PAM ja Wolt neuvottelupöytään ruokalähettien työehdoista – ”Tarvitsemme ennustettavuutta ja reilut ehdot”, sanoo lähettien edustaja

0
Palvelualojen ammattiliitto PAM ja teknologiayhtiö Wolt aloittivat neuvottelut ruokalähettien työn tekemisen pelisäännöistä. LEHTIKUVA / Emmi Korhonen
Palvelualojen ammattiliitto PAM ja teknologiayhtiö Wolt aloittivat neuvottelut ruokalähettien työn tekemisen pelisäännöistä. LEHTIKUVA / Emmi Korhonen

Palvelualojen ammattiliitto PAM ja teknologiayhtiö Wolt aloittivat tänään neuvottelut ruokalähettien työn tekemisen pelisäännöistä, PAM kertoo.

Liiton edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalon mukaan PAMin tavoitteena on saada lähetit suomalaisen kollektiivisen sopimusjärjestelmän piiriin työn tekemisen muodosta riippumatta.

– Nykyisin lähettien työehdot ja palkkiot määräytyvät eri tavalla kuin mihin olemme työehtosopimusten piirissä olevien työntekijöiden osalta tottuneet. Sopimuksen rakentaminen läheteille tulee olemaan vaativa tehtävä, mutta haluamme olla yhdessä luomassa uutta kulttuuria ja pelisääntöjä, joilla kirkastetaan alustatyön raameja, Ylitalo sanoo tiedotteessa.

Wolt puolestaan tavoittelee sopimuksella selkeitä ja yhteisesti ymmärrettyjä sääntöjä itsensätyöllistäjien työskentelyyn.

– Olemme toiveikkaita neuvottelujen aloittamisesta ja toivomme saavuttavamme kaikkien osapuolten kannalta suotuisan lopputuloksen. Koska olemme kartoittamattomassa maastossa, voi yhteisymmärryksen löytyminen kestää aikansa, Woltin Pohjoismaiden yhteiskuntasuhdejohtaja Olli Koski sanoo tiedotteessa.

Neuvottelujen odotetaan jatkuvan kevääseen 2024 saakka.

Järjestäytyivät viime keväänä

Ruokalähetit perustivat viime maaliskuussa yhdistyksen, johon kaikkien niin sanottujen alustayritysten kuriirit ja lähetit voivat liittyä. PAM hyväksyi sen ammattiosastokseen huhtikuussa. Ammattiosaston tarkoitus on koota eri alustayritysten lähetit yhteen ja parantaa heidän asemaansa taloudellisesti ja yhteiskunnallisesti.

– Olen tyytyväinen, että lähettien järjestäytyminen on tuonut meidät tähän pisteeseen, ja pääsemme aloittamaan neuvottelut sopimuksesta. Tarvitsemme ennustettavuutta ja reilut ehdot, ammattiosasto PAM Couriers Finland ry:n puheenjohtaja Papy Nkunda sanoo tiedotteessa.

Maaliskuussa Woltin kuriireiksi kutsumat lähetit suivaantuivat, kun yhtiö otti käyttöönsä uuden palkkiojärjestelmän. Kuriirien mukaan sen myötä heidän palkkionsa laskivat eikä heitä kuultu sen käyttöönotossa.

Wolt ja monet muut alustatalouden yritykset pitävät lähettejään yrittäjinä. Se on osaltaan vaikeuttanut lähettien mahdollisuuksia ajaa etujaan.

Simu Perälä