Nobelin rauhanpalkinnon saaja uuteen nälkälakkoon iranilaisvankilassa, kun palkinto jaetaan Norjassa hänen poissa ollessaan

0
Narges Mohammadi palkittiin taistelustaan naisten sortoa vastaan Iranissa sekä taistelusta ihmisoikeuksien ja vapauden puolesta. LEHTIKUVA/AFP/Narges Mohammadi Foundation
Narges Mohammadi palkittiin taistelustaan naisten sortoa vastaan Iranissa sekä taistelusta ihmisoikeuksien ja vapauden puolesta. LEHTIKUVA/AFP/Narges Mohammadi Foundation

Nobelin tämänvuotisen rauhanpalkinnon saanut aktivisti Narges Mohammadi aloittaa uuden nälkälakon iranilaisvankilassa, kun Mohammadin palkinto jaetaan Oslossa sunnuntaina hänen poissa ollessaan. Hänen perheensä kertoi asiasta lauantaina Oslossa pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

– Hän ei ole täällä kanssamme tänään — mutta tunnemme hänen läsnäolonsa täällä, hänen nuorempi veljensä Hamidreza Mohammadi sanoi.

Narges Mohammadin aviomies Taghi Rahmanin mukaan tämänkertainen nälkälakko on solidaarisuuden ele Iranissa syrjitylle uskonnolliselle vähemmistölle, bahai-yhteisölle, jonka kaksi vangittua johtohahmoa on alkanut kieltäytyä ruuasta.

Rahmanin mukaan Mohammadi sanoi aloittavansa näkölakon palkinnon myöntämispäivänä.

– Ehkä sitten maailma kuulee siitä enemmän, Rahmani kertoi Mohammadin sanoneen.

Rauhanpalkinnon saajan seremonia järjestetään tänään sunnuntaina Oslossa kello 14 Suomen aikaa alkaen. Muiden palkintojen juhlallisuudet puolestaan järjestetään Tukholmassa kello 17 alkaen.

Lapset edustavat äitiään palkintoseremoniassa

Mohammadi palkittiin taistelustaan naisten sortoa vastaan Iranissa sekä taistelusta ihmisoikeuksien ja vapauden puolesta. 51-vuotias aktivisti on ollut valtaosan kuluneesta kahdesta vuosikymmenestä vankilassa. Lapsiaan hän ei ole nähnyt lähes yhdeksään vuoteen.

Hän järjesti noin kuukausi sitten usean päivän nälkälakon. Tuolloin Mohammadi protestoi lakolla itseään ja vankitovereitaan koskevia sairaanhoidon rajoituksia sekä naisten huivipakkoa vastaan.

Mohammadi on kieltäytynyt missään olosuhteissa käyttämästä hiukset peittävää päähuivia, hijabia. Tämän vuoksi taas vankilaviranomaiset eivät ole antaneet lupaa siirtää häntä vankilan ulkopuolelle saamaan sairaalahoitoa.

Mohammadin perhe kertoi marraskuun alussa, että Nobel-voittaja tarvitsisi välittömästi sairaalahoitoa muun muassa sydänvaivoihin.

Vuodesta 2021 Teheranin pahamaineisessa Evinin vankilassa pidettyä Mohammadia edustavat Oslossa järjestettävässä seremoniassa hänen 17-vuotiaat kaksoslapsensa Ali ja Kiana Rahmani, jotka ovat asuneet maanpaossa Ranskassa vuodesta 2015 lähtien.

Sunnuntaina Mohammadin lapsien on määrä lukea puhe, jonka heidän äitinsä onnistui salakuljettamaan ulos sellistään. Palkintoseremoniaan osallistuu Norjan kuninkaallinen perhe sekä muita arvohenkilöitä.