”Emme voi antaa hänen voittaa” – Biden ei ole varma hakisiko jatkokautta, jos Trump ei olisi ehdolla

0
Demokraattipresidentti Joe Biden kohdannee republikaanipuoluetta edustaneen edeltäjänsä Donald Trumpin uurnilla ensi vuoden marraskuussa. LEHTIKUVA/AFP
Demokraattipresidentti Joe Biden kohdannee republikaanipuoluetta edustaneen edeltäjänsä Donald Trumpin uurnilla ensi vuoden marraskuussa. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ei ole varma hakisiko hän itse jatkokautta, jos hänen muutaman vuoden takainen kilpailijansa Donald Trump ei olisi niin ikään ehdolla.

– Jos Trump ei olisi ehdolla, en ole varma, olisinko ehdolla. Mutta emme voi antaa hänen voittaa, Biden tähdensi kampanjan varainkeruutilaisuudessa Massachusettsin Westonissa.

Demokraattipresidentti Biden kohdannee republikaanipuoluetta edustaneen edeltäjänsä uurnilla ensi vuoden marraskuussa. Trump on niukasti edellä mielipidemittauksissa huolimatta siitä, että hän on syytettynä useissa rikosoikeudenkäynneissä.

Kampanjatilaisuudessa Biden mainitsi myös Atlantic-aikakauslehden jutun, jossa kuvailtiin mahdollisen Trumpin toisen presidenttikauden mukanaan tuomia uhkakuvia.

Atlanticissa muun muassa arvioitiin, että Trump nimittäisi toisella kaudella lisää tuomareita, jotka ”eivät välittäisi laista”. Edellisellä kaudellaan Trump muun muassa nimitti kolme konservatiivista tuomaria maan korkeimpaan oikeuteen.

Atlanticin lisäksi vastaavanlaisia juttuja ovat julkaisseet viime päivinä myös yhdysvaltalaislehdet New York Times ja Washington Post, joka on viitannut mahdolliseen jatkokauteen ainakin tuoreessa uutisanalyysissä sekä erillisessä kolumnissa.

”Yhdysvallat kävelisi unissaan diktatuuriin”

Biden ylisti tiistaisessa tilaisuudessa entisen republikaanien kongressiedustajan Liz Cheneyn ”voimakasta ääntä”. Trumpia avoimesti vastustanut Cheney varoitti sunnuntaina, että Yhdysvallat ”kävelisi unissaan diktatuuriin”, jos kahdesti virkasyytteeseen asetettu entinen presidentti Trump palaisi valtaan.

Aiemman varainkeruutilaisuuden yhteydessä Biden viittasi Trumpin enenevässä määrin äärimmäiseen kielenkäyttöön kampanjointinsa yhteydessä. Trump on muun muassa kutsunut kilpailijoitaan tuholaisiksi. Biden sanoi, että kuvailu heijastelee kieltä, jota käytettiin Saksassa 1930-luvulla, kun Adolf Hitlerin natsit olivat tekemässä nousuaan.

Bidenin mukaan Trump ei enää edes piilottele.

– Hän kertoo meille, mitä hän aikoo tehdä, Biden sanoi.

Trump vastasi Bidenille omassa Truth Social -viestipalvelussaan tiistaina julkaistussa päivityksessä.

– Joe Biden on todellinen diktaattori, Trump sanoi.

Tuomio voi muuttaa dynamiikkaa

New York Times ja Siena College julkaisivat marraskuussa mielipidemittauksen, joka povasi tappiota Bidenille. Jos kyselyn tulos toteutuisi sellaisenaan vuonna 2024, Trump palaisi presidentiksi.

Kyselylle antaa painoarvoa se, että Siena Collegen tutkimusinstituutin (SCRI) ja New York Timesin yhdessä tekemät mielipidemittaukset ovat viime aikoina olleet Yhdysvaltain täsmällisimpiä gallupeja.

Trump on republikaanien esivaalien ylivoimainen ennakkosuosikki, mutta tuomio ennen presidenttiehdokkaan valintaa puoluekokouksessa heinäkuussa voi vielä muuttaa dynamiikkaa.

Kyselyjen perusteella rikostuomio muuttaisi monen äänestyjän mieltä.

– Tämän hetken ja heinäkuun välillä ehtii tapahtua paljon. Onko Trump suosikki? Kyllä. Voiko Trump päätyä ehdokkaaksi vaikka saisi tuomion? Kyllä. Mutta se ei ole täysin varmaa, sanoi SCRI:n johtaja Don Levy STT:lle.

Bidenin osalta äänestäjät ovat kantaneet huolta hänen 81 vuoden iästään, ja jotkut demokraatit ovat vaatineet häntä astumaan sivuun ja antamaan tilaa uudelle ehdokkaalle. Iän puolesta Trump ei tule kuitenkaan paljoa Bidenia jäljessä 77 vuodellaan.