Poliisi otti kiinni 68 ihmistä Helsingin itsenäisyyspäivän mielenosoituksissa

0
Poliiseja Helsingin Rautatientorin metroaseman sisäänkäynnin edessä Elielinaukiolla itsenäisyyspäivänä. LEHTIKUVA
Poliiseja Helsingin Rautatientorin metroaseman sisäänkäynnin edessä Elielinaukiolla itsenäisyyspäivänä. LEHTIKUVA

Itsenäisyyspäivänä Helsingissä on järjestetty useita eri mielenosoituksia, joissa poliisi on myös ottanut kiinni ihmisiä. Helsingin poliisin mukaan se otti kiinni yhteensä 68 ihmistä.

Keskiviikkoiltapäivällä poliisi otti kiinni 14 ihmistä Helsingin päärautatieaseman metroasemalta. Kiinni otetuilla oli hallussaan muun muassa veitsi, pyrotekniikkaa sekä hammassuojia.

Kuusi kiinni otetuista oli Ruotsin kansalaisia ja loput Suomen kansalaisia, poliisi kertoo. Yhdelle kiinni otetuista kirjoitettiin sakko toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen hallussapidosta.

Poliisin tiedon mukaan kiinni otetut olivat menossa mielenosoitukseen, mutta poliisi ei täsmentänyt, että minne. Poliisi otti heidät kiinni rikoksilta ja häiriöiltä suojaamiseksi.

STT:n paikalla olleen toimittajan mukaan kiinni otetut olivat nuoria miehiä, joilla oli kasvojensa edessä vaaleat tuubihuivit. Hänen mukaansa paikalla oli tapahtuma-aikaan viitisentoista raskaasti varustautunutta poliisia. Poliisit tekivät kiinni otetuille Helsingin päärautatieaseman metroasemalla ruumiintarkastuksia. Lopulta poliisit ohjasivat kiinni otetut metroaseman sisäänkäynnin läheisyyteen pysäköityyn bussiin.

Myöhemmin STT:n toimittaja näki samankaltaisia vaaleita tuubihuiveja käyttäviä ihmisiä Rautatientorilta lähteneessä Suomi herää -kulkueessa, jonka järjestäjä on avoimen rasistinen ja fasistinen sinimusta liike. Tuubihuiveja käyttäneet ihmiset kantoivat mukanaan Active Club -lippua.

Muun muassa Helsingin Sanomat on uutisoinut aiemmin kansainvälisen Active Club -verkoston laajenemisesta Suomeen. Lehden haastatteleman äärioikeistoa tutkineen Jyväskylän yliopiston dosentin Tommi Kotosen mukaan Active Clubia voi pitää osana äärioikeistoa.

Helsingin Sanomien mukaan Active Club -liikkeen on perustanut tunnettu yhdysvaltalainen uusnatsi Robert Rundo.

Active Club on Suomessa levinnyt Uudenmaan lisäksi ainakin Tampereelle, Ouluun sekä Turkuun. Ryhmittymä on järjestänyt muun muassa kamppailuharjoituksia sekä levittänyt katukuvaan erilaisia tarroja. Active Club Finlandin Telegram-kanavalla on myös ahkerasti mainostettu tänään järjestettyä Suomi herää -kulkuetta.

Poliisi tyhjensi Töölöntorin Helsinki ilman natseja -protestoijista

Kansallismielinen ja äärioikeistotaustainen 612-soihtukulkue kokoontui taas Töölöntorilla, josta kulkue siirtyi sen jälkeen Hietaniemen hautausmaalle. Kulkueessa olevat kantoivat mukanaan soihtuja. Paikalla olleen STT:n toimittajan mukaan kulkue sujui rauhallisesti.

Poliisin mukaan kulkueeseen osallistui viitisensataa ihmistä.

Paikalla kulkueessa oli muun muassa maahanmuuttovastaisen Soldiers of Odin -järjestön edustajia. Lisäksi STT:n toimittaja näki kulkueessa vaaleisiin tuubihuiveihin pukeutuneita ihmisiä.

Protestipaikasta ei sopua

Ennen 612-kulkuetta Töölöntorille kokoontui Helsinki ilman natseja -mielenosoittajia. Poliisin mukaan protestissa oli paikalla reilut 1 000 mielenosoittajaa. Kyseinen protesti oli suurin itsenäisyyspäivän mielenosoitus Helsingissä tänä vuonna.

Poliisi kuitenkin kielsi ja hajotti mielenosoituksen. Poliisin päätös perustui siihen, että Töölöntorille oli jo aiemmin ilmoitettu toinen mielenosoitus eli 612-soihtukulkue.

Poliisi otti paikalta kiinni 54 ihmistä, jotka eivät totelleet poliisin poistumiskäskyä. Kiinni otettuja epäillään niskoittelusta poliisia vastaan, ja heille kirjoitettiin sakkoja. Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen järjestäjää epäillään kokoontumisrikkomuksesta.

Kaikki poliisilain perusteella kiinni otetut vapautetaan illan aikana.

Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen järjestäjät kertoivat lähettämässään tiedotteessa olevansa äärimmäisen pettyneitä poliisin toimintaan. Mielenosoittajien mukaan poliisi esimerkiksi ratsasti mielenosoittajien päältä poliisihevosilla. Tapahtumasta on näkynyt myös video aktivistien sosiaalisen median kanavilla.

– Perusteet, joilla rauhanomaista, ihmisarvoa puolustavaa mielenosoitusta vastaan käytettiin väkivaltaa olivat täysin mielivaltaisia. Fasistinen ja rasistinen tapahtuma sen sijaan sallittiin olkaa kohauttamatta. Tämä on kieltämättä varsin epämiellyttävä viesti poliisin prioriteeteista, järjestäjien tiedotteessa sanottiin.

Järjestäjät eivät suostuneet tänä vuonna neuvottelemaan poliisin kanssa mielenosoituksen pitopaikasta.

– Poliisi on vuosi toisensa perään halunnut antaa äärioikeiston 612-marssille puoli Töölöä areenaksi koko itsenäisyyspäiväksi. Tänä vuonna emme näistä syistä lähteneet palaveeraamaan, Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen järjestäjät kirjoittivat STT:lle sähköpostissaan marraskuun lopussa.

Vaikka Helsinki ilman natseja -protesti hajotettiin, jäi mielenosoittajia kuitenkin Töölöntorin liepeille, jossa 612-kulkue kokoontui myöhemmin. Poliisi piti mielenosoittajat erillään toisistaan eikä yhteenottoja nähty yksittäisiä huuteluita lukuun ottamatta.

– Te ootte ihan meganoloja, huusi yksittäinen torille tullut henkilö 612-kulkueelle.

Järjestäjät poistivat kommunistilippuja

Helsinki ilman natseja -mielenosoituksessa syntyi aiemmin nujakointia, kun paikalle saapui ihmisiä kommunististen sirppi ja vasara -lippujen kanssa, kertoi STT:n paikalla ollut toimittaja.

Järjestäjät halusivat poistaa lipun sen paikalle tuoneilta mielenosoittajilta. Syy tähän on se, ettei protestissa sallittu autoritaarisia tunnuksia.

Puheita ”väestönvaihdosta” ja tukea Active Clubille

Avoimen rasistinen ja fasistinen sinimusta liike piti oman Suomi herää -mielenosoituskulkueensa, joka lähti liikkeelle neljältä iltapäivällä Rautatientorilta. Sinimusta liike kertoi ennen marssia kokoontuvansa Kansalaistorilla olevan tuhotun venäläisen panssarivaunun luona.

Suomi herää -mielenosoituksessa pidettiin puheita ja puhuttiin muun muassa ”väestönvaihdosta”, kertoi paikalla ollut STT:n toimittaja. Väestönvaihtoteoria on äärioikeistolainen salaliittoteoria.

Lisäksi yksi pääpuhujista ilmaisi tukensa Active Clubille ja sanoi sen levinneen useisiin kaupunkeihin.

Poliisin mukaan Suomi herää -mielenosoitukseen osallistui vajaat 200 henkilöä. Kulkue sujui rauhallisesti.

Poliisi poisti ihmisiä kirkosta

Poliisi poisti noin kello 12 Helsingin tuomiokirkosta mielenosoittajia, jotka laskivat jumalanpalveluksen aikana banderolleja kirkon lehtereiltä. Poliisi ei ollut saanut mielenosoituksesta etukäteen ilmoitusta.

Poliisi poisti mielenosoittajat kirkosta, ja mielenosoitus jatkui noin kymmenen hengen voimin Unioninkadun ja Aleksanterinkadun kulmassa. Tapauksesta kirjattiin rikosilmoitus uskonrauhan rikkomisesta.

Lisäksi Helsingissä järjestettiin perinteinen Ylioppilaiden soihtukulkue.

– – – – –

STT:n työryhmä: Sanna Raita-aho, Markku Uhari, Simu Perälä, Jecaterina Mantsinen

työryhmä