Aselevon päätyttyä Israel on tehnyt jo satoja iskuja Gazan kaistalle – yli 400 iskua viikonlopun aikana

0
Israelin pommituksissa kuolleen ihmisen ruumista kannettin pois raunioista sunnuntaina Rafahissa Gazan kaistan eteläosassa. LEHTIKUVA/AFP
Israelin pommituksissa kuolleen ihmisen ruumista kannettin pois raunioista sunnuntaina Rafahissa Gazan kaistan eteläosassa. LEHTIKUVA/AFP

Israel on moukaroinut Gazan kaistaa sadoilla ilmaiskuilla sen jälkeen, kun aselepo Israelin ja äärijärjestö Hamasin välillä päättyi perjantaina.

Israelin asevoimien mukaan se on tehnyt Gazaan jo yli 400 iskua.

Yksi iskuista tehtiin myöhään eilen illalla Nuseiratin pakolaisleirille, kertoi palestiinalaisten uutistoimisto Wafa. Isku pakolaisleirille Gazan kaupungissa myöhään lauantaina tappoi Wafan mukaan ainakin 13 ihmistä.

Al-Ahlin arabisairaalan johtava lääkäri Gazan kaupungissa, Fadel Naim, kertoi sairaalan ruumishuoneelle tuodun lauantaina 30 ruumista. Naimin mukaan ruumishuoneelle tuoduista seitsemän oli lapsia.

Hamasin hallitseman alueen terveysviranomaisten mukaan iskuissa on aselevon päättymisen jälkeen kuollut yhteensä ainakin 240 ihmistä. Kaikkiaan yli kahdeksan viikkoa kestäneissä taisteluissa ja pommituksissa on sen mukaan kuollut jo yli 15 200 ihmistä Gazan kaistalla.

Lukuja ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

– Koneet pommittivat talojamme. Kolme pommia (tuhosi) kolme taloa, kertoi palestiinalaismies Nemr al-Bel, 43, uutistoimisto AFP:lle.

Hän sanoi kymmenen ihmisen kuolleen omassa perheessään ja suvussaan ja yli kymmenen muun suvun jäsenen hautautuneen raunioiden alle.

”En löydä tarpeeksi vahvoja sanoja”

Uutta aselepoa on tuskin odotettavissa kovin pian. Eilen Israel veti tiedustelupalvelu Mossadin neuvottelijat pois Qatarin Dohasta, jossa aseleponeuvotteluja oli käyty. Israel kuvaili neuvottelujen joutuneen ”umpikujaan”.

Kansainväliset järjestöt ovat vaatineet välitöntä tulitaukoa alueelle.

– En löydä tarpeeksi vahvoja sanoja ilmaisemaan huoltamme siitä, mitä olemme todistamassa, sanoi Maailman terveysjärjestön (WHO) pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus tänään viestipalvelu X:ssä.

– Eilen tiimimme vieraili Nassarin sairaalassa (Gazan kaistan) eteläosassa. Sinne oli ahdettu noin tuhat potilasta, mikä on kolminkertainen määrä sairaalan kapasiteettiin nähden. Lukemattomat ihmiset olivat hakemassa sieltä suojaa ja täyttivät paikan kaikki nurkat, hän kertoi.

YK:n mukaan arviolta 1,8 miljoonaa ihmistä Gazassa eli suurin osa alueen noin kaksimiljoonaisesta väestöstä on joutunut jättämään kotinsa ilmaiskujen ja taisteluiden vuoksi.

Myös Yhdysvallat kauhisteli siviiliuhrimäärää

Myös Yhdysvaltain varapresidentti Kamala Harris tuomitsi lauantaina Israelin kahdeksan viikkoa kestäneiden iskujen siviiliuhrien määrän.

– Liian monia viattomia palestiinalaisia ​​on surmattu, Harris sanoi toimittajille YK:n COP28-ilmastokokouksessa Dubaissa.

– Suoraan sanottuna, siviilien kärsimysten laajuus sekä kuvat ja videot Gazasta ovat musertavia, hän sanoi.

Monia koteja on tuhottu, ja gazalaisilla on pulaa ruuasta, vedestä ja muista välttämättömistä tarvikkeista. YK:n virastot ovat julistaneet humanitaarisen katastrofin.

Gazaan saapui vielä lauantaina joitain avustusrekkoja, mutta Palestiinan Punaisen Puolikuun mukaan Israel on aselevon päätyttyä ohjeistanut järjestöjä olemaan tuomatta enää avustusrekkoja Rafahin rajanylityspaikalta Egyptistä.

Brittilennokit etsivät tietoa panttivangeista

Britannian lennokit ovat alkaneet etsiä johtolankoja kadonneiksi kerrotuista panttivangeista Gazan kaistalla, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Äärijärjestö Hamas otti Israelin mukaan 7. lokakuuta noin 1 200 ihmistä surmanneessa hyökkäyksessään 240 panttivankia.

BBC:n mukaan heistä viisi on Britannian kansalaisia, mutta ei ole selvää, ovatko he Hamasin hallussa.

Hamas on väittänyt, ettei se tiedä kaikkien panttivankien olinpaikkaa ja että vankeja on myös muilla ryhmillä.

Britannian puolustusministeriön mukaan sen alueelle lähettämät lennokit ovat miehittämättömiä ja aseistamattomia ja paikalla ainoastaan tiedonkeruutehtävissä.