Varhan paneeli ei vakuuttanut

0

Varha piti infopaneelin Kurvisen Janin (kesk.) johdolla Salon kaupungintalolla 09. marraskuuta. Esitin tilaisuudessa muutaman kysymyksen, kuten koska terveydenhuollon potilastietojärjestelmät alkavat keskustelemaan keskenään? Vastaukseksi sain, että asiaa ollaan selvittämässä hankkimalla tietokoneisiin lisälaite, joka mahdollistaisi koneiden välisen kommunikoinnin noin kolmen vuoden päästä.

Kerroin, että ruotsalaiset heittivät vanhat koneet roskiin ja hankkivat täysin uudet, jotka keskustelevat maakuntatasolla kaikkien koneiden kanssa aina Kanarian saaria, Espanjaa ja Kreikkaa myöden. Lisäviritelmät eivät tule toimimaan, vaan yli 40 eri tietojärjestelmän soppa vain sakenee!

Edelleen kysyin miksi Varhan laskutus ei toimi vaan laskuja saa odotella yli kolme kuukautta. Paneeli tunnisti ongelman, mutta tyhjentävää vastausta ei tullut. Edelleenkin kysyin Varhan johtajan hävyttömän korkeasta yli 18 000 euron kuukausipalkasta, johon tuli vielä vajaan tonnin yleiskorotus heti töiden alkamisen aikoihin. Sain Varhan paneelilta välittömän vastauksen, jonka mukaan he eivät tienneet korotuksesta etukäteen yhtään mitään, joten se tuli yllätyksenä heillekkin.

Suomi on maailman onnellisin kansa, ainakin mediatietojen ja tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan. Kriteereistä en tiedä, mutta sen tiedän, että Suomen 5,5 miljoonaista kansaa vartioi julkishallinnollinen virkamieskoneisto, joka on tasan puolta suurempi kuin Ruotsin 10,5 miljoonaisen kansan julkishallintokunta. Tällainen ylisuuri Tsaarin aikainen hallintohimmelimme alistaa ja maksaa kansallemme maltaita.

Suomessa ei olla vieläkään opittu sisäistämään mitä folkhemmet eli kansankoti oikein tarkoittaa, vaikka sieltä on haettu oppeja ja neuvoja jo vuosikymmenien ajan. Rohkenenkin kertoa, että ero on yksiselitteisesti siinä, että Ruotsissa kansa vartioi julkishallintoa kun taas meillä julkishallinto vartioi kansaa. Kohta meillä lienee sirut jokaisen iikan olkapäässä koirien ja kissojen tapaan.

Suuret ikäluokat kaatuvat aivan lähiaikoina kuten minäkin 77-vuotiaana, joten mitä loppujen lopuksi jää onnellisemmasta kansasta jäljelle? Vastaukseni on: eipä juurikaan mitään kun syntyvyyskin on miinusmerkkistä.

Lopuksi en malta olla siteeramatta presidentti Mauno Koiviston kuuluisia sanoja ”jotain pitäis kait tehräkkin”. Tähän Varhan panelistit kommentoivat, että ”jätetään se kait-sana siitä pois!”

Raimo Rönkkö
Salo

  • Lue lisää aiheesta
  • Varha
Subscribe
Huomio
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments