”Kotisairaala vastaa kokonaan vaativasta hoidosta”  – Varha pitää kiinni palvelutalojen sairaanhoitajien ehdottomasta tiputuskiellosta

8
Varhan hallintoylilääkäri Jutta Peltoniemi perustelee hyvinvointialueen linjausta palvelutalojen sairaanhoitajien tiputuskiellosta potilasturvallisuudella. TS-arkisto/Lennart Holmberg

Varsinais -Suomen hyvinvointialue pitää kiinni kesäisestä linjauksestaan, jonka mukaan palvelutalojen sairaanhoitajat eivät tee suonensisäisiä tiputuksia. Varhan hallintoylilääkäri Jutta Peltoniemi sanoo, että kotisairaala toteuttaa lääkehoitoa koko sen ajan, mitä vaativa sairaus edellyttää.

– Kotisairaalan lääkäri vastaa lääkehoidosta, ja potilasturvallinen hoito edellyttää potilaan säännöllistä seurantaa, vaikka potilas asuisikin asumispalveluyksikössä,

Peltoniemi toteaa, että hoitovastuu suomensisäisestä iv-hoidosta on kotisairaalalla ja erityisesti kotisairaalan lääkärillä. Hänen mukaansa ei siten ole mahdollista, että palvelutalojen sairaanhoitajat tekisivät nämä hoitotoimet tai jatkaisivat vaativaa hoitoa, jonka kotisairaalan sairaanhoitajat ovat aloittaneet.

Peltoniemi huomauttaa, että palvelutalojen vaativaan hoitoon vaikuttavat monet määräykset.

– Olemme tutkineet ohjeita ja lakeja yhdessä aluehallintoviraston kanssa. Myös Valviran ohje koskee julkista puolta vaativan hoidon henkilökuntarakenteen osalta, vaikka se onkin suunnattu yksityisille toimijoille.

Peltoniemi nostaa esille myös sen, että palvelutalojen lääkevarastossa ei voi olla suonensisäisen hoidon lääkkeitä.

– Myös tämä vaikuttaa, joten pelkästään lääkärin lääkemääräys ja sairaanhoitajan lupa suonensisäiseen hoitoon eivät riitä vaativan hoidon toteuttamiseen.

Peltoniemi painottaa, että kotisairaalan kautta tulevat vaativan hoidon lääkkeet ovat asiakkaalle maksuttomia.

– Mikäli lääkäri määräisi reseptillä suonensisäisen lääkkeen asumispalveluyksikössä asuvalle, pitäisi lääke ostaa avoapteekista. Ne ovat kalliita asukkaalle.

Maksuttomuus koskee myös kipupumppuhoitoa, kun kipupumppu lääkkeineen tulee kotisairaalan kautta.

Peltoniemi korostaa kotisairaalatoiminnan laajentamisen tärkeyttä Varhan alueella.

 

Varha haluaa laajentaa kotisairaalaa –  henkilökunnan saatavuus ongelma

Varsinais -Suomen hyvinvointialue suunnittelee kotisairaalatoiminnan laajentamista. Varhan sairaalapalveluiden johtaja Mikko Pietilä sanoo, että kotisairaala on tarkoitus laajentaa koko Varhan alueelle.

Pietilä ei ota vielä kantaa aikatauluun mutta muistuttaa, että muutos vie oman aikansa.

– Yhden haasteen tuo henkilökunnan saatavuus.

Pietilä kertoo, että palvelutaloissa annettavista hoidoista on keskusteltu Varhan sisällä.

– Hyvä olisi, jos lait ja asetukset huomioisivat enemmän ihmisen pätevyyden hoitaa tehtäväänsä kuin sen, missä hän työskentelee.

Pietilä korostaa, että hyvinvointialueen tärkein tehtävä on löytää järkevin tapa hoitaa potilaat ja asukkaat.

– Tällöin tärkeää on se, että henkilökunnan osaamista hyödynnetään parhaalla mahdollisella tavalla.

TOIMITTAJAN KOMMENTTI

Hämmästyttää

Palvelutalojen tiputuskiellosta puhuttaessa potilasturvallisuus nousee esille säännöllisesti. Maallikon on pakko ihmetellä, miten esimerkiksi Someron Tervaskannossa asuvan asukkaan potilasturvallisuus paranee, kun Salosta ajaa sairaanhoitaja laittamaan hänelle antibioottitipan. Sen sijaan, että saman koulutuksen käynyt asukkaalle tuttu palvelutalon sairaalanhoitaja tekisi sen. Kustannustehokkaasti ja joustavasti muun työnsä ohessa, omaa ammattitaitoaan hyödyntäen.

Kotisairaala on erinomainen systeemi turvaamaan sairaanhoidon saamista monessa tilanteessa. Varhassa on nyt valittu kaikki tai ei mitään -malli, mutta voisiko sen sijaan etsiä joustavia ja arjessa toimivia yhteistyömuotoja kotisairaalan ja palvelutalojen välille.

Someron Tervaskannossa työskenteli aiemmin viisi sairaanhoitajaa. Nyt paikoista on täytetty kaksi. Tiputuskielto on osaltaan nakertanut koulutetun henkilökunnan motivaatiota. Tällaiseen ei julkisella puolella ole varaa.

8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Hoitaja
2 kuukautta sitten

Siinä taas kaksi johtajalääkäriä puhuvat toisensa suohon. Toinen kertoo, että palvelutalon sairaanhoitajan antama suonensisäinen lääkitys on valtava potilasturvallisuusriski, ja toinen horisee samaan aikaan, että jokaisen pitäisi voida harjoittaa koulutustaan vastaavaa ammattia työpaikasta riippumatta. Tässä on hyvin kiteytettynä Varhan terveydenhuollon johtaminen. Toinen käsi ei tiedä, mitä toinen tekee.

Rahat kankkulan kaivoon
2 kuukautta sitten
Reply to  Hoitaja

Oma omaiseni sai todella usein antibioottitiputusta palvelutalossa talon omilta sairaanhoitajilta, jotka olivat saaneet siihen koulutuksen. Palvelutalossa oli satsattu sairaanhoitajien määrään, jotta iäkkäitä asukkaita ei tarvitsisi siirtää. Nyt sitten odotetaan kymmenien kilometrien päästä kotisairaalan hoitajaa ja sitä koska hän ehtii, koska pätevät kokeneet sairaanhoitajat eivät saa koskea tippalaitteisiin. Useimmiten laitetaan nyt pistoksia. Sairaanhoitajista on kova pula, mutta osaa kielletään tekemästä töitään ja toisia istutetaan pitkiä matkoja autossa pitkin päivää. Ei ihme, että hyvinvointialueilta loppuvat rahat, koska näin sitä heitetään kankkulan kaivoon.

Pertti
2 kuukautta sitten

Tämä on sitä kunnallista byrokratiaa. Täytyy Varhaan ottaa toimitusjohtaja, jolla on johtamisen koulutus ei lääketieteellistä. Normaalia toimintaa kunta-alalla.

Terveisiä sisältäpäin
2 kuukautta sitten
Reply to  Pertti

Varhaa johtaa nytkin diplomi-insinööri ja käytännössä kaikki on lähtenyt menemään pieleen. Maailman parhaiden sairaaloiden johdossa ovat lääkärit, voit tarkistaa. Ja myös lääkäreillä on johtamiskoulutus.

Allan
2 kuukautta sitten
Reply to  Pertti

”Täytyy Varhaan ottaa toimitusjohtaja, jolla on johtamisen koulutus ei lääketieteellistä”. Varhan ylin johtaja on diplomi- insinööri.

Tyhmä
2 kuukautta sitten
Reply to  Pertti

Voi tätä suunnatonta viisautta.

Opitaan lukemaan ohjeita
2 kuukautta sitten

Onko Peltoniemi tehtäviensä tasalla, jos hän ei osaa tulkita oikein Valviran ohjeita. Onko tämä tarkoitushakuista ymmärtämättömyyttä?

Kyl mää ihmettelen
2 kuukautta sitten

Miksi hoitajat eivät saisi tehdä niitä asioita, joihin heidät on koulutettu? Tipanlaitto ymmärtääkseni kuuluu heidän koulutukseensa. Olisikohan syytä ajaa alas koko Harhahimmeli, kun sieltä näköjään on jo järkikin paennut.