Yhä useampi suomalaisyritys sitoutuu ilmastotavoitteisiin, päästövähennykset vielä vaatimattomia

0
Sitoutuneet suomalaisyritykset ovat vuosien 2019 ja 2021 välillä vähentäneet päästöjään vasta kolme prosenttia. Raportin mukaan suurin osa pyrkii vähentämään toimintansa päästöjä yhteensä 40–60 prosenttia. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Sitoutuneet suomalaisyritykset ovat vuosien 2019 ja 2021 välillä vähentäneet päästöjään vasta kolme prosenttia. Raportin mukaan suurin osa pyrkii vähentämään toimintansa päästöjä yhteensä 40–60 prosenttia. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Tieteeseen perustuviin ilmastotavoitteisiin sitoutuneiden suomalaisyritysten määrä on noin kaksinkertaistunut parin viime vuoden aikana, ilmenee YK:n Global Compact Suomenselvityksestä.

Selvitys tarkastelee suomalaisyritysten sitoutumista Science Based Targets -aloitteeseen (SBTi), joka tukee globaalia tavoitetta rajoittaa ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen. Kyseiseen aloitteeseen oli syyskuussa sitoutunut 99 suomalaisyritystä. Niistä 62 yrityksellä oli myös hyväksytyt tieteeseen perustuvat tavoitteet. Maailmanlaajuisesti aloitteeseen on sitoutunut yli 6 500 yritystä.

Selvityksestä käy kuitenkin ilmi, että toteutuneet päästövähennykset ovat vielä melko vaatimattomia. Sitoutuneet suomalaisyritykset ovat vuosien 2019 ja 2021 välillä vähentäneet päästöjään vasta kolme prosenttia. Määrä jää alle aloitteen vaatiman tason.

Raportin mukaan suurin osa sitoutuneista suomalaisyrityksistä pyrkii vähentämään oman toimintansa päästöjä yhteensä 40–60 prosenttia, mutta kunnianhimoisimmat pyrkivät yli 90 prosentin päästövähennyksiin. Valtaosa pyrkii vähentämään päästöjä sekä omasta toiminnasta että arvoketjusta.

”Tarvitsemme lisää tekoja”

Asiantuntija arvioi, että ilmastotavoitteet otetaan vakavasti.

– Sitoutuneiden yritysten alati kasvava määrä on osoitus siitä, että 1,5 asteen tulevaisuus otetaan vakavasti, sanoo YK:n Global Compact Suomen ilmasto- ja ympäristöasiantuntija Karoliina Koistila tiedotteessa.

– Aloitteeseen sitoutuneet edelläkävijäyritykset välittävät selkeää viestiä yksityisen sektorin kunnianhimosta. Tarvitsemme kuitenkin edelleen lisää tekoja, erityisesti päästöintensiivisillä toimialoilla ja rahoitussektorilla.

Selvityksen tiedot perustuvat julkisiin lähteisiin, kuten Science Based Targets -aloitteen verkkosivuihin, valtion ilmastovuosikertomuksiin, Energiaviraston dataan sekä yritysten vuosikertomuksiin, vastuullisuusraportteihin ja verkkosivuihin. Päästölaskelmissa käytetty data perustuu pääasiassa vuoden 2021 lukuihin. Selvityksen toteutti Third Rock Finland Oy.

Liisa Kujala