Valtionosuuksien uudet leikkaukset shokki kunnille – ”Alijäämä kasvaa, ja lainaa otetaan enemmän”

0

– Valtava shokki kunnille!

Näin kuvaa Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio valtiovarainministeriön viime viikonlopun viesti, että kuntien valtionosuuksia leikataan vielä aiempaa tietoa enemmän.

Koko maan tasolla kuntien valtionosuuksiin on tulossa 415 miljoonan euron lisäleikkaukset ennestään tiedossa olleiden 336 miljoonan euron päälle.

Minna Punakallio pitää erikoisena, että asiasta ei ollut kuulunut minkäänlaista varoitusta viime viikolla.

Kuntien piti päättää ensi vuoden veroistaan niin, että tieto voitiin toimittaa valtiovarainministeriölle viime perjantaina. Saman päivän iltana ministeriö ilmoitti yllättäen valtionosuuksien entistä kovemmista leikkauksista.

Suomen kunnista 202 nostaa veroprosenttia ensi vuonna.

Someron kaupunginvaltuusto päätti tuloveroprosentista viime viikolla. Se nostettiin 7,86:sta 8,2:een. Salon ensi vuoden veroprosentti on kaupunginhallituksen esityksessä 8,1. Tänä vuonna se on 8,11.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus muutti tämän vuoden alussa kuntien veroperusteista rahoitusta. Se muodostuu kunnallisveron tuotosta ja valtionosuuksista.

Veroprosentteja laskettiin lailla, ja kunnilta otettu osuus siirrettiin valtion budjetin kautta hyvinvointialueille. Niille siirrettiin myös sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen osuus valtionosuuksista.

Kunnissa ja hyvinvointialueella budjetteja on laadittu pitkin vuotta muuttuvien laskelmien mukaan. Kokonaisuuden oli määrä olla kustannusneutraali niin, että kunnat menettävät tulojaan vain soten verran, eikä valtiolle tulee lisää menoja.

Pääekonomisti Minna Punakallion mukaan kuntien talous kiristyy voimakkaasti. Verotulot ja valtionosuudet eivät riitä kattamaan menoja.

– Valtionosuuksien leikkaaminen lisää on kohtuutonta tässä tilanteessa, Punakallio sanoo.

Hän arvioi, että kunnat eivät pysty reagoimaan tilanteeseen muuten kuin säästämällä palveluista ja tekemällä ensi vuonna valtionosuuksien leikkausten takia lisätalousarvioita.

Salossa kaupunginhallitus käsitteli ”vanhoilla” tiedoilla tehtyä budjettiesitystä maanantaina.

Kaupunginjohtaja Anna-Kristiina Korhosen mukaan ensi vuoden talousarvion lukuja ei lähdetty muuttamaan, koska valtionosuuksien leikkauksista ei ole vielä tarkkaa tietoa.

– Ministeriön tiedotteessa ei ollut tarkkoja kuntakohtaisia lukuja. Itse olen arvioinut, että jos se on 80 euroa asukasta kohti, Salolle se tarkoittaa noin neljää miljoonaa euroa.

Salossa kaupunginhallitus käsitteli ”vanhoilla” tiedoilla tehtyä budjettiesitystä maanantaina.

Somerolla poliitikot pääsevät ruotimaan Sami Suikkasen talousarvioesitystä ensi viikon maanantaina.

Suikkanen kaipaa valtiovarainministeriöitä lisätietoa, miten viimeisimmät leikkaukset tulevat toteutumaan eli kohdistuvatko ne eri kuntiin eri tavalla.

Jos laskennallinen 80 euroa/asukas pitää paikkansa, Somerolla tulot pienenevät vielä entisestään lähes 700 000 euroa.

Suikkasen mukaan menopuolta ei ole tällä aikataululla mahdollista enää sopeuttaa.

– Talousarviossa muutos otetaan huomioon niin, että tuloksen alijäämä kasvaa ja lainaa otetaan enemmän.

Aiemman laskelman mukaan Salon saamat valtionosuudet olisivat laskeneet tämän vuoden 28,5 miljoonasta eurosta ensi vuonna 25,5 miljoonaan euroon, mutta nyt pudotaankin runsaaseen 21 miljoonaan euroon.

Somerolla valtionosuuksien oletettiin laskevan 2,7 miljoonaa euroa, jolloin niitä olisi saatu vajaat kahdeksan miljoonaa euroa. Nyt summa on putoamassa runsaaseen seitsemään miljoonaan.

Valtiovarainministeriö kertoo uusien leikkausten perustuvan vuoden 2022 verotukseen, joka valmistui lokakuussa.

Ministeriön mukaan ”lopullisten verotulotietojen perusteella laskettu valtionosuuden vähennystarve poikkeaa aiemmin arvioidusta tasosta”.

Subscribe
Huomio
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments