Juho Eloranta käytti työpaikallaan illat ja yöt selvitystyöhön: ”Ensimmäinen väärä tilinsiirto oli shokeeraava”

0
Juristi Juho Eloranta alkoi ensimmäisessä vakituisessa työpaikassaan somerolaisessa tilitoimistossa pian epäillä, että työnantaja on kavaltanut asiakkainaan olevilta taloyhtiöiltä varoja. Eloranta on tehnyt nyt entisestä työnantajastaan neljä rikosilmoitusta. Kuva: TS-arkisto/Jane Iltanen

Elokuun 30. päivän iltana kymmenien asunto-osakeyhtiöiden puheenjohtajien puhelimet soivat Somerolla. Somerolaiseen tilitoimistoon isännöitsijäksi toukokuussa tullut Juho Eloranta oli koko viikon tutkinut iltaisin ja öisin työpaikallaan taloyhtiöiden tilejä. Apuna hänellä oli kirjanpidon ja tilinpäätökset tunteva ammattilainen.

Eloranta oli löytänyt selvityksissä epäilyttäviä tilisiirtoja ja otti sen takia yhteyttä asunto-osakeyhtiöihin, joita hänen työnantajansa isännöi. Taloyhtiöiden puheenjohtajilla tuli omalla sarallaan kiire informoida tilanteesta muita hallituksen jäseniä.

– Tosi tärkeää, soita heti, lukee viestissä, jonka rivitaloyhtiön osakas sai hallituksen puheenjohtajalta keskiviikkoiltana kello 21.30.

Eloranta kehotti taloyhtiöitä toimimaan nopeasti, jotta mahdollisia väärinkäytöksiä tehneeltä isännöitsijältä vietäisiin viivyttelemättä oikeus käyttää yhtiöiden tilejä. Heti seuraavana aamuna useat asunto-osakeyhtiöt pitivät hallituksen kokouksen, minkä jälkeen puheenjohtajat marssivat pankkiin estämään tilien käyttöä. Samalla taloyhtiöt irtisanoivat isännöintisopimuksensa ja valitsivat Elorannan uudeksi isännöitsijäksi.

Kaikkia puheenjohtajia Eloranta ei pystynyt tavoittamaan, sillä hänellä ei ollut yhteystietoja. Tilitoimisto isännöi tuolloin 46 taloyhtiötä, joista 21 kuului Elorannan vastuulle.

– Tilitoimiston isännöimien asunto-osakeyhtiöiden hallitustiedot olivat kaupparekisterissä niin väärin, että en löytänyt kaikille puheenjohtajille yhteystietoja. Pyysin tavoittamiani puheenjohtajia ilmoittamaan tilanteesta eteenpäin muille, Eloranta kertoo.

Asunto Oy Rantakaislan puheenjohtaja Jari Pusa sai tiedon rikosepäilyistä työpaikalleen Vantaalle perjantaina 1. syyskuuta toisen taloyhtiön puheenjohtajalta. Sen jälkeen hän ei aikaillut.

– Sähköposti tuli minulle vähän ennen yhtä. Lähdin saman tien ajamaan Somerolle ja järjestin matkalla hallituksen puhelinkokouksen. Hain Elorannalta tarvittavan esityslistan kokoukseen ja iltapäivällä marssin pankkiin estämään taloyhtiön tilien käytön, Pusa kertoo.

Eloranta antaa taloyhtiöille kiitosta nopeasta reagoinnista.

– Tärkeintä oli toimia nopeasti ja niin, ettei väärinkäytöksistä epäilty isännöitsijä tiennyt tilanteesta. Näin varmistettiin se, että hän ei pystynyt tekemään lisävahinkoja tai peittelemään aiempia tekemisiään.

Taloyhtiöt ottivat Elorannan viestin tosissaan, sillä vain muutama yksittäinen yhtiö jatkoi kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Taloyhtiöt toimivat nopeasti saatuaan tietoonsa epäilyt isännöitsijän väärinkäytöksistä. Ensimmäiset hallitukset kokoontuivat torstaina 31. elokuuta ja monet perjantaina 1. syyskuuta päättämään tilinkäyttöoikeuksien lakkauttamisesta ja isännöintisopimuksen purkamisesta. Kuva: SSS/Päivi Malin

Tilitoimisto palkkasi vastavalmistuneen lakimiehen Juho Elorannan isännöitsijäksi toukokuussa. Eloranta kertoo, että viihtyi aluksi työssä, sillä työpaikan yhteishenki olivat hyvä.

– Palkkaa piti varmistella vähän etukäteen, sillä tilitoimiston tilillä oli säännöllisesti todella vähän rahaa. Alkuviikkoina mietin lähinnä sitä, onko firma menossa konkurssiin.

Elorannalla on oma arvio siitä, miksi tilitoimiston tilillä oli jatkuva rahapula, vaikka maksavia asiakkaita oli hyvä määrä.

– Tilitoimiston kaksi omistajaa nosti vuodessa noin 80 000 euron ansiot yhtiöstä. Mukana oli niin palkkoja, ylisuuria vuokria kuin kulukorvauksia. Tällaisia summia ei tilitoimiston talous kestänyt, joten juokseviin menoihin piti saada rahaa muualta. Joku 50 000 euroa vuodessa per osakas olisi vielä mennyt romuttamatta tilitoimiston taloutta.

Kesällä Elorannalle paljastui, että toisella tilitoimiston omistajalla oli maksamatta 20 000 euron vastikerästit asunto-osakeyhtiölle, jonka kiinteistössä toimiston liiketila sijaitsee.

– Kun kerroin huomiostani eteenpäin, oli suhtautuminen täysin välinpitämätöntä. Tämä oli niin räikeää, että epäluuloni heräsivät ja aloin tutkia kirjanpitoa tarkemmin, Eloranta kertoo.

Ensimmäisenä Eloranta törmäsi Asunto Oy Järvipellon tililtä tehtyyn 15 000 euron tilisiirtoon. Summa oli siirretty tämän vuoden huhtikuussa taloyhtiöltä tilitoimiston tilille.

– Tuo löytö oli todella shokeeraava. Tajusin samalla, että nyt tulee löytymään paljon muutakin.

Eloranta alkoi tutkia kirjanpitoa ja tilejä vapaa-ajallaan, kun toimisto oli tyhjä. Samalla hän tallensi sähköistä aineistoa talteen omalle tietokoneelleen. Elorantaa auttoi oma koulutus, sillä hän oli opiskeluvuosinaan keskittynyt lakiopintojen ohella hankkimaan koulutusta ja tietoa talousrikosten selvittämisestä.

– Oli täysin sattumaa, että ensimmäisellä vakinaisella työpaikallani jouduin hyödyntämään juuri noita oppeja, Eloranta sanoo.

 

Salon Seudun Sanomat on seurannut tiiviisti koko syksyn ja alkutalven ajan somerolaisesta tilitoimistosta paljastuneita petos- ja kavallusepäilyjä. Ensimmäinen juttu julkaistiin lehdessä lauantaina 2. syyskuuta. Sen jälkeen lehti on käsitellyt asiaa yli 50 jutussa.