Vilppaan pakkovoitto Kotkasta on peruttu – ”Vihaan tuota helpottava-sanaa”

0
Vaikka Teemu Suokkaalla oli heikko kaukoheittopäivä, on hän silti edelleen Vilppaan ykkönen niin tehokkuudessa kuin piste- ja syöttökeskiarvossakin. (kuva: SSS-arkisto)

Miesten korisliigajoukkueet muuttuvat kausien välissä niin paljon, että on periaatteessa turhaa katsoa edes vuoden taakse. Jussi Savolaisen päävalmentama Vilpas näyttää kuitenkin kirjoittavan omaa tarinaansa koko ajan historiaa toistavalla tavalla. Siksi aloitetaan tämäkin, 76–66-vierasvoittoon Kobrista päättyneen ottelun raportti katsauksella viime marraskuuhun.

Viime vuonna Vilpas ylsi täsmälleen samassa vaiheessa kautta eli runkosarjan ensimmäisen puoliskon lopuksi neljän ottelun voittoputkeen sysisynkän alkusyksyn jälkeen. Voitto–tappiosaldo oli sama kuin nyt, 6­–5.

Joukkoon sisältyi voittoja silloisista liigan heikoimmista joukkueista ja kaksi jälkikäteenkin erityisen tärkeää sarjapistettä, silloin Kotkasta.

Savolaiselta kysyttiin tuolloin, että paljonko helpotti. Sama kysymys on syytä esittää jälleen.

– Vihaan tuota ”helpottava”-sanaa. Sitä tulee Salkkarista ja Ruudulta, päävalmentaja naurahti puhelimitse.

Onkin siis syytä esittää kysymys voiton tärkeydestä. Päävalmentaja sanoi ennen taannoista Bisons-ottelua puhuneensa joukkueelle pakkovoitosta. Tämän viikon vieraspelien merkitys ylempään jatkosarjaan pääsemiseen saattaa olla täysin ratkaiseva.

– Suomalaispelaajat tietävät aiemmista kausista, kuinka tasainen ja tärkeä se kamppailu ylemmästä jatkosarjasta on. Ja on siitä puhuttu paljon myös amerikkalaisille. Ihan satavarmasti kaikki tiedostavat sen, kuinka isoja pelejä esimerkiksi juuri nämä matsit ovat, Savolainen sanoi.

Kolmella omalla suotuisalla tuloksella – ja pieniltä osin myös KTP:n tiistaisella kotitappiolla – pakkovoitto perjantailta Kotkasta on Vilppaan osalta peruttu. Ei sillä, etteikö kyseinenkin peli olisi merkitykseltään erittäin iso.

Ottelu ratkesi lopulta ainakin osittain poissaoloihin. Taz Shermanin sairastuminen ja Lassi Kilpisen loukkaantuminen haittasivat Kobria enemmän kuin Mikko Koiviston pitkällisen joskin paranemaan päin olevan sairauden pakottama poissaolo Vilpasta.

Kobrien käytännössä ainoaksi takamieheksi jäi Antto Nikkarinen. Kun sekä hän että KJ Buffen olivat kolmannen neljänneksen lopussa yhtaikaa isoissa virhevaikeuksissa, kasvoi Vilppaan johto viidestä neljääntoista pisteeseen. Vilppaan pitkälti kahdeksan miehen rotaatio oli tällä kertaa ratkaisevasti suurempi kuin Kobrien septetin, josta Timi Puittinen pelasi Korisliigaa viimeksi kymmenen kautta sitten.

– Emme me muuttaneet pelisuunnitelmaa Shermanin poissaolon seurauksena mitenkään. Haluamme pelata, kuten harjoittelemme. Eli olla aktiivisia ja laittaa painetta palloon joka tapauksessa, Savolainen valotti.

Sinällään tiistainakin nähtiin paljon tuttua Vilpasta sekä hyvässä että pahassa. Joukkue on hävinnyt tällä kaudella ensimmäisen neljänneksen kahdeksan kertaa yhdestätoista, ja voitoistakin yksi on tullut yhden ja toinen kahden pisteen erolla.

Siksi Vilpas on ehtinyt usein pelästyttää hätäisimmät katsojat ”ei taaskaan tul mittä” -ajatteluun.

– Siitäkin tänään aamulla puhuttiin, kun edellisen Lahti-pelin starttikin oli aneeminen, Savolainen kertoi.

Vastaavasti toinen neljännes on päättynyt kauden otteluissa voittoon yhdeksän ja tappioon vain yhden kerran.

– Ihan varmasti saatiin tosi paljon lisäenergiaa siitä, että fanit olivat taas lähteneet monen tunnin mittaiselle reissulle arkipäivänä pitämään älämölöä, Savolainen kiitteli seitsemän henkilön kokoista Forza Vilpuraa.

Levypallotilasto meni tuttuun tapaan vastustajalle, ja sekä koriin johtaneita syöttöjä että pallonmenetyksiä tuli Vilppaalle pienehkö määrä. Sen sijaan kolmen pisteen heitot onnistuivat jälleen vastustajaa paremmin (Vilppaan prosentti liigan toiseksi paras), kahden pisteen yritykset huomattavasti huonommin (Vilppaan prosentti liigan huonoin).

Teemu Suokas donkkasi tilanteeksi 56–72 ajassa 32.06. Kaikilla oli oikeutetusti vaihtopenkilläkin kivaa, ja Vilppaan pelaamisen suklaarasiasta löytyi se yleisesti suosituin suklaakonvehti.

– Ehkä noita Teemun donkkeja ei ihan joka treeneissä nähdä… Savolainen hymähti.

Ellei ”heti perään” -hassuttelu olisi jo marraskuussa 2023 hieman väsähtänyt, voisi todeta Vilppaan seuraavan pisteen tulleen ”heti perään” ajassa 38.05, kun vierasjohto oli kaventunut enää seitsemään pisteeseen. Ilmaantui se konvehti, jota kukaan ei halua syödä tai edes nähdä.

MIESTEN KORISLIIGA

Kobrat–Vilpas 66–76 (22–15, 18–22, 13–26, 13–13)

Kobrien pisteet/levypallot: Juho Lehtoranta 0/5, Antto Nikkarinen 13/3, KJ Buffen 13/6, Theo Akwuba 7/13, Anthony Robertson 21/10, Timi Puittinen 2/2, Joona Tuomala 10/2.
Vilpas: Teemu Suokas 16/5/5 syöttöä, DeAndre Dishman 10/7, Tyree Eady 5/4, Juho Nenonen 3/5, Onni Mäkynen 0/1, Thomas Rönnholm 0/0, Tavon King 25/3, Luukas Vaara 0/1, Riku Laine 5/6, Jamison Overton 12/2.

Levypallot: 51–41
Syötöt: 9–12
Menetykset: 23–8
Heittoprosentit:
1 p: 83–90
2 p: 49–32
3 p: 23–33

Yleisöä: 518

OHO!

Ennen ajassa 2.37 tullutta ensimmäistä koria Kobrat menetti pallon kolmesti (Tyree Eadylle kolme riistoa) ja Theo Akwuba torjui Vilppaan heiton kahdesti.

Vilppaan seuraava ottelu: pe 1.12. KTP–Vilpas klo 18.30 Steveco Areenalla.