Timo Mäkelä muutti kukkakaupan perässä Helsingistä Saloon – kaupungin vanhimman kukkakaupan yrittäjä vaihtuu

0
Timo Mäkelällä on ollut aiemmin Helsingissä oma kukkakauppa, mutta viime vuosina hän on ollut työntekijän roolissa ja opiskellut. Nyt yrittäjäura alkaa uudelleen Salossa. Kuva: SSS/Marko Mattila

Salon vanhimman kukkakaupan, Salon Kukan yrittäjä vaihtuu.

Timo Mäkelä, floristi ja uunituore floristimestari, tulee Helsingistä. Hän muutti viime viikolla Saloon puolisonsa kanssa.

– Kukkakauppa ajoi meidät tänne. Olen etsinyt omaa kauppaa jo vuosia, Mäkelä kertoo.

Terttu Salin, eläkeiän saavuttanut pitkän linjan kukkakauppias, jää eläkkeelle. Hän aloitti työt kaupassa 16-vuotiaana. Yrittäjänä hän on toiminut viimeksi kuluneet 29 vuotta.

– Olen tehnyt koko ikäni työtä, jota rakastan. Kiitokset vuosista kuuluvat tietysti asiakkaille, jotka ovat pitäneet kaupan pystyssä, hän summaa.

Terttu Salin aikoo jatkossa nauttia vapaa-ajasta puolisonsa Ilkan kanssa. – Hän on oman työnsä lisäksi hoitanut kaupan talousasiat ja kuljettanut viikonloppuisin kukkia. Se on varmasti suurin muutos, että saamme yhteiset viikonloput ilman töitä. Kuva: SSS/Marko Mattila

Yrityskauppa syntyi Facebookin avulla, kun Timo Mäkelä huomasi Salon Kukan myynnistä tehdyn ilmoituksen alan keskusteluryhmässä.

Hänen pohtiessaan asiaa kaupan perinteikkyys ja vakiintunut asema tekivät vaikutuksen. Salon Kukka on perustettu vuonna 1957, ja kaupan kanta-asiakkaita löytyy jo useammasta sukupolvesta. Kauppa on aina toiminut samassa paikassa Turuntien alkupäässä.

– Tuntuu turvalliselta, vaikka jokaisen asiakkaan luottamus on tietysti itse ansaittava, Mäkelä sanoo.

Salo on hänelle entuudestaan tuttu mökkipaikkana. Vaikka Mäkelä etsi ensisijaisesti hyvää kukkakauppaa eikä niinkään hinkunut juuri Saloon, moni asia loksahti kohdilleen yrityskaupan myötä. Mieluisa omakotitalo löytyi nopeasti Tupurista, ja Salon sijainti junaradan varrella miellytti.

– Täältä pääsee helposti käymään Helsinkiin ja Turkuun.

Paikallinen väki on ottanut uuden yrittäjän hyvin vastaan, Mäkelä iloitsee.

– Fiilis on tosi hyvä. Ihmiset ovat mukavia ja helposti lähestyttäviä. Olen käynyt kouluni Lohjalla, ja siellä oli kyllä ihan erilaista.

Salon Kukan pitkäaikaiset työntekijät floristi Anne Valtonen (toinen vasemmalta) ja hortonomi Inna Ollakka (reunassa oikealla) jatkavat myös Timo Mäkelän palveluksessa, kun Terttu Salin jää eläkkeelle. Kuva: SSS/Marko Mattila

Kukkakauppa-ala on ehtinyt muuttua Terttu Salinin työuran aikana valtavasti.

Hänen aloittaessaan kukat olivat kotimaisia. Kukkakauppiaina toimivat tuolloin Kyllikki ja Eero Nygren, joilla oli myös oma puutarha. Jos kaupalla oli hiljaista, nuori työntekijä lähetettiin puutarhalle töihin.

Kimppuja tehtiin aina kulloinkin sesongissa olevista kukista. Nykyisin kukkia tilataan ympäri vuoden lähinnä Hollannista, ja valikoima on valtava.

Yrittäjäuransa suurimmat mullistukset Salin koki Nokian matkassa – hyvässä ja pahassa.

– Teimme Nokian keittiölle paljon hienoja asetelmia. Kun ravintolat ulkoistettiin kymmenen vuotta ennen Nokian loppua, alkoi pitkä matala lasku. Siitäkin selvittiin.

Myös korona iski kukkakauppaan kovalla voimalla. Yhtäkkiä elettiin maailmassa ilman juhlia ja juhlakimppuja. Ihmiset linnoittautuivat koteihin, ja kaupunki hiljeni.

Kriisin keskellä Salin sai olla tyytyväinen siihen, että liiketoimintaa oli kehitetty hyvinä aikoina.

– Olimme avanneet verkkokaupan jo ennen koronaa.

Salon Kukan yrittäjä Terttu Salin on työskennellyt kukkakaupassa yli 50 vuotta. Timo Mäkelälle uusi työ tarkoittaa myös uutta kotia Salossa. Kuva: SSS/Marko Mattila

Kukkakaupan suurimmaksi haastajaksi sekä Salin että Mäkelä nimeävät marketit.

Kun menneinä vuosikymmeninä kukkia sai vain alan liikkeistä, nyt viherkasvit ja kimppuämpärit löytyvät myös ruokakaupoista.

– Taidokas kimppu on se, joka erottaa meidät marketista. Siellä ei kukaan sido tässä ja nyt kimppua, miettii Salin.

Timo Mäkelä kuvailee omaa kukkamakuaan rohkeaksi ja monipuoliseksi.

– Pidän väreistä, ja haluan tehdä näyttäviä kimppuja.

Mäkelä haluaa tuoda liikkeeseen entistä laajemman valikoiman esimerkiksi eksoottisia kasveja.

– Isoja muutoksia ei ole tulossa, mutta pientä pieteetillä modernisointia. Vähän näyttävämpää. Haluan tehdä liikkeen, josta haetaan Salon upeimmat kukat, hän linjaa.

Asiakkaille uusi tuttavuus on myös kukkakauppakoira Winston, joka saattaa välillä käydä isäntänsä kanssa töissä.