Vanhojen asuntojen kauppamäärät yhä pohjalukemissa lokakuussa, hinnat jatkoivat laskua

0
Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat erityisesti suurimmissa kaupungeissa. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat erityisesti suurimmissa kaupungeissa. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat lokakuussa koko maassa 6,5 prosenttia vuoden takaisesta, kertoo Tilastokeskus.

Suurista kaupungeista eniten hinnat pakittivat Oulussa, 11,4 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla laskua kirjattiin 7,8 prosenttia. Suurista kaupungeista vähiten hinnat laskivat Tampereella, 5,0 prosenttia vuoden takaisesta.

Asuntojen hinnat pakittivat myös kuukausitasolla. Edelliskuuhun verrattuna asuntojen hinnat laskivat koko maassa 0,8 prosenttia.

Tampereella hinnat kääntyivät kuukausitasolla nousuun, kun hinnat kohosivat 1,9 prosenttia syyskuuhun verrattuna. Muissa suurissa kaupungeissa hinnat laskivat edelliskuusta.

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus sanoo, että asuntojen kauppamäärät pysyivät pohjalukemissa ja myyntiajat poikkeuksellisen pitkinä.

– Kauppamäärät ja myyntiajat ennakoivat hintakehitystä puolisen vuotta eteenpäin, joten kestävää hintakäännettä ei vielä näy horisontissa, Brotherus sanoo tiedotteessa.

Pellervon taloustutkimuksen PTT:n ekonomisti Veera Holappa toteaa, että asuntojen hinnat vellovat yhä pohjamudissa.

– Vaikka viime kuussa ennakoitiin pohjakosketuksen tapahtuneen, niin käännettä parempaan ei ole vielä tullut, Holappa arvioi tiedotteessa.

”Tammikuusta tulee tylyn tyyni”

Kiinteistönvälittäjien kautta tehtiin lokakuussa kymmenen prosenttia vähemmän kauppoja kuin vuotta aiemmin.

Vanhojen kerrostaloasuntojen keskimääräinen myyntiaika oli pääkaupunkiseudulla 90 päivää ja muualla Suomessa keskimäärin 117 päivää. Pääkaupunkiseudulla myyntiajat lyhenivät hieman syyskuuhun verrattuna, ja muualla maassa ne pysyivät suunnilleen ennallaan.

Hallitus ilmoitti lokakuun puolivälissä esittävänsä varainsiirtoveron alentamista ja ensiasuntojen verovapauden poistamista. Brotheruksen mukaan ensiasunnon ostajien veroedun poistuminen johtaa kauppojen ajoittamiseen vuoden loppuun.

– Kuitenkaan lokakuun lukuihin muutos ei vielä ehtinyt vaikuttaa, sillä ensimmäisestä näytöstä matka pankkiin allekirjoittamaan kauppakirja vie vähintäänkin kuukauden. Marras- ja etenkin joulukuun kauppatiedoissa nähdään nousua, mutta taas tammikuusta tulee tylyn tyyni, kun ensiasunnon ostajien aalto on jo ajoittanut kaupat.

Käännettä voi tähytä Tampereelta

Brotheruksen mukaan asuntojen hinnat laskevat tänä vuonna yli kuusi prosenttia, mikä on suurin pudotus sitten vuoden 1993.

– Ensi vuoden alku on vielä vaikeaa aikaa, mutta vähitellen vähäinen uudistuotanto ja etenkin laskevat euriborit voitelevat kauppaketjuja koko maassa ja nostavat hintoja kasvukeskuksissa. Käänteen kohtaa kannattaa katsella Kallion sijaan tällä kertaa Tampereelta, Brotherus ennakoi.

Holapan mukaan Tampere on pitkällä aikavälillä ollut maan menestyneimpiä asuntomarkkinoita.

– Yhtenä tekijänä taustalla voisi vaikuttaa se, että maan sisäinen muuttoliike keskittyy etenkin Tampereelle, mikä tukee omistusasuntojen kysyntää. Tampere on houkutellut tämän vuoden aikana 3 000 asukasta lisää muista Suomen kunnista, Holappa kertoo.

Iiro-Matti Nieminen