Suomen talous kääntyi laskuun heinä-syyskuussa – ”Luvut vahvistavat tulkintaa lähestyvästä taantumasta”

0
Tilastokeskuksen mukaan bruttokansantuote supistui heinä-syyskuussa 0,9 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto
Tilastokeskuksen mukaan bruttokansantuote supistui heinä-syyskuussa 0,9 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto

Suomen talous kääntyi laskuun vuoden kolmannella neljänneksellä, kertoo Tilastokeskus.

Tilastokeskuksen mukaan bruttokansantuote supistui heinä-syyskuussa 0,9 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä.

Se jäi työpäiväkorjattuna 1,2 prosenttia vuodentakaista alemmalle tasolle.

Keskuskauppakamarin pääekonomistin Jukka Appelqvistin mukaan luvut vahvistavat tulkintaa lähestyvästä taantumasta.

– Nyt eletään aika rajua tuotannon supistumisen jaksoa, joka on vasta alussa. Myös vuositasolla ollaan reilusti pakkasella, eli saldo viimeisen vuoden jaksolta on talouskasvun osalta miinusmerkkinen.

Varoittaa liiasta pessimismistä

Appelqvist kiinnitti huomiota siihen, että vuoden kolmannella neljänneksellä kaikki keskeiset kysyntäerät eli yksityinen ja julkinen kulutus, vienti sekä investoinnit supistuivat selvästi. Vienti laski 1,8 prosenttia, yksityinen kulutus 0,6 prosenttia, julkinen kulutus 2,7 prosenttia ja yksityiset investoinnit 1,5 prosenttia.

Hän varoittaa kuitenkin liiasta pessimismistä, joka voi muodostua itseään toteuttavaksi ennusteeksi.

– Vaikka nyt on vaikeaa, ei ole mitenkään selvää, että koko ensi vuosi tulee olemaan taloudessa huono. Jos on edes vähän tuuria matkassa, niin jossain vaiheessa ensi vuonna vientikysyntä, kotimainen kulutuskysyntä ja rahapolitiikka saattavat kaikki kääntyä asentoon, joka tukee taas kasvua. Sitä ennen täytyy kuitenkin selvitä talven yli.

Eurostatin kokoamien ennakkotietojen mukaan EU-alueen bruttokansantuote pysyi heinä-syyskuussa edellisen neljänneksen tasolla.

Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin nousu hidastui

Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin (YKHI) vuosimuutos oli marraskuussa 0,7 prosenttia, kertovat Tilastokeskuksen ennakkotiedot.

Lokakuussa vastaava luku oli 2,4 prosenttia.

Suurin lasku vuodentakaisesta oli marraskuussa pääryhmässä, joka koskee asumista, vettä, sähköä, kaasua ja muita polttoaineita.

Nousu oli puolestaan suurinta koulutusta, kulttuuria ja vapaa-aikaa sekä ravintoloita ja hotelleita koskevissa pääryhmissä.

YKHI poikkeaa kuluttajahintaindeksistä siten, että siinä ei ole mukana omistusasumista, rahapelejä, kulutus- ja muiden luottojen korkoja, omakotitalon palovakuutusta, ajoneuvoveroa eikä kalastus- ja metsästysmaksuja.

Yhdenmukaistettuun kuluttajahintaindeksiin kuuluvat kulutuserät ja laadintasäännöt on määritelty EU-asetuksin.