Oliko yksipuolinen ”hyvin nuori Suomi” -klassikko illuusio vai ensinäkymä mestaruusliigakeväästä? Hämeenlinnan päävalmentaja ei todellakaan tiedä mitään uusista pelaajista

0
Iina-Reeta Kaikkonen oli tehokas sekä syötöissä että hyökkäyksissä. (kuva: SSS/Anna Korpiaho)

Eivät ne Real Madrid ja Barcelonakaan aina pääse pelaamaan Espanjan jalkapalloklassikoitaan parhailla kokoonpanoilla. Siksi LP Viestin ja Hämeenlinnan Lentopallokerhon naisten mestaruusliigakohtaaminen oli klassikko siinä missä muutkin, vaikka se 3–0-kotivoiton myötä kovin yksipuoliseksi jäikin.

Hyvää oli sekin, että jos tällä kaudella koskaan, niin nyt mentiin ”hyvin nuori Suomi” -hengessä. Joukkueiden aloitusseitsikoissa oli yhteensä kolme alaikäistä pelaajaa (LP Viestin Iina-Reeta Kaikkonen sekä Hämeenlinnan Kerttu Kilpinen ja Sanni Suomela). Lisäksi suurimman osan ottelusta pelasi myös kaksi muuta juniori-ikäistä eli vierailijoiden Heini Kovanen ja kotijoukkueen Emmi Mäki-Kojola.

– Ykkössarjapelit alkavat tuntua jo kotoisilta. Liigapelien aloitukseen tullessa jännittää, mutta se menee kyllä pelin alettua ohi, kertoi Kaikkonen, jonka pelisuorituksissa jännitys näkyi korkeintaan positiivisina onnistumisina.

17-vuotiaan pelaajan kohdalla tuntuu hassulta kirjoittaa hyppysyötöstä sellaisena asiana, joka hänellä on takavuosina ollut repertuaarissa. Näin asia kuitenkin on.

– Pari vuotta sitten syötin hypäriä, mutta loukkaantumisen takia en välillä pystynyt sitä tekemään. Muutama viikko sitten se tuotiin mukaan treeneihin, ja pikkuhiljaa olen käyttänyt sitä pelissäkin. Hypäri on minulle paljon soveliaampi kuin hyppyleija.

Kaikkosen pitkä syöttövuoro käänsi osaltaan Hämeenlinnan 10–9-johtotilanteen toisessa erässä 16–10-kotijohdoksi. Hän syötti neljä kymmenestä ottelun ässästä ja suoritti kaikkiaan selvästi eniten aloituksia.

LP Viesti pääsi torstaina helpolla. (kuva: SSS/Anna Korpiaho)

Valitettavaa on tietysti se, ettei näillä jaoilla saatu aikaiseksi tasaista ottelua. Hämeenlinnan pelannut kokoonpano sisälsi melkoisia erikoisuuksia varsinkin kuudentoista ensimmäisen pisteen jälkeen. Yleispelaajakaksikon muodosti viime kauden liberoduo Heini Kovanen ja Tuuli Tuominen.

Alkukaudella suhteellisen varmasti pelannut Vitalia Marmen teki yhdeksällä suorituksella neljä suoraa virhettä, ja peli oli hänen osaltaan siinä.

– Nautin selvästi enemmän yleispelaajana kuin liberona. Tuntuu että se on omin paikkani ja siinä pystyn kehittymään enemmän, kertoi Paimion Yrityksen kasvatti ja Salon Viestin junioreissakin muutaman vuoden pelannut Kovanen.

Passariksi tuli Sanni Suomela, joka pelasi edellisiltana PuMa-Volleyssa ykkössarjaa LP Viesti Akatemiaa vastaan. Polvivammaan kauden lopettamaan joutuneen Victoria Deislin lisäksi torstaina oli sivussa toinen passari Pipsa Roivainen.

– Tilanne on se, että Sanni tulee meidän mukaamme peleihin muttei pääse harjoituksiin. Silloin ei pysty harjoittelemaan oikeita asioita, mainitsi Lentopallokerhon päävalmentaja Giovanni Torchio.

Laitapelaaja Taylor Collombin on puolestaan koko kauden osalta tehotilastossa miinuksen puolella. Niinpä loppukauden menettävän hakkurin Anna Shumeikon tilalla nähtiin Kilpinen. Collombin vietti koko pelin vaihtonurkkauksessa, kuten teki Kristina Yordanova LP Viestillä.

Torstai saattoi siis olla siinä mielessä täysi illuusio, että Hämeenlinnan kokoonpano voi näyttää pudotuspeleissä tasoltaan täysin erilaiselta. Viime kauden tavoin joukkue on ollut taas liigan paras torjunnoissa – Michaela Madsen ja Vera Klimovich keräsivät lyhyessä ottelussa yhteensä kuusi torjuntapistettä.

Myös syöttötilastossa Lentiskerho on jälleen eliittiluokkaa. Se voitti enimmäkseen näillä pelaajilla Puijo Wolleyn, joka on ollut alkukauden kuudenneksi paras joukkue.

Tai sitten Salohallissa koettiin ensipuraisu pelillisesti hyvin synkästä hämeenlinnalaisesta talvesta. Pitää muistaa, että manageri Ville Kalliomäen erittäin pitkän valtakauden jälkeen erittäin iso osa seuratoimintaan liittyvistä asioista on ollut muiden vastuulla.

Niinpä lähitulevaisuus on melkoinen arvoitus sivustaseuraajalle, kuten se tuntuu olevan myös päävalmentaja Torchiolle.

– Kertoisin mahdollisista uusista pelaajista, jos tietäisin. Mutta en todellakaan tiedä.

Anna Syrjälä hoiti vastaanottotehtävät oivallisella onnistumisprosentilla. (kuva: SSS/Anna Korpiaho)

NAISTEN MESTARUUSLIIGA

LP Viesti–Hämeenlinna 3–0 (25–17, 25–17, 25–22)

LP Viestin pisteet/plusmiinus: Assi Vainikka 0/-1, Emmi Mäki-Kojola 5/+1, Arita Ternava 11/+3, Saimi Heikkinen 2/+2, Daria Butkevych 24/+17, Clemence Garcia 5/0, Iina-Reeta Kaikkonen 12/+6, Nea Luntamo (passari) 2/0. Libero Anna Syrjälän vastaanottoprosentti 71.
Hämeenlinna: Michaela Madsen 4/+1, Sanni Suomela (passari) 2/+1, Tuuli Tuominen 8/+1, Heini Kovanen 5/-3, Vera Klimovich 6/+6, Lotta Alatalo 0/0, Kerttu Kilpinen 6/+1, Vitalia Marmen 0/-4. Libero Rita Timosen vastaanottoprosentti 30.

Hyökkäysprosentti: 51–30
Vastaanottoprosentti: 49–35
Torjuntapisteet: 8–8
Ässäsyötöt/syöttövirheet: 8–2/16–7

Tuomarit: Mira Cavén ja Jori Ostrovskij.
Yleisöä: 503.

SSS-pisteet: Butkevych 3, Kaikkonen 2, Syrjälä 1.
Pistekilpailun tilanne: Butkevych 6, Garcia 5, Mäki-Kojola, Ternava ja Netta Laaksonen 4, Kaikkonen ja Kristina Yordanova 3, Syrjälä 1.

OHO!

Näiden joukkueiden otteluita ovat viimeisimmän vuosikymmenen ajan tahdittaneet lukuisat rummut. Oli virkistävää vaihtelua, kun katsomossa ei kuulunut rummun rumpua.

LP Viestin seuraava ottelu: ti 12.12. Arctic Volley–LP Viesti klo 18.30 Santasportissa.