Eduskunnan apulaispääsihteeri riitaisasta sote-valiokunnan käsittelystä: Kyllä niitä muutoksia tehdään, en sanoisi poikkeukselliseksi

0
Eduskunnan apulaispääsihteeri Timo Tuovisen mukaan ei ole tavatonta, että valiokuntakäsittelyssä muutetaan merkittäviäkin osuuksia. LEHTIKUVA / Markku Ulander
Eduskunnan apulaispääsihteeri Timo Tuovisen mukaan ei ole tavatonta, että valiokuntakäsittelyssä muutetaan merkittäviäkin osuuksia. LEHTIKUVA / Markku Ulander

Asumistukea koskevan leikkauksen käsittely eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa sai viime viikolla runsaasti julkisuutta osakseen. Riitaisen valiokunnan kanta valmistui, mutta oppositiopuolueista kritisoitiin sitä, että tekstistä poistettiin kohtia, joissa oli kuvailtu leikkauksen kielteisiä vaikutuksia.

Eduskunnan apulaispääsihteeri Timo Tuovisen mukaan ei ole tavatonta, että valiokuntakäsittelyssä muutetaan merkittäviäkin osuuksia, joissa käydään läpi lakimuutoksen vaikutuksia kansalaisille.

– En sanoisi sitä poikkeukselliseksi. Kyllä niitä muutoksia tehdään, hän kommentoi STT:lle maanantaina.

Hän kuitenkin korostaa, ettei tiedä, minkälaista valmistavaa keskustelua valiokunta kävi, sillä kokoukset käydään suljettujen ovien takana.

Esimerkiksi valiokunnassa istuva vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson totesi perjantaina tiedotteessa, että hallituspuolueet tekivät valiokuntatyöstä farssin.

– He ovat pyrkineet kirjoittamaan uusiksi valiokunnan virkahenkilöiden tuottamat tekstit ja poistamaan sieltä vaikutusarvioita esimerkiksi siitä, kuinka paljon lapsiperheköyhyys tulee lisääntymään.

Ulkopuolisen mahdoton arvioida

Valiokuntien tehtävänä on käsitellä hallituksen lakiesitykset ja antaa niistä mietinnöt eduskunnalle. Mietintöä varten valiokunta hankkii tietoja kuulemalla asiantuntijoita kuten lakiesitystä valmistelleita virkamiehiä. Myös toiset valiokunnat antavat lausuntojaan.

Kun valiokunta on kuullut asiantuntijoita ja keskustellut esityksestä, valiokunta päättää, mitä mieltä se on esityksestä.

Ensin mietinnöstä valmistellaan luonnos.

– Valiokunnan käymä valmistava keskustelu, joka luo luonnokselle valmistelupohjaa, edellyttää, että kansanedustajat ovat aktiivisia, jos haluavat oman näkemyksensä siihen kirjatuksi. Hallitusryhmätkään eivät voi ajatella niin, että se sisältö vain tulisi siihen sieltä hallituksen esityksestä.

Onko mahdollista, että hallituspuolueiden jäsenet eivät valiokunnassa olleet riittävän aktiivisia asumistukileikkausta käsiteltäessä?

– Se on mahdollista, mutta sitä on ulkopuolisen mahdotonta arvioida.

Valiokunnan kokoonpano vastaa eduskuntaryhmien voimasuhteita, eli suurin puolue saa eniten edustajia valiokuntiin ja pienin vähiten.

Kriittisiä lausuntoja

Asumistukea koskevassa valiokunnan luonnostekstissä oli useita asiantuntijoiden tietoja leikkauksen kielteisistä vaikutuksista, jotka lopullisesta mietinnöstä oli jätetty pois.

Lausunnon antaneina valiokuntina olivat perustuslakivaliokunta ja ympäristövaliokunta. Niiden lausunnot olivat Tuovisen mukaan kriittisiä.

Luonnoksessa luki esimerkiksi, että ”ympäristövaliokunnan mukaan hallituksen esityksessä ehdotetut muutokset yhdessä elin- ja asuinkustannusten nousun kanssa voivat lisätä tarvetta hakeutua nykyistä edullisempaan vuokra-asuntoon tai siirtyä omistusasumisesta vuokra-asumiseen. Edullisemman asunnon löytyminen voi kuitenkin vaikeutua hakijoiden suuren määrän vuoksi”.

Lopullisessa mietinnössä ei enää mainittu viimeistä kohtaa siitä, että edullisemman asunnon löytyminen voi vaikeutua.

Saila Kiuttu