”Varsinainen black friday!” – ministeriön yllätystiedote toi miljoonien eurojen epävarmuuden Salon talousarvioesitykseen

2
Kaupunginjohtaja Anna-Kristiina Korhosen talousarvioesitys meni kaupunginhallituksessa läpi pienin muutoksin. Valtuusto hyväksyy budjetin 4. joulukuuta.

Salon kaupunginhallitus joutui hankalaan rakoon talousarviokokouksessaan maanantaina.

Valtiovarainministeriön perjantai-iltana julkaisema tiedote kuntien valtionosuusleikkauksista teki kaupungin budjettiluvuista kertaheitolla epävarmoja.

Ministeriön mukaan valtionosuuksiin on tulossa kaikkiaan 415 miljoonan euron lisäleikkaukset ennestään tiedossa olleiden 336 miljoonan euron päälle.

– Varsinainen black friday, kaupunginjohtaja Anna-Kristiina Korhonen puuskahti.

Pahinta ministeriön ilmoituksessa oli, etteivät kunnat saaneet tarkkoja lukuja uusista leikkauksesta.

– Tiedotteessa ei ollut kuntakohtaisia lukuja. Itse olen arvioinut, että jos se on 80 euroa asukasta kohti, se tarkoittaa noin neljää miljoonaa euroa Salolle, Korhonen laski.

Kaupunginhallitus päätti, ettei ensi vuoden talousarvion lukuja lähdetä korjaamaan epämääräisten tietojen perusteella.

– Emme pysty valmistelemaan uusia lukuja, koska muutoksen perusteluja ei ole avattu paremmin. Kaupunginhallitus päätti, että odotamme, Anna-Kristiina Korhonen kertoi.

Salon talousarvio hyväksytään lopullisesti kaupunginvaltuustossa 4. joulukuuta.

Jos ministeriöltä tulee tarkempaa lisätietoa muutoksesta ajoissa ennen kokousta, budjettilukuja on mahdollista muuttaa. Kaupungin mahdollisuudet ovat kuitenkin tällä aikataululla vähissä.

– Jos lisäleikkaus toteutuu näin, se tarkoittaa, että ensi vuoden alijäämää ja velanottoa lisätään, Anna-Kristiina Korhonen arveli.

Kaupunginhallitus teki Korhosen talousarvioesitykseen vain pieniä muutoksia. Suurin oli Ulla Huittisen (kesk.) esittämä 200 000 euroa latukoneen hankintaan. Hallitus hyväksyi esityksen yksimielisesti.

Mikko Lundénin (ps.) esitys 10 000 euron lisäyksestä Ollikkalan kuntosalilaitteiden uudistamiseen hyväksyttiin niin ikään yksimielisesti.

Lundén esitti myös 20 000 euron lisäystä taksien yöpäivystyskokeiluun maaliskuun alusta alkaen kalenterivuodeksi. Esitys kaatui äänin 10–3. Lundén sai puolelleen perussuomalaiset.

Simo Paassilta (sd.) esitti pontta, jonka mukaan kaupunki selvittää taksien yöpäivystyksen tukemisen perusteellisesti ensi maaliskuun loppuun mennessä. Selvityksessä otetaan huomioon asiaan liittyvä lainsäädäntö, tehdään suunnitelmat tuen toteuttamisesta ja arvioidaan realistiset kokonaiskustannukset.

Ponsiesitys hyväksyttiin yksimielisesti.

Hallitus päätti Johanna Riskin (kesk.) esityksestä yksimielisesti, että joukkoliikenne Paikun tuottoarviota lasketaan 50 000 euroa. Tavoitteena on luoda eläkeläisille ja nuorille erilliset alennuslipputuotteet Paikkuun.

Kaupungin kadunrakennussuunnitelmat herättivät hallituksessa keskustelua.

Antti Olkinuora (ps.) esitti, että Inkerinkadun–Kirkkokadun alueen katualueiden saneeraukseen varattu 805 000 euroa poistetaan tarpeettomana. Sen sijaan hän olisi lisännyt 400 000 euroa uudelleen päällystettäviin katuihin.

Inkerinkadun ja Kirkkokadun alueen töitä koskeva esitys kaatui äänin 10–3. Olkinuoran kannalla olivat perussuomalaiset. Hän veti esityksensä asvalttirahoista pois.

Johanna Riski esitti pontta, jossa toivottiin saneeraussuunnitelmaa keskustan katualueille. Keskustelun aikana hän veti esityksensä pois.

Paassilta esitti 20 000 euroa muun muassa jalkapalloon ja yleisurheiluun tarkoitetun monitoimihallin tarveselvitystä ja alustavaa hankesuunnitelmaa varten.

Esitys kaatui äänin 9–4. Paassillan kannalla olivat SDP ja vihreiden Anna Härri.

Olkinuora esitti Turun Tunnin Juna Oy:n osakkeisiin varattujen 1,1 miljoonan määrärahojen poistamista budjetista. Esitys kaatui äänin 10–3. Olkinuora sai tukea omalta ryhmältään.

Ulla Huittinen esitti Kiskon ja Muurlan väliselle yhdysviemärille 50 000 euron suunnittelurahaa, mutta veti esityksensä pois keskustelun aikana.

Subscribe
Huomio
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Tutun kauppaako?
17 päivää sitten

Mikä latukone maksaa 200 000 €, sillähän saa jo kunnollisen traktorin, mönkijän tai auton? Ei ihme että budjetit paukkuu kun on epärealistisia hankintoja.

Olli
16 päivää sitten

Samaa mieltä, eihän luntakaan ole niinkuin takavuosina.