Varha keskittää Salon vanhuspalveluita keskustaan – Perniön Alhola ja Alppilakoti aiotaan lakkauttaa, uudet tilat IoT Campukselle

12
Perniön Alhola ja Alppila toimivat 1960-luvulla rakennetussa entisessä vanhainkodissa. Varhan mukaan tilat ovat nykyajan mittapuulla epäkäytännölliset. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Varsinais-Suomen hyvinvointialue Varha aikoo keskittää Salon alueen vanhusten hoivaa voimakkaasti kaupungin keskustaan lähivuosina.

Varha on jo hyväksynyt suunnitelman uuden senioritalon rakentamisesta Alhaisiin. Sen rakentamisen pitäisi alkaa ensi keväänä.

Uuteen yksikköön tulee 60 ympärivuorokautista ja 50 yhteisöllisen asumisen paikkaa, ja se korvaa Kukonkallion hoivakodin. Suomusjärvellä toimiva Hintan hoivakoti on tarkoitus ajaa alas jo aiemmin.

Vuosien 2025–2028 investointisuunnitelmassaan Varha valmistautuu lakkauttamaan myös Perniön Alholan hoivakodin ja samassa rakennuksessa toimivan ympärivuorokautisen palveluasumisen yksikön Alppilakodin.

Perniön kiinteistö on 1960-luvulta ja Varhan mukaan epäkäytännöllinen. Se on tarkoitus korvata rakentamalla Salo IoT Campukselle kaksi uutta 30-paikkaista ympärivuorokautisen palveluasumisen yksikköä lisää.

Nokian entisellä kännykkätehtaalla toimii jo nyt 30-paikkainen Campuskoti Merihelmi.

Varhan ikääntyneiden palveluiden tulosaluejohtajan Eeva-Sirkku Pöyhösen mukaan Salo IoT Campuksen uusilla tiloilla korvattaisiin osin myös Halikossa sijaitseva laitospalveluyksikkö Halikkokoti.

– Meidän pitää luopua ikääntyneiden laitospaikoista vuoden 2027 loppuun mennessä, ja IoT Campukselle rakennettavilla tiloilla vastataan tähän. Halikkokodissa on pitkäaikaista laitospalvelua, joka lain mukaan pitää päättää. Sinällään toiminta siellä ei ole loppumassa, vaan se muuttuu toisenlaiseksi, Pöyhönen selvittää.

Ajatuksena on, että Varha vuokraa uusille yksiköille tilat Salo IoT Campukselta, joka tekee tarvittavat muutostyöt. Toimintojen keskittäminen samaan kiinteistöön Campuskoti Merihelmen kanssa tuo toiminnallista hyötyä esimerkiksi yöhoidon järjestämisessä.

– Päätöksiä näistä asioista tehdään palveluverkkosuunnitelman yhteydessä. Nyt kyse on vasta varautumisesta tuleviin investointeihin, Eeva-Sirkku Pöyhönen korostaa.

Varhan ikääntyneiden palveluiden tulosaluejohtaja Eeva-Sirkku Pöyhönen korostaa, että päätöksiä yksiköiden lakkautuksista tehdään vasta palveluverkkosuunnitelman yhteydessä. Kuva: Varha

Varha varautuu korvaamaan tarvittaessa myös ympärivuorokautista palveluasumista tarjoavan Paukkulakodin. Uuteen 60-paikkaiseen yksikköön on varattu investointiohjelmassa 11,5 miljoonaa euroa.

Hyvinvointialue on tällä hetkellä vuokralla Paukkulakodissa, jonka omistaa Salon kaupunki.

Kiinteistössä on ollut sisäilmaongelmia, ja kaupunki korjasi talon kosteusvaurioita viimeksi pari vuotta sitten. Remontti ei poistanut ongelmia.

– Henkilökunnalla on ollut sisäilmasta johtuvia ongelmia, ja niitä on käsitelty sisäilmatyöryhmässä. Kaupungilla on siellä tiettyjä toimenpiteitä meneillään, Varhan toimitilajohtaja Juha Rantasalo kertoo.

Paukkulakoti avattiin marraskuussa 1996. Alle 30-vuotiaassa rakennuksessa on ollut jo pitkään sisäilmaongelmia. Varha varautuu korvaamaan sen uudella rakennuksella, jos ongelmia ei saada kuriin. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Rantasalon mukaan kaupunki on tehnyt Paukkulakodissa myös kuntoselvityksen.

– Siinä tuli yhtä ja toista ilmi, ja havaitut ongelmat sopivat henkilökunnan oireisiin, Rantasalo sanoo.

Ikääntyneiden palveluiden tulosaluejohtaja Eeva-Sirkku Pöyhönen sanoo toivovansa, ettei Paukkulakotia tarvitsisi lakkauttaa. Jos sisäilmaongelmia ei saada kuriin, vaihtoehdot ovat vähissä.

– Salossa ongelma on nimenomaan se, että osa tiloista on huonokuntoisia. Meidän on huolehdittava siitä, että henkilökunnalle ja asukkaille pystytään tarjoamaan turvalliset työ- ja asuintilat, Pöyhönen linjaa.

Varsinais-Suomen aluehallitus käsitteli hyvinvointialueen investointisuunnitelmaa tiistaina. Se esittää, että aluevaltuusto hyväksyy suunnitelman ja lähettää sen ennakolliseen hyväksymismenettelyyn ministeriöille.

 

Särkisalokodin lakkautus kirveli pitkään

Salossa on lakkautettu vuonna 2009 perustetun uuden Salon aikana kolme hoivakotia.

Salon kaupunginvaltuusto antoi marraskuussa 2011 luvan Särkisalokodin, Perttelin Kajalakodin ja Kiikalan Mariakodin lakkautukselle.

Kaikista päätöksistä äänestettiin. Tiukin äänestys käytiin Särkisalokodista, joka lakkautettiin äänin 38–37.

Lakkautuspäätös kirveli kuntalaisia pitkään. Siitä valitettiin myös Turun hallinto-oikeuteen. Oikeus hylkäsi valituksen.

Särkisalokodin asukkaat ja henkilökunta muuttivat seuraavana keväänä Perniön Tiipilään uuteen palvelukeskukseen. Kolme asukasta muutti Alholan hoivakotiin Perniöön.

Särkisalokodin kiinteistöstä remontoitiin pari vuotta myöhemmin alueen asukkaiden yhteinen monitoimitalo.

Pienen Mariakodin asukkaat siirrettiin muualle ympärivuorokautiseen hoitoon keväällä 2012.

Kajalakodista Salon vanhuspalvelut luopui keväällä 2014. Talo siirtyi ensin mielenterveyskuntoutujien käyttöön. Myöhemmin kaupunki myi kiinteistön.

12 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Peke
2 kuukautta sitten

Eikös Kajalakoti ole edelleen Salon kaupungin omistama? Myynti onnistuttiin aikoinaan sössimään…

ajetaan alas kaikki
2 kuukautta sitten

koska on Someron vuoro?

Yrmy
2 kuukautta sitten

Nyt se reuna-alueiden alasajo alkaa! Ei saa viettää vanhuutta kotiseudullaan.

Mä vaan
2 kuukautta sitten
Reply to  Yrmy

Pahaa tekee myös se että omaiset harvemmin pystyvät käymään tuolla Meriniityssä.
Vai kulkeeko bussi?
Omaisten oikeus tavata läheisiään pitäisi turvata.
Myös vanhuksille sosiaalinen eristäminen tekee huonoa.

Kohta kaikki asuu Iot:ssä
2 kuukautta sitten

Joo, IoT on kaikista paras paikka vanhuksille. En ymmärrä miksi toimistotiloista väkisin rakennetaan vanhainkoti? Onko sielläkään tilat lain mukaiset? Esim. vessoja tarpeeksi.

kurja vanhuus
2 kuukautta sitten

Ei vanhukset vessoja tarvii niille pistetää vaipat, ne vetää 3 litraa ja katetri pussiin menee litra.
Ja säästetään niin vaihdetaan vain 1x päivässä. Näin se toimii jo nyt.
Vaipatkin on kalliita siksi vaihto vain kerran päivässä.

Allan
2 kuukautta sitten
Reply to  kurja vanhuus

Ei niitä vaippoja vaihdeta edes jokapäivä jos ne ovat puhtaita ja kuivia.

pertti
2 kuukautta sitten
Reply to  Allan

Hyvä kun on viisaita mukana

Kovaa ja tunteetonta bisnestä
2 kuukautta sitten
Reply to  kurja vanhuus

Aivan. Ja sitten ikäihmiset vaan kärrätään pyörätuolilla Joensuunkadun ja Meriniitynkadun varteen ihailemaan rauhaisaa ja saasteetonta rekka- ja muuta autorallia. Toiset vain tuijottavat ikkunoista tehdasrakennusten kattoja ja asfalttipihojen autoparkkeja. Monet eivät – onneksi – sitten enää muista Perniön kodin rauhallisen pihan lintujen liverrystä ja ikkunoista avautuvaa tuttua maalaismaisemaa….

MammaMaalta
2 kuukautta sitten

Nimesin IoT Campuksen lähes 100-paikkaiseksi laajenevan vanhusten hoivapaikan Vanhusten säilöntäpaikaksi. On tietenkin ajateltava työntekijöiden työtehtävien sujuvuutta, mutta kyllä sen huoneen tulisi olla vanhusta miellyttävä, olemisen viihtyisyyttä lisäävä. Silloin on omaistenkin tai tuttujen mukavampaa tulla vanhustansa tapaamaan, ettei olisi kylmänkalsea valkoseinäinen sairaalamainen tila. Paikku eikä muukaan bussi tule lähelle. Että reipas ja hyväjalkainen saa olla, iäkästä puolisoaan ei iäkäs puoliso katsomaan ilman kyytiä pääse. Taksilla tulee liian kallista, jos Suomusjärvellä, Kiikalassa tai Kiskossa asuu. Nämä on otettava huomioon, jos hyvää hoivapaikkaa ollaan laatimassa.

Tosi On
2 kuukautta sitten

Ihan hyvä paikka IOT on.
No ottakaas huomioon että Perniö ,Kuusjoki ,Särkisalo,Suomusjärvi,Muurla,Halikko,Kisko,Kiikala,Pertteli ovat osa Salon kaupunkia eli kyliä Salon kaupungissa .Taivaan tosi on että palvelut keskitetään keskustaajamaan . Tämä tapahtui jo 60-luvulla

pertti
2 kuukautta sitten

Yhteiskunnassa on arvot pahasti pielessä, ollaan niin tyhmiä ettei sitä edes ymmärretä ja huomata.Vanhusten hoidossa sekä alle kouluikäisten opetuksessa ei tarvita yliopistokoulutusta, vain asenne riittää.