Lääkärikäynnin onnistuminen on nykyään arpapeliä

1

Kaaduin Salossa. Konsultoin turkulaisena Turun terveyskeskusta, josta kehotettiin menemään Salon päivystykseen ”vahvan murtumaepäilyn” vuoksi.

Salon päivystyksessä runsaan viiden tunnin odottelun jälkeen lääkäri käytävällä kyseli kipupaikkaa, jotta osaa kirjoittaa röntgenlähetteen. Päästyäni vastaanotolle lääkäri totesi, ettei ole ”murtumaa, eikä mitään muutakaan sellaista, mitä yli seitsemänkymppisille tehdään”.

Kysyttyäni, ilmoittavatko he röntgenlääkärin lausunnosta jälkeenpäin, jos poikkeavaa löytyy, vastaus oli, että ”pitää ottaa itse selville”. Koko kohtaamisen ajan istuin talvitakki päällä lääkärin koskettamatta minua.

Konsultoin jälleen Turkua ja kuulin, että olkapäässäni on murtuma ja minun tulee mennä Salon päivystykseen hoitamaan se. Tällä kertaa kaikki Salossa sujui nopeasti ja asiallisesti. Lääkäri näytti murtuman, hoiti asian, antoi hoito-ohjeet ja mainitsi jopa fysioterapian tarpeen jatkossa.

Muutenkin tilanne odotussalissa oli rauhallinen ja välittävä edelliseen kertaan verrattuna.

Menin Turun terveyskeskukseen saamaan fysioterapialähetettä. Samalla lääkäri kyseli tilannetta, otatti röntgenkuvan ja määräsi vielä kuukauden päähän uusintakuvauksen ja lupasi ottaa yhteyttä, jos tarve vaatii.

Pahaksi onneksi paluumatkalla liukastuin ja loukkasin toisen käden. Jouduin Tyksin ensiapuun. Vajaan kolmen tunnin sisään käteni oli tutkittu olkapäästä lähtien nivel niveleltä tuntoaistia myöten, röntgenkuva otettu ja jatkohoito-ohjeet annettu. Pyydettiin jopa ottamaan yhteyttä, jos jotain uutta ilmenee.

Vanhemman väen piirissä on vielä paljon lääkärinpelkoa, eikä uskalleta tai osata kyseenalaistaa tarvittaessa saatua hoitoa. Vanhemmat ihmiset ovat oppineet luottamaan ja saattavat siksi jäädä hoidotta tai saada jopa vahingoittavaa hoitoa.

Kaikessa kohtaamisessa hyvänä lähtökohtana on kohdata toinen niin kuin haluaisi itse tulla kohdatuksi vastaavassa tilanteessa.

Sinikka Sedig

Turku

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Kokemusta on
2 kuukautta sitten

Hyvä kuvaus salolaisesta ”hoidosta”.