Israel kertoi yli 80 sotilaansa kuolleen Gazan taisteluissa – Hamasin hallussa yhä lähes 140 panttivankia, kertovat israelilaisviranomaiset

0
Israel aloitti maahyökkäyksen Gazan kaistalle 27. lokakuuta. Tiistaina taisteluita käytiin muun muassa Khan Yunisissa Gazan kaistan eteläosassa. LEHTIKUVA/AFP
Israel aloitti maahyökkäyksen Gazan kaistalle 27. lokakuuta. Tiistaina taisteluita käytiin muun muassa Khan Yunisissa Gazan kaistan eteläosassa. LEHTIKUVA/AFP

Israelin asevoimat kertoi tiistaina, että 82 sen sotilasta on kuollut sen jälkeen, kun Israel aloitti hyökkäyksen äärijärjestö Hamasia vastaan Gazan kaistalla.

Viikkoja kestäneiden pommitusten jälkeen Israel aloitti maahyökkäyksen Gazan kaistalle 27. lokakuuta.

Israelin ilmaiskut alkoivat sen jälkeen kun Hamasin taistelijat hyökkäsivät Israeliin 7. lokakuuta. Israelin mukaan hyökkäyksessä sai surmansa noin 1 200 ihmistä, minkä lisäksi Hamasin sanotaan ottaneen noin 240 panttivankia.

Tiistaina israelilaisviranomaiset kertoivat uutistoimisto AFP:lle, että Hamasin hallussa on edelleen 138 panttivankia.

Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan taisteluissa Gazan kaistalla on kuollut kaikkiaan jo lähes 16 300 ihmistä, joista suurin osa on naisia ja lapsia. Lukua ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Isku suojapaikkana toimineeseen kouluun

Gazan terveysministeriön mukaan ainakin 25 ihmistä kuoli tiistaina Khan Yunisissa hyökkäyksessä kouluun, joka toimi kotinsa jättäneiden palestiinalaisten tilapäisenä suojapaikkana.

Khan Yunis on ollut useita päiviä Israelin armeijan kiivaan pommituksen kohteena. Nyt alueelle on saapunut myös Israelin armeijan maajoukkoja.

Monet palestiinalaiset ovat hakeutuneet kouluihin tai sairaaloihin uskoen olevansa niissä suhteellisen turvassa hyökkäyksiltä.

Israel on toistuvasti väittänyt, että Hamas käyttää siviilejä ihmiskilpinä ja että Hamasin taistelijat piilottelevat kotinsa jättämään joutuneiden joukossa muun muassa kouluissa ja sairaaloissa.

YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimiston (OCHA) mukaan noin 1,8 miljoonaa ihmistä eli 80 prosenttia Gazan kaistan väestöstä on joutunut jättämään kotinsa sodan aikana.

Sodan alettua moniin kouluihin ja sairaaloihin tai niiden lähiympäristöön on isketty Gazan kaistalla.

Biden vaati tuomitsemaan seksuaalisen väkivallan

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vaati tiistaina maailmaa tuomitsemaan Hamasin harjoittaman seksuaalisen väkivallan. Hamasia on syytetty muun muassa raiskauksista, kun se hyökkäsi 7. lokakuuta Israeliin. Hamas on kiistänyt syytökset.

Bidenin mukaan on raportteja, joiden mukaan Hamas käytti raiskausta terrorisoidakseen naisia ja tyttöjä lokakuussa tapahtuneen hyökkäyksen aikana.

BBC sanoo nähneensä ja kuulleensa todisteita naisten raiskauksista, seksuaalisesta väkivallasta ja silpomisesta Hamasin 7. lokakuuta tehdyn hyökkäyksen aikana.

Monet hyökkäyksen jälkeen ruumiita keränneet ja tunnistaneet ihmiset kertoivat BBC:n mukaan nähneensä merkkejä seksuaalisesta väkivallasta, kuten mustelmia, haavoja ja repeytymiä. Uhreja oli lapsista ja teini-ikäisistä eläkeläisiin asti.

Israelin poliisi näytti toimittajille silminnäkijän videolausunnon, jossa tämä selosti yksityiskohtaisesti yhden uhrin joukkoraiskauksen, silpomisen ja teloituksen.

BBC kertoi myös Hamasin hyökkäyspäivänä ottamista videoista alastomista ja verisistä naisista.

Harvojen uhrien uskotaan selvinneen hengissä kertoakseen tapahtumista. Heidän viime hetkensä on koottu eloonjääneiden, ruumiiden kerääjien, ruumishuoneiden henkilökuntien ja hyökkäyspaikan kuvamateriaalin perusteella.