TVO: Olkiluoto 3:n sähköntuotanto jatkuu vielä tänään

0
Olkiluoto 3 -voimalan sähkölinjoja Eurajoella 2. toukokuuta 2023. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Olkiluoto 3 -voimalan sähkölinjoja Eurajoella 2. toukokuuta 2023. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Olkiluoto 3 kytkeytyi irti kantaverkosta Fingridin keskiviikkona tekemän lähivikakokeen seurauksena. Kantaverkkoyhtiö Fingrid kertoi asiasta iltapäivällä.

Tapauksesta kertoi myös ydinvoimayhtiö Teollisuuden Voima (TVO). TVO:n mukaan Olkiluoto 3:n sähköntuotanto keskeytyi keskiviikkona kello 13.35.

– Lähivikakokeen seurauksena Olkiluoto 3:lle tuli tällainen niin sanottu turbiinipikasulku, eli sähköntuotanto keskeytyi automaattisesti. Nyt sitten selvitämme tarkemmin, että mistä syystä, sanoi TVO:n viestintäpäällikkö Johanna Aho STT:lle keskiviikkona alkuillasta.

Myöhemmin illalla TVO kertoi tiedotteessaan, että Olkiluoto 3:n sähköntuotantoa on tarkoitus jatkaa vielä kuluvan vuorokauden aikana. TVO:n mukaan tarkempi analyysi tapahtumasta valmistuu myöhemmin.

TVO:n mukaan asialla ei ollut vaikutusta ydinturvallisuuteen.

Olkiluodon kolmesta reaktorista kahdella sähköntuotanto on jatkunut normaalisti.

Fingrid puolestaan sanoi, että koejärjestely oli sen puolelta onnistunut. Fingridin mukaan sähköjärjestelmä toimii normaalisti.

Sähköjärjestelmän toiminnasta vastaava johtaja Tuomas Rauhala Fingridiltä sanoi STT:lle, että toivottu testitulos olisi tietenkin ollut, että Olkiluoto 3 olisi lähivikakokeen aikana pysynyt kantaverkossa ja toiminut verkossa normaalisti.

”Olkiluoto 3 toiminut luotettavasti”

Olkiluoto 3 on Suomen ja pohjoismaisen sähköjärjestelmän suurin yksittäinen voimalaitosyksikkö.

Fingridin Rauhalan mukaan Olkiluoto 3 on toiminut koekäyttöjen ja viime keväänä alkaneen kaupallisen käytön aikana luotettavasti.

– Tällä testillä haluttiin vielä varmentaa, että laitos pysyy verkossa myös tällaisen hieman pidemmän jännitekuopan yhteydessä, Rauhala kertoi.

Olkiluoto 3:n sähköntuotanto keskeytyi edellisen kerran toissa viikon sunnuntaina, kun turbiinilaitoksella ollut vika pysäytti automaattisesti tuotannon. Tuotantokatkos kesti tuolloin muutaman vuorokauden.

TVO:n Aho vakuutti, että Olkiluoto 3 on toiminut kuitenkin tähän asti oikein hyvin.

– Meillä on ollut kahdeksan kuukautta häiriötöntä tuotantoa, ja se on uudelle ydinvoimalaitokselle jopa aika poikkeuksellistakin.

Iiro-Matti Nieminen, Terhi Riolo Uusivaara