Kiikalan ampumaradalle haetaan ympäristölupaa – vastustajat vaativat supistamaan toimintaa

6
Kiikalan ampumaradan ympäristölupaa käsitellään Salon rakennus- ja ympäristölautakunnassa 13. joulukuuta. Kuva: SSS/Anna Korpiaho

Kiikalassa pitkään toimineelle ampumaradalle haetaan ensi kertaa ympäristölupaa.

Hakijana on Kiskon piirin riistanhoitoyhdistys, jonka radalla on kolme trap-haulikkorataa. Yhdellä radalla on myös hirvirata, jossa ammutaan kiväärillä.

Ampumarataa käyttävät pääasiassa riistanhoitoyhdistyksen jäsenet ja sen piirissä toimivien 17 metsästysseuran jäsenet sekä muut metsästys-, harraste- ja kilpa-ampujat. Radalla järjestetään myös muutamia kilpailuja vuosittain.

Ampumaradan toiminta on aloitettu Hautakrotin supassa vuonna 1965. Alueella on toiminut suojeluskunnan ampumarata kuitenkin jo 1920-luvulla.

Rata sijaitsee pohjavesialueella, mutta Komisuon alueella ei ole yksityiskaivoja suurempia vedenottamoita.

Salon rakennus- ja ympäristölautakunta käsittelee ympäristölupahakemusta 13. joulukuuta pidettävässä kokouksessaan.

Kiskon piirin riistanhoitoyhdistys hakee ampumaradalle toistaiseksi voimassa olevaa lupaa, joka sallisi nykyistä laajemmat ampuma-ajat ja aiempaa suuremman laukausmäärän.

Ampumaradalla on yhdistyksen mukaan ammuttu vuosina 1965–2018 keskimäärin 33 000 laukausta vuodessa. Viime vuosina määrä on ollut 95 000 laukausta vuodessa, ja ympäristölupaa haetaan enintään 110 000 laukaukselle vuodessa.

Ampuma-aikoja halutaan laajentaa, koska nykyisin harjoitusvuorot ovat niin täynnä, että osallistujien on vaikeaa päästä harjoittelemaan riittävästi.

Riistanhoitoyhdistyksen ympäristölupahakemus on jo herättänyt vastustusta. Lähialueen vakinaiset ja kesäasukkaat ovat lähettäneet kaupungille laajan muistutuksen, jossa vastustetaan ampumaradan toiminnan laajentamista.

Muistutuksessa vastustetaan haettuja uusia ampuma-aikoja ja kävijämäärän mahdollista kasvattamista.

Muistutuksen tekijät sanovat, etteivät he vastusta radalla tapahtuvaa pienimuotoista toimintaa, jos melutaso pysyy siedettävänä. Pienimuotoinen toiminta tarkoittaisi heidän mielestään lähinnä paikallisia metsästäjiä ja pientä ampumaharrastajien joukkoa palvelevaa rataa. Sillä voisi olla ampumapäiviä kaksi viikossa ja laukausten määrä vuosittain noin 20 000.

Laajennettu ympäristölupa merkitsisi muistuttajien mielestä niin suurta meluhaitan lisääntymistä ja ympäristöriskejä, että ainoaksi vaihtoehdoksi jäisi päätöksestä valittaminen.

6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Urpo
2 kuukautta sitten

Suomessa on viime vuosien alamäen jälkeen ihan ymmärrettävistä syistä tavoitteena lisätä ampumaratojen määrää ja ammunnan harjoittelua. Se pitää ottaa huomioon päätöksessä.

Jari
2 kuukautta sitten

Kaikki ampumaradan vastustajat pelaavat Putinin pussiin. Ampumaradat pitäisi nostaa yleishyödyllisiksi ja kriittiseksi infrastruktuuriksi, jotka suojellaan lailla valitusten yläpuolelle.

Marko
2 kuukautta sitten
Reply to  Jari

Armeijaan kaikki ampumaan haluavat. Kaikista on tullut vuodessa suuria militaristeja. Jälkiviisaana kritisoidaan, mikset kritisoinut vuonna 2014? Kuinka moni suomalainen on missään rintamakunnossa, paljonko itselläsi menee cooperissa? Meinaten siihen maanpuolustuskuntoon tarvitaan aika paljon muutakin kuin joku ampurata ja torrakko. Kuka vaan pystyy ampumaan siihen tauluun, sodassa tarvitaan sitten jotakin muuta. Vai pitää ampumaradat nostaa lain yläpuolelle, missäköhän maassa luulet olevasi.

Urpo
2 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Aika heikko on osumien taso armeijan harjoitusmäärillä. Itse ammun vuosittain ehkä 100-kertaisen määrän laukauksia tauluun armeijavuoteen verrattuna.

MDI
2 kuukautta sitten
Reply to  Urpo

Taas aika kultaa omakehun, itse ammuin armeijassa ehkä noin 100 kovaa laukausta mikä riitti valioon. Tähän päälle ammutin ehkä parisataa epäsuoran tulen kranaattia mutta kyllä Urpolla pitää kiirettä ampua vuoden jokaisena päivänä 20-30 laukausta.

Urpo
2 kuukautta sitten
Reply to  MDI

En ymmärrä. En ampunut sataa kuten sinä, enkä ampunut valiota kuten lähes kaikki muut reserviläiset. Metsästäjien ampumataitoja osataan silti tarpeen vaatiessa moittia, vaikka lähes kaikki ovat armeijassa riittävästi harjoitelleet.