Outo tilisiirto vei isännöintiskandaalin jäljille – Somerolta julki paljastuksia toisensa perään koko syksyn

0
Ensimmäiseksi Juho Eloranta löysi Lastutiellä sijaitsevan Asunto Oy Järvipellon tililtä tilitoimiston tilille tehdyn 15 000 euron tilisiirron. Löytö shokeerasi nuoren lakimiehen. – Tajusin samalla, että nyt tulee löytymään paljon muutakin. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

TEKSTI: SSS/MINNA FILPPU, SSS/PÄIVI MALIN

Salon Seudun Sanomat on seurannut tiiviisti koko syksyn ja alkutalven ajan somerolaisesta tilitoimistosta paljastuneita petos- ja kavallusepäilyjä. Ensimmäinen juttu julkaistiin lehdessä lauantaina 2. syyskuuta. Sen jälkeen lehti on käsitellyt asiaa yli 50 jutussa.

Epäily: useiden taloyhtiöiden rahoja kavallettu Somerolla (SSS 2.9.)

Lakimies Juho Eloranta nosti isännöinnin kavallusepäilyt julkisuuteen Somerolta. Kuva: SSS/Minna Filppu

Isännöitsijä, lakimies Juho Eloranta kertoi, että somerolainen tilitoimisto on saattanut siirtää useilta isännöimiltään taloyhtiöiltä useita tuhansia euroja perusteettomasti omalle tililleen. Epäilyn mukaan Asunto Oy Someron Järvipellolta oli siirretty 15 000 euroa, Asunto Oy Someron Lastutieltä 4 900 euroa ja Asunto Oy Someron Jokipuistolta 1 700 euroa. Lisäksi Jokipuistolta oli siirretty 1 500 euroa Someron Vartioimisyhdistykselle, jolle oli siirretty myös Lastutieltä otettu 4 900 euroa. Näiden taloyhtiöiden isännöintiä hoitanut tilitoimiston toinen osakas toimii vartioimisyhdistyksen kirjanpitäjänä.

Tilitoimiston toinen omistaja oli jättänyt maksamatta tilitoimiston käytössä olleen liiketilan vastikkeita yli 20 000 euroa. Liike-asuintalon isännöitsijänä toiminut yhtiökumppani ei ollut perinyt niitä neljään vuoteen.

Juho Eloranta irtisanottiin ensimmäisen lehtijutun ilmestymisen jälkeen. Tilitoimiston yrittäjä kutsui maanantaina 4. syyskuuta poliisit ohjaamaan Elorannan ulos takaovesta. Kuva: SSS-arkisto/Minna Filppu

Poliisit ohjasivat epäselvyyksiä paljastaneen lakimiehen ulos (SSS 5.9.)

Tilitoimisto irtisanoi Elorannan maanantaina 4. syyskuuta. Toukokuussa työt aloittanut Eloranta ei lähtenyt vapaaehtoisesti, joten tilitoimiston yrittäjä soitti poliisin saattamaan tämän ulos työpaikaltaan.

Tilitoimisto maksoi keväällä hiljaiseksi perusteettomia tilisiirtoja huomanneen asuntoyhtiön (SSS 5.9.)

Tilitoimisto oli jäänyt kiinni perusteettomista tilisiirroista jo aiemmin. Väärinkäytökset olivat paljastuneet, kun rivitaloyhtiö oli vaihtanut isännöintitoimistoa. Virheiden paljastuttua tilitoimisto maksoi taloyhtiölle sekä tämän menetykset että hyvitystä tapahtuneesta. Korvaus oli yhteensä runsaat 14 000 euroa. Päivää aiemmin isännöitsijä oli siirtänyt Asunto Oy Järvipellolta omalle tililleen 15 000 euroa.

Kaupparekisteri täynnä taloyhtiöiden vääriä hallitusnimiä (SSS 7.9.)

Kohuisännöitsijä ei ollut päivittänyt hoitamiensa taloyhtiöiden hallitustietoja kaupparekisteriin. Rekisteriin merkityillä on oikeus edustaa taloyhtiötä ja tehdä sopimuksia. Someron Säästöpankin lakiasiainpalvelujen päällikkö Mikko Mäkelä korosti, että esimerkiksi lainanannossa pankki tarkistaa aina taloyhtiöiden tiedot kaupparekisteristä.

Osa asunto-osakeyhtiöistä joutui uhkaamaan tilitoimistoa poliisilla saadakseen haltuunsa omat kirjanpitokansionsa. Kuva: TS-arkisto/Marttiina Sairanen

”Uhkasin poliisilla” – taloyhtiöillä vaikeuksia saada omia papereitaan (SSS 8.9.)

Asunto-osakeyhtiöt kiirehtivät hakemaan papereitaan pois tilitoimistosta, mutta aineiston saaminen oli hankalaa. Eräs taloyhtiön puheenjohtaja kertoi saaneensa aineiston vasta, kun uhkasi poliisilla.

Selvityksissä paljastui yhä uusia epäselvyyksiä. Yhdeltä taloyhtiöltä oli siirretty 1 200 euroa suoraan tilitoimiston tilille ja toisella taloyhtiöllä oli maksatettu tilitoimistolle kuulunut 2 250 euron Lounean lasku. Tämä oli tapahtunut Juho Elorannan mukaan samana päivänä, kun tilitoimistosta oli katkennut nettiyhteys.

Poliisi aloitti Someron kavallusepäilyjen tutkinnan (SSS 12.9.)

Tutkinnanjohtaja Kalle Lönnroth kertoi, että poliisille oli tähän mennessä jätetty kaksi tutkintapyyntöä. Poliisi pyysi taloyhtiöitä toimittamaan materiaalinsa kootusti.

Taloyhtiön puheenjohtajalla yli 10 000 euron vastikkeet maksamatta (SSS 13.9.)

Rivitaloyhtiön hallituksen puheenjohtajalle oli kertynyt kahdesta asunnosta yli 10 000 euron vastikevelka, josta taloyhtiön hallituksella ei ollut tietoa. Vastikerästin huomasi Juho Eloranta. Kyseinen puheenjohtaja omistaa osan liiketilasta, jossa tilitoimisto sijaitsee.

Rantatiellä sijaitseva Rantakaisla on yksi monista rivitaloyhtiöistä, jotka selvittelevät rikos­epäilyjä. Kuva: SSS/Minna Filppu

Isännöitsijä siirsi kerrostaloyhtiöltä toiselle yli 20 000 euroa ilman syytä (SSS 15.9.)

Elorannan selvityksissä paljastui lisää outoja tilisiirtoja. Kerrostaloyhtiöltä oli siirretty lokakuussa 2022 toiselle yhtiölle 18 900 euroa viitteellä ”palautus” ja 6 000 euroa tilitoimiston tilille. Asia selvisi, kun rikoksista epäilty isännöitsijä toimitti väärät tiliotteet kavalluksen kohteeksi joutuneen taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalle, mutta oli unohtanut mappeihin myös alkuperäisiä tiliotteita.

Rivitaloyhtiöltä oli siirretty elokuussa Vartioimisyhdistykselle 3 800 euroa.

Samoihin aikoihin heräsi epäily siitä, ettei monienkaan taloyhtiöiden tilejä ole tarkastettu. Osakkaita oli heidän tietämättään valittu taloyhtiöiden toiminnantarkastajaksi. Kirjanpitoa heille ei oltu toimitettu. Eloranta arvioi, että puolelta kohutoimiston taloyhtiöistä puuttuvat tilin- ja toiminnantarkastuskertomukset.

Isännöitsijä harhautti vanhuksen maksamaan taloyhtiön vahingon (SSS 23.9.)

Esille alkoi nousta väärinkäytöksiä myös vuosien takaa. Vuonna 2012 tilitoimiston toinen osakas maksatti isännöimänsä As Oy Leivontien vesivahingon korjauskustannukset syyttömällä, yli 70-vuotiaalla osakkaalla. Useita tuhansia euroja hätäpäissään maksanut Elli Mäkelä sai rahansa takaisin, kun hänen veljensä ja vakuutusyhtiöiden asiantuntijana toiminut tuttu puuttuivat asiaan.

Muutakin nousi esiin vuosien takaa. Rivitaloyhtiölle oli kymmenisen vuotta sitten toimitettu 5 000 euron aiheeton lasku. Taloyhtiö ei maksanut laskua, mutta sai samasta asiasta myöhemmin 10 000 euron laskun. Yhtiö ei maksanut sitäkään eikä rahoja koskaan karhuttu.

Isännöintikohu on nostanut julkisuuteen esille väärinkäytöksiä myös vuosien takaa. Sama tilitoimisto harhautti Elli Mäkelän maksamaan toisen asukkaan aiheuttaman vesivahingon korvauksia Asunto Oy Leivontiellä vuonna 2012. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Palkkiot moneen kertaan, ylimääräisiä laskuja, käteisen nostoja (SSS 28.9.)

Juho Eloranta kertoi, että asunto-osakeyhtiöiltä on veloitettu useita isännöintipalkkioita saman kuun aikana. Elorannan mukaan isännöitsijä on laskuttanut myös pitämättömistä yhtiökokouksista.

Huomiota herättivät useiden taloyhtiöiden tileiltä tehdyt satojen eurojen käteisnostot. Rahakuoria oli haettu pankin kassalta useita kerralla, selityksenä ”muistamiset”.

Asukkaat ihmettelivät isännöitsijän laskelmia lainaosuuksista. Kerrostalon osakkaan asunnon lainaosuus nousi isännöintitodistusten mukaan 2 000 euroa vuosien 2018 ja 2020 välillä. Nainen oli maksanut vastikkeet ajallaan, joten lainan olisi pitänyt laskea.

Jälleen paljastui yksi asunto-osakeyhtiöiden välinen outo tilisiirto. Rivitaloyhtiöltä toiselle oli siirretty 1 800 euroa.

”Paikallisen pankin asenne on tehnyt isännöintisotkun selvittämisen lähes mahdottomaksi” (SSS 28.9.)

Juho Eloranta kertoi Someron Säästöpankin asenteen vaikeuttaneen taloyhtiöiden asioiden hoitoa. Hänen mukaansa tiliotteiden ja laskutietojen saaminen oli ollut erittäin vaikeaa. Lisäksi hänellä oli vaikeuksia saada käyttöoikeuksia isännöimiensä asunto-osakeyhtiöiden tileille.

Rivitaloyhtiön puheenjohtaja totesi pankin asenteen tehneen selvitystyöstä lähes mahdotonta. Pankki oli pyytänyt viiden vuoden tiedoista yli 3 000 euroa.

Pankinjohtaja Joni Rintamaa sanoi, että pankki voi tulla taloyhtiöitä vastaan, mutta maksujen pitää kattaa pankin työkustannukset.

Väärinkäytöksistä epäillyllä tilitoimistolla oli asiakkainaan kymmeniä rivi- ja kerrostaloyhtiöitä, jotka alkoivat epätoivoisesti selvittää viime vuosiensa kirjanpitoa. Kuva: SSS-arkisto/Minna Filppu

Osa taloyhtiöistä jatkaa rikoksista epäillyn isännöitsijän asiakkaana (SSS 13.10.)

Petos- ja kavallusepäilyistä huolimatta muutama somerolainen asunto-osakeyhtiö jatkoi lokakuussa kohuisännöitsijän asiakkaana. Hallitusten päätös herätti osakkaissa kummastusta. Kiinteistöliiton mukaan hallitusten vastuu on normaalia suurempi, jos myöhemmin tapahtuu väärinkäytöksiä.

Asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtajaksi valitulle somerolaismiehelle selvisi, että hän oli tietämättään ollut kaupparekisterissä taloyhtiön tilintarkastajana 14 vuotta.

Uusi isännöitsijä odottaa yhä tilinkäyttöoikeuksia Somerolla (SSS 14.10.)

Eloranta hoiti noin 20 taloyhtiön isännöintiä, mutta häneltä puuttui edelleen noin puolet tilinkäyttöoikeuksista. Someron Säästöpankki vetosi puutteellisiin kaupparekisteritietoihin.

Salon Seudun Sanomien tietojen mukaan pankki oli samaan aikaan luovuttanut tilinkäyttöoikeudet ainakin kahden eri taloyhtiön isännöitsijälle ja kolmannen taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalle, vaikka taloyhtiöiden rekisteritiedot eivät ole olleet ajan tasalla.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalle oli edelleen tarjottu pankista tietoja yli 80 euron tuntihinnalla. Someron Säästöpankin toimitusjohtaja Petri Siviranta lupasi pankin antavan tiedot vähintään puoleen hintaan kaikille taloyhtiöille. Samalla hän kehotti väärinkäytöksiä epäileviä taloyhtiöitä tilaamaan erityistilintarkastukset.

Taloyhtiöiden puheenjohtajilla yhtiövastikkeita rästissä (SSS 18.10)

Useammasta taloyhtiöstä oli paljastunut syksyn aikana, että kohuisännöitsijä on antanut hallituksen puheenjohtajien jättää vastikkeita maksamatta. Eloranta oli jo keväällä huomauttanut tilitoimistoyrittäjälle Kiikalassa sijaitsevan taloyhtiön puheenjohtajan vastikkeista, joita oli maksamatta usealta vuodelta.

Juho Eloranta alkoi muutaman työviikon jälkeen epäillä, että työnantaja kavaltaa taloyhtiöiden varoja. Kuva: TS-arkisto/Jane Iltanen

Taloyhtiöitä on käytetty pikavippifirmana (SSS 25.10.)

Somerolaisen kerrostaloyhtiön tililtä oli parin vuoden aikana siirretty väärin perustein rahaa tai maksettu virheellisesti laskuja lähes 25 000 euron edestä. Summat oli maksettu myöhemmin takaisin.

Tilisiirrot selvisivät, kun As Oy Päivänsalo tilasi ylimääräisen tilintarkastuksen. Päivänsalon tililtä oli siirretty viime vuoden kesäkuussa 18 900 euroa As Oy Antintielle. Neljän kuukauden kuluttua rahat oli palautettu Päivänsalolle korkojen kera. Perusteeton tilisiirto tyhjensi taloyhtiön tilin niin, että vesilasku jäi maksamatta ja kerrostalosta uhattiin katkaista vesi.

Heinäkuussa 2022 Päivänsalon tililtä oli maksettu As Oy Antintielle kuulunut Alfa Oy:n yli 2 700 euron lasku. Rahat palautettiin kahdeksan kuukauden kuluttua. Tämän vuoden tammikuussa Päivänsalon tililtä oli siirretty perusteettomasti Someron Vartioimisyhdistykselle  3 000 euroa.

Taloyhtiön hallitus piti tilisiirtoja erehdyksinä ja vahinkoina.

Asunto Oy Päivänsalon hallitus halusi pitää taloyhtiön kohutilitoimiston asiakkaana vielä senkin jälkeen, kun ilmeni, että isännöitsijä oli ottanut yhtiön tililtä ”pikavippejä”. Kuva: SSS-arkisto/Minna Filppu

Taloyhtiöt peräävät yhä lainatietojaan (SSS 25.10.)

Lainatietojen saannin vaikeus tuskastutti somerolaisia asunto-osakeyhtiöitä. Erityistä huolta monille yhtiöille aiheutti yhtiöiden lainamäärä ja maksettujen lyhennysten kohtalo. Someron Säästöpankin toimitusjohtaja Petri Siviranta kehotti yhtiöitä hakemaan lainatietonsa kavallusepäilyjen kohteena olevasta tilitoimistosta. Siviranta kertoi kahden taloyhtiön edustajan saaneen vastikään ajantasaiset lainatietonsa sieltä.

”Pankki antoi lainaa, vaikka ainoa oikea tieto oli taloyhtiön osoite” (SSS 2.11.)

Kerrostaloyhtiön puheenjohtaja ihmetteli, että yhtiö oli saanut sujuvasti säästöpankista noin 150 000 euroa lainaa putki- ja ränniremontteihin, vaikka taloyhtiön kaikki tiedot olivat kaupparekisterissä väärin. Rekisterissä hallitukseen ei oltu merkitty yhtään jäsentä ja isännöitsijän ja tilintarkastajan tiedot olivat virheelliset. Juho Eloranta vei yhtiön puolesta Someron Säästöpankin toiminnan Finanssivalvonnan tutkittavaksi.

Kerrostaloyhtiön puheenjohtaja kummasteli myös sitä, että säästöpankki ei ollut kiinnittänyt huomiota taloyhtiöiden välisiin 18 900 euron tilisiirtoihin. Petri Sivirannan mukaan taloyhtiön rahankäytöstä vastaa sen hallitus. Hän totesi pankin noudattavan sääntelyä ja valvovan muun muassa poikkeavia liiketoimia.

Valtaosalla kohuisännöitsijän asiakkaana olleista taloyhtiöistä on tilinsä Someron Säästöpankissa. Kuva: SSS-arkisto/Minna Filppu

Kohuisännöitsijä teki rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta (SSS 7.11.)

Kavalluksista ja petoksista epäilty tilitoimistoyrittäjä teki poliisille rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta. Yrittäjä syyttää lakimies Juho Elorantaa maineensa turmelemisesta.

Säästöpankki kertoo toimivansa kuten muutkin pankit (SSS 9.11.)

Marraskuussa toimitusjohtaja Petri Siviranta siirsi SSS:n kysymykset Someron Säästöpankin palkkaaman lakimiehen vastattavaksi. Kuva: SSS-arkisto/Minna Filppu

Someron Säästöpankki kiisti arvostelun siitä, että se olisi myöntänyt lainoja heppoisilla pöytäkirjanotteilla. Pankin palkkaaman lakimiehen mukaan pankkikäytännössä on täysin normaalia, että lainapäätöksen perusteena olevasta yhtiökokouspöytäkirjasta toimitetaan pelkästään ote ja se, ettei ote sisällä yhtiökokouksen osallistujien allekirjoituksia.

Kiinteistöliiton ja Finanssivalvonnan edustajien mukaan normaali käytäntö on, että pankille toimitetusta pöytäkirjan otteesta näkyvät alkuperäisen pöytäkirjan allekirjoitukset ja tarkastusmerkinnät. Kiinteistöliiton Varsinais-Suomen alueen toiminnanjohtaja Juuso Kallio sanoi toimintatavan lisäävän varmuutta siitä, että otteeseen voidaan luottaa.

Kerrostaloyhtiön lainasopimukseen olisi tarvittu yhtiöjärjestyksen mukaan myös hallituksen jäsenen allekirjoitus, mutta isännöitsijä hoiti pankissa kaikki laina-asiat yksin.

Yksitoista taloyhtiötä uhkaa lopettaa lainanmaksun (SSS 18.11.)

Juho Eloranta ilmoitti, että yksitoista hänen isännöimäänsä somerolaista asunto-osakeyhtiötä lopettaa lainansa takaisin maksamisen Someron Säästöpankille, koska pankki kieltäytyy luovuttamasta taloyhtiöille näiden laina-asiakirjoja. Taloyhtiöt haluavat Elorannan mukaan tietää, kuka niiden lainan on nostanut, miten hänen henkilöllisyytensä on todennettu ja onko hänellä ollut edes oikeutta nostaa lainaa.

Kohuisännöitsijä ilmoitti luvatta miehensä kaupparekisterin tietoihin kerrostaloyhtiön hallituksen jäseneksi ja nosti remonttilainaa kymmeniä tuhansia yli taloyhtiön todellisen tarpeen. Kuva: SSS/Minna Filppu

Kohuisännöitsijä lisäsi luvatta miehensä taloyhtiön hallitukseen (SSS 18.11.)

Someron kohuisännöitsijästä, hänen aviomiehestään sekä yhtiökumppanistaan tehtiin uusi rikosilmoitus. Sen mukaan isännöitsijä merkitsi virheellisesti aviomiehensä taloyhtiön hallituksen jäseneksi kaupparekisteriin. Näin hän sai täydennettyä isännöimänsä yhtiön hallituksen täysijäseniseksi ja nostettua yhtiön nimissä Someron Säästöpankista 150 000 euron luoton, joka oli yli 30 000 euroa enemmän kuin taloyhtiö tarvitsi.

Eloranta on nostanut rikoksista epäiltyä tilitoimistoa ja sen omistajia vastaan vahingonkorvaus- ja velkomiskanteita yli 100 000 euron edestä. Summa muodostuu muun muassa taloyhtiöiden tileiltä tehdyistä luvattomista tilisiirroista, liikaveloituksista, vääristä laskuista, kadonneista vakuutuskorvauksista, hävitetyistä yleisavaimista ja alihankkijoiden laskuista. Tilitoimisto on avoin yhtiö, joten omistajat vastaavat varallisuudellaan yhtiön veloista.

Monessa taloyhtiössä on koko syksyn tehty omia selvityksiä kirjanpidosta ja maksetuista laskuista. Kuva: SSS-arkisto/Päivi Malin

Epäily: isännöitsijä maksatutti taloyhtiöllä vakuutuksensa ja jätti yhtiön kokonaan ilman (SSS 18.11.)

Somerolainen asunto-osakeyhtiö oli tietämättään vuoden ilman vakuutuksia, vaikka sen tililtä oli maksettu vakuutusmaksuja. Juho Elorannan mukaan petoksista ja kavalluksista epäilty tilitoimisto maksatti taloyhtiöllä vuoden ajan omia vakuutusmaksujaan.

Somerolainen kohutilitoimisto tuomittiin maksamaan velkojille 30 000 euroa (SSS 24.11.)

Varsinais-Suomen käräjäoikeus päätti, että kohutoimiston on maksettava kahdelle velkojalle yhteensä yli 30 000 euroa. Velkojat olivat laittaneet velka-asian vireille tuomioistuimessa väärinkäytösepäilyjen tultua julkisuuteen.

Pankki havahtui selvittämään epämääräistä rahaliikennettä vasta Salon Seudun Sanomien kerrottua väärinkäytösepäilyistä. Kuva: SSS-arkisto/Minna Filppu

Pankki kiinnostui tilitoimiston rahaliikenteestä vasta lehtijuttujen jälkeen (SSS 25.11.)

Salon Seudun Sanomien saamat asiakirjat ja sähköpostiviestit Someron Säästöpankin sisältä todistavat, että pankki alkoi selvittää kavalluksista epäillyn tilitoimiston ja sen isännöimien taloyhtiöiden rahaliikennettä vasta sen jälkeen, kun lehti oli tuonut väärinkäytösepäilyjä julki 2. ja 5. syyskuuta. Pankki pyysi 6. syyskuuta tilitoimistolta selvitystä lehtijutuissa mainittuihin tilisiirtoihin. Pankki halusi tietoja siirrettyjen varojen alkuperästä ja liiketoimien tarkoituksesta.

Iäkkäällä puheenjohtajalla maksatettiin taloyhtiön laskuja (SSS 25.11.)

Väärinkäytöksistä epäilty isännöitsijä maksatutti asunto-osakeyhtiön iäkkäällä puheenjohtajalla taloyhtiölle kuuluneita laskuja. Puheenjohtaja menetti tuhansia euroja.

Poliisi aloittaa pian kuulustelut Somerolla (SSS 27.11.)

Lounais-Suomen poliisi valmistautuu Someron isännöintiskandaaliin liittyvien kuulustelujen aloittamiseen. Tutkinnanjohtaja Kaarle Lönnroth kertoo, että tutkintapyyntöjä on monia ja niissä kaikissa on useita asianomistajia.

Juho Eloranta käytti työpaikallaan illat ja yöt selvitystyöhön: ”Ensimmäinen väärä tilinsiirto oli shokeeraava” (SSS 10.12.)

Syksyn mittaan paljastuneet petos- ja kavallusepäilyt ovat synkistäneet monen osakkaanomistajan mielen: – Väkisin miettii sitä, säilyykö oma asunto itsellä, jos rahoja on viety enemmän. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Salon Seudun Sanomat on tavoitellut väärinkäytöksistä epäiltyä somerolaista isännöintiyrittäjää useita kertoja syksyn aikana, mutta tämä ei ole halunnut kommentoida tapahtumia lehdessä.