Jan Vapaavuori ei ymmärrä KOK:n Venäjä-päätöksen lietsomia boikottipuheita: ”Urheiluliikkeeltä vaaditaan nyt itse asiassa paljon enemmän kuin muilta yhteiskunnallisilta instituutioilta”

0
Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori toivoo keskusteluun malttia ja harkintaa. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto
Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori toivoo keskusteluun malttia ja harkintaa. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto

Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori puolustaa olympiakomitean nettisivuilla voimakkaasti Suomen osallistumista olympialaisiin, vaikka KOK sallii venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden osanoton niin sanottuina neutraaleina urheilijoina Pariisin 2024 kisojen yksilölajeihin. Vapaavuori kiisti tuoreeltaan perjantaina, että esillä olisi ollut boikottisuunnitelmia.

KOK:n ratkaisu on herättänyt sosiaalisessa mediassa ja myös valtamediassa voimakasta kritiikkiä. Osansa on saanut myös Vapaavuoren linjaus.

– Urheiluliikkeeltä vaaditaan nyt itse asiassa paljon enemmän kuin muilta yhteiskunnallisilta instituutioilta, Vapaavuori kommentoi kiivainta arvostelua.

– En ole esimerkiksi huomannut kenenkään vaativan maatamme boikotoimaan YK:ta tai sen yleiskokouksia, vaikka Venäjä sen turvallisuusneuvoston jäsenenä käyttää siellä tänäkin päivänä erinomaisen suurta valtaa.

Mieluummin Pohjoismaiden rintamassa

Vapaavuori ihmettelee sitä, että Suomen pitäisi tässä tilanteessa toimia muita jyrkemmin.

– Boikottisuunnitelmia ole missään, ei edes muissa Pohjoismaissa, muista länsimaista puhumattakaan, Vapaavuori jatkaa.

– Ei ole kansallisten etujemme mukaista, ei urheiluliikkeessä eikä kansakuntana muutenkaan, erottautua jopa pohjoismaisesta rintamasta ajamaan loppuun saakka jyrkempiä toimia kuin mikään muu maa.

Vapaavuori toivoo keskusteluun malttia ja harkintaa. Vielä ei ole esimerkiksi selvää, missä laajuudessa venäläiset ja valkovenäläiset pääsevät Pariisin olympialaisiin. Osa lajiliitoista pitää sulun ennallaan, ja neutraaleille urheilijoille on asetettu tiukat ehdot.

– Suomen Olympiakomitea on yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa johdonmukaisesti ensin ajanut venäläisten sulkemista kansainvälisestä urheilutoiminnasta ja sen jälkeen vastustanut venäläisten paluuta, Vapaavuori muistutti.

– Olemme tyytyväisiä siitä, että aktiivinen vaikuttamistyömme on osaltaan vaikuttanut siihen, kuinka tiukoin ehdoin venäläisten ja valkovenäläisten osallistuminen mahdollistuu.

Vapaavuori vahvisti, että Olympiakomitea pyrkii turvaamaan suomalaisten valmistautumisen Pariisin kisoihin.

– Viestimme Suomen Olympiakomiteasta tällä hetkellä kaikille suomalaisille Pariisin tähtääville urheilijoille on, että tuemme heidän mahdollisuuttaan tavoitella unelmiaan ja valmistautua rauhassa kisoihin.

Pasi Rein