen Kädentaidot -messuilla Launiainen valittiin vuoden artesaaniosaajaksi. Launiaisen kädenjälkeä kutsuttiin perusteluissa raikkaaksi tuulahdukseksi, ja taiteilijan tarkkaan harkittua kohderyhmää raati piti onnistuneena linjauksena.

– Olen aina piirtänyt animaatio- ja sarjakuvamaisesti. Siitä on vähitellen kehkeytynyt omintakeinen tyyli, joka vetoaa erityisesti nuoriin opiskelijoihin, Launiainen kertoo.

27-vuotias artesaaniosaaja opiskelee parhaillaan Salon seudun ammattiopiston tekstiili- ja muotialalla. Hänellä on oma 4H-yritys ja tarkat suunnitelmat tulevaisuudelle.

Tällä hetkellä Launiainen markkinoi ja myy tuotteitaan sosiaalisessa mediassa. Valmistuttuaan ammattiopistosta joulukuussa hän perustaa toiminimen ja verkkokaupan.

– Sain palkinnon julkistuksen jälkeen puhelun, että minulle myönnettiin starttiraha, Launiainen hihkuu.

Verkkokaupan ensimmäiset tuotteet Launiainen on jo päättänyt. 4H-liiton kautta hän on saanut oman yritysohjaajan, joka auttaa toiminimen tekemisessä ja työstää Launiaisen kanssa yrityssuunnitelmaa.

Myyntituotteiksi Launiainen on valmistanut erilaisia pien- ja paperituotteita, kuten muistivihkoja, penaaleita ja kalenteritarroja.

– Käsitöiden lisäksi olen video- ja valokuvannut paljon. Tahtoisin tulevaisuudessa yhdistää sekä kuvausosaamistani että kädentaitoja.

Launiainen suunnittelee ja piirtää kaikki tuotteensa aluksi paperille. Sen jälkeen hän siirtää kuosit tietokoneelle ja vektoroi ne.

Kädentaitojen kehittäminen alkoikin nimenomaan piirtämisestä. Launiainen piirsi kuviaan paperille ja postikortteihin, kunnes hänen opettajansa kehotti tekemään piirroksista tuotteita.

– Ryhdyin juuri siksi opiskelemaan designtekstiilien valmistusta, jotta saisin omia kuvituksiani kankaalle.

Inspiraatiota kuvituksiinsa Launiainen kerää Suomen luonnosta ja eläimistä. Kuvitukset ovat fantastisia, vaikka aiheet linkittyvätkin lähiseutujen metsiin.

Palkinnoksi Suomen Kädentaidot -messuilla Launiainen sai oman messuosaston ja 500 euroa rahaa. Ammattiopiston kautta Launiainen sai telineitä ja esitysmateriaaleja osastolle.

Parasta omassa messuosastossa oli taiteilijan mukaan huomatuksi tuleminen.

– Tällainen palkinto ja auttaa ennen kaikkea siihen, että minut ja teokseni pistetään merkille.

– Kunnianosoitus on iso juttu opiskelijalle. Se vahvistaa uskoani siitä, että tässä hommassa on järkeä.

Suomen Kädentaidot -messut Tampereella 17.–19. marraskuuta.