Pohjoismaiden ja Baltian kielteiset kannat jäivät selvästi vähemmistöön, sanoo KOK:n suomalaisjäsen Sari Essayah

0
Sari Essayahin mukaan kansainväliset lajiliitot ovat päättävässä asemassa venäläisten ja valkovenäläisten osallistumisesta. Arkistokuva. LEHTIKUVA / Roni Rekomaa
Sari Essayahin mukaan kansainväliset lajiliitot ovat päättävässä asemassa venäläisten ja valkovenäläisten osallistumisesta. Arkistokuva. LEHTIKUVA / Roni Rekomaa

Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n suomalaisjäsen Sari Essayah sanoo, että Pohjoismaiden ja Baltian maiden kielteinen kanta venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden olympiakelpoisuuteen jäi selvästi vähemmistöön. KOK päätti sallia venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden osallistumisen Pariisin olympialaisiin ”neutraaleina urheilijoina”, ilman kansallistunnuksia.

Ainakin toistaiseksi on lisäksi rajattu, että venäläiset ja valkovenäläiset eivät saa osallistua Pariisissa joukkuelajeihin tai yleisurheiluun, mutta muissa yksilölajeissa he saavat osallistua.

– Oma kantani on sama kuin Suomen Olympiakomitealla, kuten ovat myös (muiden) Pohjoismaiden ja Baltian olympiakomiteoiden kannat. Kansainväliset lajiliitot ovat tässä nyt tärkeässä roolissa, samoin rajaukset, joilla asetetaan ehtoja osallistuville neutraaleille urheilijoille, Suomen hallituksessa maa- ja metsätalousministerinä toimiva Essayah (kd.) kertoi STT:lle sähköpostitse.

Essayah on paraikaa kampanjakiertueella presidenttiehdokkuutensa vuoksi, joten hän ehti antaa lauantaina vastaukset vain sähköpostitse.

Vain kymmenkunta läpäissyt karsinnat

Essayah muistuttaa, että KOK:n päätös on herättänyt närää myös itänaapurissa.

– Näyttää siltä, että Venäjä on päätöksestä hermostunut ja onkin nyt puuhaamassa kilpailevaa tapahtumaa, niin sanottuja Ystävyyden kisoja, ensi kesälle.

Essayahin mukaan kansainväliset lajiliitot ovat päättävässä asemassa venäläisten ja valkovenäläisten osallistumisesta.

– Esimerkiksi WA eli kansainvälinen yleisurheiluliitto ei ole halunnut näitä urheilijoita mukaan ja on siltä pohjalta myös päättänyt.

Kukin lajiliitto tekee päätöksen lisäksi urheilijoiden lajikohtaisten karsintojen tai karsintakilpailuiden pohjalta.

– Tällä hetkellä kisoihin karsituista noin 4 600 urheilijasta kahdeksan on venäläistä ja kolme valkovenäläisiä, KOK:n suomalaisjäsen kirjoittaa.

USA:n olympiakomitea puolsi

Essayahin mukaan urheilun kansainväliset lajiliitot ja kansalliset olympiakomiteat eivät ole nyt linjatun olympiakelpoisuuden asiassa yksimielisiä.

– Monet Euroopan maiden olympiakomiteat tukevat niin sanottujen neutraaleiden urheilijoiden osallistumista, vaikka poliittisesti nämä maat ovat Ukrainan tukena sodassa. Kun mennään kauemmaksi Euroopasta, tuki osallistumiselle on selvempi. Muun muassa Yhdysvaltain olympiakomitea on ollut asiassa jopa aloitteellinen.

Päätöksen venäläisten ja valkovenäläisten olympiakelpoisuudesta teki KOK:n hallitus. Miten komitean muita jäseniä – esimerkiksi Essayahia – kuultiin päätöksenteossa?

– Asian ympärillä on toki käyty koko ajan konsultaatiota ja keskustelua. Siitä ei päätetty istunnossa, jossa kaikki jäsenet olisivat päässeet äänestämään, vaan ainoastaan hallituksessa. Itse olen tuonut esille taustakeskusteluissa näkemykseni, joka on sama kuin Suomen olympiakomitealla. Lisäksi olen korostanut, että ajankohta (tälle) päätökselle ei mielestäni ollut oikea.

STT ei tavoittanut lauantaina KOK:n urheilijakomission puheenjohtajaa Emma Terhoa kommentoimaan nyt tehtyä päätöstä olympiakelpoisuudesta.

Kummola uskoo venäläisten jättäytyvän pois

Urheilun johtotehtävien konkari Kalervo Kummola kommentoi hänkin lauantaina venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden olympiakelpoisuutta. Kummola kertoi viestipalvelu X:ssä uskovansa venäläisten jättäytyvän pois Pariisin olympialaisista, vaikka heillä olisikin mahdollisuus osallistua neutraaleina urheilijoina.

– En usko, että venäläiset tulevat kisoihin ilman maatunnuksia. Putin ei pidä siitä, Kummola kirjoittaa.

Nykyisin Tampereen pormestarina toimiva Kummola antaa viestipalvelussa myös sapiskaa KOK:n johdolle.

– KOK:n johto on täynnä vellihousuja sallimalla yksittäisten venäläisten ja valkovenäläisten osanoton Pariisin kisoihin. Ryhdittömyyttä lisää se, että lopullinen päätös on siirretty lajiliitoille, Kummola suomii.

Pertti Mattila, Eetu Halonen