Kaupin kaksossisarukset johtivat Suomen salibandynaiset MM-finaaliin – ”Oli meiltä todella hyvä ja tehokas peli”

0
Oona Kauppi (oik.) teki yhden Suomen neljästä maalista. Kuvassa vasemmalla hänen siskonsa Veera Kauppi, joka pelaa myös joukkueessa. Arkistokuva.  LEHTIKUVA / Laura Ukkonen
Oona Kauppi (oik.) teki yhden Suomen neljästä maalista. Kuvassa vasemmalla hänen siskonsa Veera Kauppi, joka pelaa myös joukkueessa. Arkistokuva. LEHTIKUVA / Laura Ukkonen

Suomi on tavoiteaikataulussaan palata 22 vuoden tauon jälkeen salibandyn naisten maailmanmestariksi. Suomi murjoi lauantaina Singaporessa välierässä Tshekin 8–2 ja jahtaa sunnuntaina loppuottelussa MM-kultaa.

Välierässä hyökkäyksessä Kaupin kaksossisarukset olivat Tshekin painajainen. Veera Kauppi teki 4+1 pistettä, Oona Kauppi summasi peilikuvamaiset lukemat 1+4.

Suomi karkasi toisessa erässä 2–1-tilanteesta 6–2-johtoon, joten päätöserä oli voiton varmistelua – eikä pelkästään varmistelua, sillä pelin vakuuttavasti jäädyttäneestä Suomesta maalinteossa onnistuivat vielä ylivoimakanuunallaan My Kippilä ja totta kai Veera Kauppi, jonka tiivistystä Suomen välieräesityksestä ei ole syytä kyseenalaistaa:

– Oli meiltä todella hyvä ja tehokas peli, Kauppi sanoi STT:lle.

Suomi kohtaa finaalissa kahdeksan edellistä mestaruutta voittaneen Ruotsin. Se kukisti välieräkohtaamisessa Sveitsin 4–2.

Tshekki roikkui mukana avauserän

Kaksi vuotta sitten Ruotsin Uppsalassa Tshekki laittoi Suomen MM-välierässä ahtaalle hävittyään 4–5. Vastustajan vaarallisuus oli tiedossa Singaporessakin, mutta Suomen tehokkuus oli tällä kertaa Tshekille yksinkertaisesti liikaa.

Kaupit tekivät avauserässä maalit naiseen ja rytmittivät ottelun tahdit. Palloa välillä pitkiä toveja hallinnut Tshekki lähti ensimmäiselle erätauolle maalin tappioasemassa, eikä Suomen paremmuus ollut vielä ratkennut.

– Annettiin Tshekin pitää avauserässä palloa liikaakin, Veera Kauppi moitti.

Kakkoserässä Kaupin kahden maalin lisäksi Suomen joukkueesta osuivat Puola-puolivälierästä poissa ollut Kauppien hyökkäysketjun kolmas lenkki Miisa Turunen ja Jenna Saario. Pelillisesti tasaväkisesti vastaan hangoitellut Tshekki lannistui.

– Yksilömme kannattelivat silloin, kun oli pelillisesti vähän vaikeaa, Suomen päävalmentaja Lasse Kurronen kiitteli Ylelle.

– Teemamme ottelussa oli elää hetkessä. Ettei ole mitään hätää, Veera Kauppi analysoi.

Maha täyteen vasta finaalissa

Sunnuntain finaalipeliä ajatelleen rohkaisevaa oli myös se, että Suomi pelasi MM-välierän tyylikkäästi loppuun saakka. Alkulohkopelissä Sveitsiä vastaan kolmannessa erässä oma maaliverkko vuoti, kun vastustaja haki maaleja rohkeasti kenttäylivoimalla ilman maalivahtia.

– Sveitsi-ottelu oli erikoinen peli. En ollut itse aiemmin kokenut, että vastustaja pelaa erän ilman maalivahtia. Otimme siitä opiksemme, Veera Kauppi muisteli.

Suomi on voittanut maailmanmestaruuden kahdesti, vuosina 1999 ja 2001. Enteet kultakantaan paluusta ovat hyvät.

– Heti välieräpelin jälkeen koko joukkueellamme oli fiilis, ettei tämä turnaus ole todellakaan kesken. Meidän pitää finaalissa pitää palloa ja pelata pidempiä hyökkäyksiä sekä välttää pallonmenetyksiä, Kauppi ohjeisti.

Suomi kohtaa MM-finaalissa joko kahdeksan edellistä mestaruutta voittaneen Ruotsin tai Sveitsin.

Reima Rautiainen