Työttömyys kasvoi lokakuussa sekä miehillä että naisilla

0
Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä 15–74-vuotiaita oli lokakuussa 31 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin. LEHTIKUVA / Anni Reenpää
Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä 15–74-vuotiaita oli lokakuussa 31 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin. LEHTIKUVA / Anni Reenpää

Työllisten määrä väheni ja työttömyys kasvoi lokakuussa vuoden takaiseen verrattuna, kertoo Tilastokeskus.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä 15–74-vuotiaita oli lokakuussa 31 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömiä taas oli 28 000 enemmän kuin vuotta aiemmin.

Lokakuussa työllisiä oli yhteensä noin 2 605 000 ja työttömiä 190 000. Työllisiä miehiä oli 27 000 vähemmän ja työllisiä naisia 4 000 vähemmän kuin viime vuoden lokakuussa.

– Työllisten osuus 20–64-vuotiaista oli lokakuussa 77,4 prosenttia, kun se vuotta aiemmin oli tässä ikäryhmässä 78,9 prosenttia. 20–64-vuotiaiden miesten työllisyysaste laski 1,9 prosenttiyksikköä vuoden takaisesta 78,2 prosenttiin, ja naisten työllisyysaste laski 1,3 prosenttiyksikköä 76,5 prosenttiin, Tilastokeskus kertoo tiedotteessa.

Työllisyysasteen trendiluku 20–64-vuotiailla oli lokakuussa Tilastokeskuksen mukaan 78,0 prosenttia. Syyskuussa luku oli 77,9 prosenttia. Trendisarjan luvuista on poistettu kausi- ja satunnaisvaihtelu, ja ne ovat keskenään vertailukelpoisia.

Tilastokeskus kertoo myös, että 15–74-vuotiaiden työttömyysaste, eli työttömien osuus työvoimasta, oli lokakuussa 6,8 prosenttia. Se on yhden prosenttiyksikön enemmän kuin vuotta aiemmin. Miesten työttömyysaste oli 6,9 prosenttia ja naisten 6,6 prosenttia. Molemmat luvut kasvoivat vuoden takaisesta.

Vertailukelpoinen työttömyysasteen trendiluku 15–74-vuotiailla nousi lokakuussa 7,5 prosenttiin, kun se lokakuussa oli 7,4 prosenttia.

Avointen työpaikkojen määrä laski

Myös työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) on tänään julkistanut lokakuun lukuja työllisyyskatsauksessaan. Ministeriön mukaan työttömiä työnhakijoita oli lokakuun lopussa yhteensä 256 100. Se on 23 700 enemmän kuin vuotta aikaisemmin ja 6 300 enemmän kuin edellisessä kuussa. Ministeriön luvut sisältävät työ- ja elinkeinotoimistojen ja kuntakokeilujen asiakkaat sekä kokoaikaisesti lomautetut.

Koko maassa oli työllisyyskatsauksen mukaan lomautettuna lokakuun lopussa 29 400 henkilöä, mikä on 13 000 enemmän kuin vuotta aiemmin.

TEMin katsauksesta ilmenee lisäksi, että uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin lokakuun aikana 54 000. Se on 25 800 vähemmän kuin edellisen vuoden lokakuussa. Kaikkiaan lokakuussa oli avoinna 102 000 työpaikkaa, eli 58 600 vähemmän kuin vuosi sitten.

”Työllisyys piti pintansa”

– Työllisyys piti jälleen pintansa lokakuussa ja palkkasummat kasvavat vihdoin elinkustannuksia enemmän, mikä piristää kuluttajia kaamoksen keskellä, arvioi lukuja Hypoteekkiyhdistyksen (Hypo) ekonomisti Juho Keskinen tiedotteessa.

Keskinen kuitenkin huomauttaa, että talouskasvu on kääntynyt jo pakkaselle ja sekä kuluttajat että yritykset näkevät työttömyyden kasvavan tulevaisuudessa.

– Avoimien työpaikkojen määrä on jo laskenut ja työttömyysaste kohonnut läpi vuoden, mikä kertoo koleammasta työn kysynnästä ja orastavasta epävarmuudesta työmarkkinoilla.

– Työllisyystilanne ei ole toistaiseksi katastrofaalinen, mutta suunta on heikkenevä. Työllisyyden huippu ajoittui viime vuoden loppusyksyyn, minkä jälkeen tilanne on pienin askelin painunut alaspäin. Valitettavasti heikentyminen tulee jatkumaan melko varmasti myös lähikuukausina, arvioi puolestaan Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist tiedotteessa.

Pitkäaikaistyöttömyys suurta

Sekä Keskinen että Appelqvist kiinnittävät huomiota pitkäaikaistyöttömien määrään. Pitkäaikaistyöttömiä oli työ- ja elinkeinoministeriön mukaan Suomessa lokakuussa noin 89 400, eli noin kolmannes työttömistä työnhakijoista.

– Vaikka olemme nähneet aiemmin korkeampiakin lukuja, on nykyinen määrä suhdannetilanteeseen nähden korkea, kun huomioidaan viime vuosien osaajien kuuma kysyntä ja poikkeuksellisen suuri avoimien työpaikkojen määrä. Voisi siis sanoa, että yllättäen iskenyt koronakriisi aiheutti työmarkkinoille kohtaanto-ongelman ja maksamme yhä kriisin hintaa pitkäaikaistyöttömyyden muodossa, Keskinen sanoo.

– Pitkäaikaiset työttömyysjaksot muodostavat aina riskin, ja iso osa työttömistä saattaa olla sitä kautta ajautumassa pysyvästi pois työmarkkinoilta, Appelqvist jatkaa.

Liisa Kujala