Karuselli kiersi, tonttu tarkkaili väkeä yläilmoista ja aasi tepsutteli Salossa hyvänmielentorilla – katso kuvat

0
3-vuotias Mila Konkola tuli tervehtimään joulukulkueessa tepsutellutta Vera-aasia. Kysymykseen, onko aasi hänestä söpö vai pelottava, Mila vastasi: – Pelottava! Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

– Meille tuli yllätyksenä, että täällä olisi karuselli, mutta heti kun karuselli näkyi, se oli menoa, hymyili isä Riku Peippo sunnuntaina Salon hyvänmielentorilla.

– Pidä kiinni, Hilma!

Hänen kolmevuotias Hilma-tyttönsä oli juuri kivunnut jäniksen selkään karuselliin ja odotti, että Christer ja Päivi Persson laittaisivat karusellin käyntiin.

Hilma Peippo pääsi karusellin kyytiin. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo
Yrittäjä Christer Persson kertoo, että karuselli on pyörinyt joulukuussa Salon hyvänmielentorilta kovimmillakin pakkasilla. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Christer’s Tivolin karuselli on löytynyt hyvänmielentorilta 30 vuotena. Päivi Persson kertoo, että ensimmäisellä kerralla pariskunnan vanhin poika keräsi varoja lukioluokan retkelle, ja tapa jäi.

Pakkasta oli tällä kertaa –9 astetta, mutta Christer Perssonin mukaan kylmyys ei haittaa karusellin hydrauliikkakoneistoa.

– Yhtenä jouluna täällä oli 28 pakkasastetta, ja silloinkin karuselli pidettiin käynnissä! Vain meillä aikuisilla sormet ja varpaat jäätyvät.

30 vuoden aikana on säästytty kommelluksilta.

– Aikuiset saavat aina mennä mukaan, Christer selittää sitä, miksi kukaan lapsi ei ole pudonnut ratsunsa selästä.

Hilma tosin ratsasti jäniksellään ilman apuvoimia, mutta hän pysyi toppahaalarissa tukevasti pitkäkorvan selässä.

Vili Mikola, Miska Kyynäräinen, Sanni Karjalainen, Veronica Lundén ja Melina Güner keräsivät hyvänmielentorilla varoja Uskelan koulun 6A:lle. He olivat kylmissään, mutta kauppa oli käynyt hyvin. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Yhdistysten ja seurojen kojuissa kaupattiin syötävää ja joulukoristeita.

– Se yllätti, miten kylmä täällä on, ja miten paljon olemme myyneet! kommentoivat lumisateen keskellä Vili Mikola, Miska Kyynäräinen, Sanni Karjalainen, Veronica Lundén ja Melina Güner Uskelan koulun 6A:lta.

Sannin äiti Helena Karjalainen paljasti, että hedelmä- ja taatelikakut menivät heti. Ne olivat selvästi tämän talven hitti.

Eeva ja Antero Bergström olivat kävelleet Halikosta hyvänmielentorille katselemaan. Antero lähti kävelylle kuntoilumielessä; hän käy satunnaisesti Salon joulutapahtumissa. Vaimo taas kiertää mielellään joulumyyjäisissä.

– Kahdet on nyt takana ja ainakin kolmas on vielä edessä. Myyjäisistä alkaa joulun odotus.

Eeva ja Antero Bergström olivat saaneet glögimukit käsiinsä ja ostaneet arpoja. Voitoiksi oli tullut huivi ja yllätys-herkkupussi, mutta vielä ei ollut tiedossa, kenelle menisi Pajulan koulun vanhempainyhdistyksen päävoitto, ratsastusharjoitushevonen Pållea. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo
Juha Siikarla vannoi joulupukille olleensa kiltti. – Juuri eilen olin Jokioisten joulujuhlassakin soittamassa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

 

11-vuotiaat Nuutti Kaivonen, Luka Tuomikero ja Voitto Heinonen kehottivat Tähystäjätonttua (Kreetta Astalaa) ja Kirjuritonttua (Mia Toivolaa) lähettämään pukille terveisiä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Torikävijöiden kiltteyttä tarkkailtiin yläilmoista. Pitkäkoipinen Tähystäjätonttu, Kreetta Astala Salo Circuksesta, oli tekemässä havaintoja.

– Ei huimaa ollenkaan. Varpaat eivät myöskään palele, on villasukat, hän vakuutti.

– Yletyn hyvin katsomaan kotien toiseen kerrokseen, mutta seitsemännessä kerroksessa alkaa jo hiukan huipata.

Astalan mukana oli Kirjuritonttu Mia Toivola, joka merkitsi ylös paitsi torikävijöiden tekoja, myös terveisiä Korvatunturille.

– Terveiset ovat painottuneet lahjatoiveisiin, mutta on tullut myös piparkakkumallien ehdotuksia.

Kahdeksan kuukauden ikäinen labradorinnoutaja Hercules tuli torille joulukoiraksi. Se piti ensimmäistä kertaa jaloissaan tossuja. – Tossuja se ensin vähän jännitti, mutta tottui nopeasti. Hercules tykkää ihmisistä valtavasti, Jenniina Leppälahti kertoi. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo
6-vuotias Matilda ja 4-vuotias Sofia Nyman kävivät laulamassa, kun lavan mikki oli vapaa kenelle tahansa esiintyjälle. Matildan vastuulla oli ”Joulupuu on rakennettu” ja Sofian ”Joulupukki”. – Kun luettiin ohjelmasta, että lavalle pääsisi laulamaan, lapset innostuivat heti, kertoivat vanhemmat Johanna ja Henri Nyman. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo
Kranssit menivät saman tien, kertoivat sisarukset Eine Oksanen ja Helena Mäki HuoKu ry:stä eli Huolettomista Kulkijoista. Tarjolla olisi ollut myös piparkakkutaloja, lättyjä ja makkaraa. – Olimme alun perin kaveriporukka, joka 15 vuotta sitten keksi, että olisi kiva retkeillä yhdessä. Myyntituotoilla kierrämme kansallispuistoja, ja viimeksi olimme Päijänteellä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Illan hämärtyessä väkeä alkoi kerääntyä torin läheisten teiden varteen. Autoja kulki tiheästi vielä viimeiseen saakka.

Tienvarsilla puheltiin, keitä tuttuja kulkueessa tulisi tällä kertaa näkymään. Rummutus alkoi kuulua.

Ensimmäisenä tuli näkyviin Salon VPK:n paloauto valot vilkkuen. Sen perässä marssi kulkueen päätähti, joulupukki, joka arveli ääneen, että paikalla ei ole yhtään tuhmaa lasta.

Pukin mukana oli joulumuori, kepeillä taituroiva tonttuarmeija sekä lyhtykulkue, käytännössä Salon Naisvoimistelijoiden Paraatitytöt, Salon seudun partiolaiset sekä Montessoripäiväkoti Aurinkoleijona. Lisäksi mukana olivat Salon Karvakavereiden koirat ja Otso-Salkkari. Pekka Laakso lauloi ravintola Musinen parvekkeelta, ja Alhaisten koulun oppilaat sytyttelivät kulkueen edetessä kepeillä joulukadun valoja.

Tienvarret olivat täynnä joulukulkuetta seuraamaan tulleita. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo
Partiolaiset kantoivat kulkueessa lyhtyjä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Hännänhuippuna kopsuttelivat Vera-aasi ja Freija-Poni.

– Tämä oli Veran ensimmäinen kerta. Hyvin meni, mutta tiet olivat Veeran kavioille vähän liukkaita. Meidän piti mennä lumisia tienvierustoja pitkin, kertoi Miia Suilamo Häntä varten -tallista, kun kulkue oli päässyt torille.

Hyvänmielentorilla ei pidetä kävijälaskuria, mutta väkimäärä vaikutti silmämääräisesti hyvin suurelta.

– Ja ihmisiä oli tasaisesti koko päivän. Hiljaisia hetkiä ei ollut lainkaan – ei myöskään onnettomuuksia, vaikka esiintymislava osoittautui hyvin liukkaaksi. Koulutuskuntayhtymän kioskeista hämmästyttiin, että myyjät eivät olleet niitä suuremmin vuokranneet, vaikka näin kovalla pakkasella olisi olettanut, että ne houkuttelevat, miettii Siv Ilola tapahtumaa järjestävästä Lasten Laulukaupunki ry:stä.

– Tänäkin vuonna ilahdutti ennen kaikkea se, miten paljon ihmiset haluavat osallistua ja käydä tapahtumissa. Tätä kannattaa tehdä.

Joulupukki sai torilla kuulla joulumuorin rap-runon. Otso-Salkkari vilkutteli pikkuväelle. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Artikkelia korjattu 4.12.2023 kello 8.02. Alkuperäisessä tekstissä väitettiin, että kulkueessa olisi ollut Halikon VPK:n paloauto.