Tässä taidenäyttelyssä saa kurkistella – Valoleikkejä-näyttely tarjoilee valoa marraskuun pimeyteen

0
Vanhan silitysraudan sisältä paljastuu pieni sininen yllätys. Hanna Virtomaan Kuumaa – Hotspot -teos syntyi sattumalta.

Vanhan ruosteisen silitysraudan raoista kajastaa hailakka valo. Hanna Virtomaan teos Kuumaa – Hotspot houkuttelee katsojaa kurkistamaan lähempää. Lappu teoksen vierellä kertoo, että teokseen saa koskea ja se on jopa suotavaa.

Silitysraudan sisältä paljastuu yllätys – pieni sininen lohikäärmeen poikanen on mennyt lämmittelemään ja lepäilemään silitysraudan sisään.

Virtomaan mukaan teoksen synty oli sattuman kauppaa.

– Löysin upean, hiilillä lämmitettävän silitysraudan kirpputorilta ja lähdin työstämään ideaa, Virtomaa kertoo.

Myös Leo-lohikäärme löytyi kirpputorilta. Olennainen osa teosta on sen ympärille rakennettu tarina. Leo ei ole vielä onnistunut syöksemään tulta, ja sen pitää olla kärsivällinen sekä harjoitella sitkeästi, jotta se onnistuu.

– Tarina on opettavainen ja etenkin lapset voivat siihen samaistua, Virtomaa sanoo.

 

Valoleikkiä-taidenäyttelyn teoksia löytyy yllättävistä paikoista. Tea Tikan teos löysi paikkansa uunista. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

 

Salon Taiteilijaseuran taiteilijoiden Valoleikkiä-näyttely on täynnä yllätyksiä ja oivaltavia yksityiskohtia sekä tietysti valoja. Eli kaikkea sitä, mikä tuo iloa ja piristystä pimeään vuodenaikaan.

Koko perheelle suunnatun Valoleikkiä-näyttelyn valotaideteoksia on esillä sekä sisällä Salon Meritalon museossa että museon pihapiirissä. Taideteokset sijaitsevat museossa yllätyksellisissä paikoissa, kuten kirjan sisällä, uunissa, kahvipannussa ja laatikossa.

 

Taidetyöpajassa tehdään taidetta piirtoheittimiä apuna käyttäen. Kuvataiteilija Andréa Vannucchi näyttää mallia. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

 

Lauantaina ja sunnuntaina museolla järjestetään tapahtumapäivät, joissa pääsee tutustumaan valotaideteoksiin sekä tekemään myös itse taidetta, jossa käytetään apuna valoa ja varjoja.

Olennainen osa taidetyöpajaa ovat kolme piirtoheitintä. Tarkoituksena on asetella piirtoheittimen kalvolle erilaisia asioita ja heijastaa ainutkertainen teos seinälle.

– Meillä on täällä muun muassa erilaisia figuureja, värikalvoja ja luonnonmateriaaleja, joita voi hyödyntää, kertoo kuvataiteilija Lotta Leka.

Myös muun muassa kuvataiteilija Tea Tikan perintölautaset pääsevät käyttöön.

– Piirtoheitin itsessään on jo monelle eksoottinen asia. Eivät tämän päivän lapset ole moista nähneet, huomauttaa kuvataiteilija Andréa Vannucchi.

Valmiista teoksesta voi ottaa kuvan omalla kännykällä.

– Työpajassa kohtaa monta eri aikakautta. Museona toimiva rakennus on todella vanha, piirtoheittimet ovat aika vanhoja ja kännykät ovat tätä päivää, sanoo Vannucchi.

 

Tiina Harjola: Kutsut.2023. Esinekooste ja luonnonmateriaalit. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

 

Idea valotaidetapahtumasta tuli taiteilijanelikolta, Andréa Vannucchilta, Tea Tikalta, Lotta Lekalta ja Keanne van de Kreekeltä. Taiteilijat ovat aiemminkin toteuttaneet valotaidenäyttelyitä. Vannucchi ja Tikka järjestivät muun muassa Salon Kukonkallion hoivakodilla kaksi vuotta sitten Kukonkalliolla välkehtii -valotaidenäyttelyn, jonka teoksia on nyt näytillä Meritalon museolla.

Esimerkiksi Kukonkalliolla esillä olleet Vannucchin kierrätysmateriaaleista valmistetut kukat ja Tikan valoköynnöksin valaistut pyykit saavat uuden tulemisen Meritalon museolla.

 

Kuvataiteilija Lotta Lekan teoksessa voi kurkata periskooppiin ja nähdä faunin. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Tea Tikka sanoo järjestäneensä ensimmäisen valotaidetapahtuman jo kolmisenkymmentä vuotta sitten, vuonna 1992.

– Se oli valaistu metsäpolku Vuohensaaressa, hän kertoo.

Tikan mukaan pimeän ajan taidenäyttelyä on mukava toteuttaa.

– Valoteokset pääsevät silloin kunnolla oikeuksiinsa ja ne tuovat kaivattua tunnelmaa ja valoa marraskuuhun, hän sanoo.

 

Kuvataiteilija Tea Tikka valmistelee valoteosta Pyykit, jossa narulla roikkuviin pyykkeihin tulee vielä valoketju. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

 

Museon sisätiloissa olevat teokset ovat nähtävillä vain lauantaina ja sunnuntaina, mutta ulkona olevia valoteoksia voi ihastella koko ensi viikon ajan.

– Sunnuntai-illasta lähtien Meritalon museon yhdestä ikkunasta voi nähdä sisällä jopa rakennuksen vanhoja asukkaita, jotka ovat palanneet entiseen kotiinsa, vinkkaa taiteilija Andréa Vannucchi.

 

Suvi Toivoniemi. Ystävä. 2023. Sekatekniikka. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

 

Meritalon museossa on myös esillä näyttely Entten tentten – leluja ja leikkiä, jossa on muun muassa näytillä entisajan leluja. Myös Seitsemän sortin pop up -kahvila on avoinna lauantaina ja sunnuntaina.

Taidenäyttelyssä ovat mukana myös Anne Turkulainen, Tarja Seewald, Suvi Toivoniemi, Lotta-Pia Kallio, Tiina Harjola, Jenny Kurpen ja Liisi Huotari Salon Taiteilijaseurasta sekä mehiläistarhaaja Minna Leppäaro. Valotaidetapahtumaa ovat järjestämässä myös Salon historiallinen museo ja Salon kaupungin yleiset kulttuuripalvelut.

Valoleikkiä-tapahtumapäivät 4.–5. marraskuuta kello 16–20 Meritalon museolla (Moisionkatu 18). Museon pihapiirin valoteokset katsottavissa 12. marraskuuta asti kellon ympäri.

 

Liisi Huotarin sekatekniikalla toteutetut teos Käyttökelvottomat rasiat kannattaa avata varovasti. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo
Tarja Seewald: Viulisti. 2023. Esineinstallaatio. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo