Palestiinalaishallinnon presidentti syyttää Yhdysvaltoja Gazan lasten verilöylystä

0
Israel on pommittanut Gazan kaistaa voimakkaasti sen jälkeen, kun äärijärjestö Hamas iski Israeliin lokakuun alussa. LEHTIKUVA / AFP
Israel on pommittanut Gazan kaistaa voimakkaasti sen jälkeen, kun äärijärjestö Hamas iski Israeliin lokakuun alussa. LEHTIKUVA / AFP

Yhdysvallat on vastuussa Gazan lasten verilöylystä, sanoi palestiinalaishallinnon presidentti Mahmud Abbas lauantaina.

Abbas viittasi Yhdysvaltojen päätökseen kariuttaa veto-oikeudellaan päätöslauselma, joka olisi vaatinut välitöntä aselepoa Israelin ja äärijärjestö Hamasin taisteluihin Gazassa. Päätös tehtiin YK:n turvallisuusneuvostossa perjantaina.

– Presidentti on kuvaillut Yhdysvaltojen kantaa aggressiiviseksi ja moraalittomaksi — ja pitää Yhdysvaltoja vastuussa palestiinalaisten lasten, naisten ja vanhusten verenvuodatuksesta Gazan kaistalla, kirjoitettiin presidentti Abbasin kanslian lausunnossa.

Abbasin mukaan Yhdysvaltojen päätös loukkaa kaikkia humanitaarisia arvoja.

Yhdysvaltain YK:n apulaissuurlähettiläs Robert Wood sanoi päätöslauselman olevan irrallaan todellisuudesta. Wood kertoi jo aiemmin perjantaina, ettei Yhdysvallat tue vaatimuksia välittömästä aselevosta.

Turvallisuusneuvostoa arvostellut Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan puolestaan sanoi neuvoston muuttuneen 7. lokakuuta lähtien Israelin turvallisuus- ja puolustusneuvostoksi.

– Maailma on suurempi kuin viisi, Erdogan sanoi viitaten turvallisuusneuvoston viiteen pysyvään jäsenmaahan, joilla on veto-oikeus.

– Joka päivä Gazassa rikotaan YK:n ihmisoikeusjulistusta, hän jatkoi.

Uhkana nälkiintyminen ja taudit

Avustusjärjestöt varoittavat maailmanlopun olosuhteista Gazan kaistalla. Jo kaksi kuukautta Israelin pommitusten kohteena olleessa Gazassa on järjestöjen mukaan vaarana etenkin, että ihmiset nälkiintyvät ja taudit leviävät.

– Gazan tilanne ei ole vain katastrofaalinen, se on apokalyptinen — sillä voi olla peruuttamattomia seurauksia palestiinalaisille, sanoi Bushra Khalidi brittiläisestä avustusjärjestö Oxfamista.

Gazan 36 sairaalasta vain 14 on toimintakykyisiä, sanoi puolestaan YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimisto OCHA.

Järjestöjen mukaan heidän työntekijänsä ovat kertoneet ihmisten haavoista irrotetuista toukista sekä lapsista, joille on tehty amputaatioita ilman nukutusta. Lisäksi esimerkiksi vessoihin saattaa olla satojen ihmisten jonot ja kaduilla vaeltaa ihmisiä etsimässä ruokaa.

– Pommituksista selviytyneet ihmiset ovat nyt vaarassa kuolla nälkään ja tauteihin, sanoi Alexandra Saieh Pelastakaa lapset -järjestöstä.

Israel on pommittanut Gazan kaistaa voimakkaasti sen jälkeen, kun äärijärjestö Hamas iski Israeliin 7. lokakuuta. Israelin iskuissa on Hamasin hallinnoiman Gazan terveysministeriön mukaan kuollut noin 17 700 ihmistä, joista suurin osa on naisia ja lapsia. Haavoittuneita on ministeriön mukaan lähes 48 800. Noin 1,9 miljoonaa ihmistä on paennut kodeistaan.

Hamasin lokakuisessa iskussa kuoli israelilaisviranomaisten mukaan noin 1 200 ihmistä. Israelin asevoimien mukaan Gazassa on kuollut 93 israelilaissotilasta.