Putin vierailee Lähi-idässä, tapaa huomenna Iranin presidentin Venäjällä

0
Putin tapasi vierailullaan Arabiemiraattien presidentin, sheikki Mohamed bin Zayed al-Nahyanin. LEHTIKUVA /AFP /HANDOUT
Putin tapasi vierailullaan Arabiemiraattien presidentin, sheikki Mohamed bin Zayed al-Nahyanin. LEHTIKUVA /AFP /HANDOUT

Venäjän presidentti Vladimir Putin matkusti keskiviikkona yhdelle harvoista ulkomaanvierailustaan sitten Venäjän hyökkäyssodan alkamisen Ukrainassa, kun häntä kuljettanut lentokone laskeutui Abu Dhabiin Arabiemiraateissa.

Arabiemiraattien viranomaiset olivat Putinia vastassa lentokentällä, mistä hänet kuljetettiin presidentinpalatsiin ratsuväkisaattueessa.

– Ryhdikkyytenne ansiosta suhteemme ovat nousseet ennennäkemättömälle tasolle, Putin sanoi tavatessaan Arabiemiraattien presidentin, sheikki Mohamed bin Zayed al-Nahyanin.

Erityisesti Putin mainitsi maiden välisen vilkkaan kaupankäynnin.

Putinin oli vielä keskiviikkona tarkoitus matkustaa Arabiemiraateista Saudi-Arabiaan. Kremlin mukaan matkalla on kaupankäynnin lisäksi tarkoitus puhua Israelin ja äärijärjestö Hamasin välisestä konfliktista.

Putin on poistunut Venäjältä vain muutaman kerran Venäjän aloitettua hyökkäyssotansa Ukrainassa helmikuussa 2022. Edellisillä matkoilla Putin kävi Kiinassa ja Iranissa.

Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) antaman pidätysmääräyksen vuoksi Putin pystyy vierailemaan ulkomailla vain rajoitetusti.

Saudi-Arabia ja Arabiemiraatit eivät ole ICC:n antaman pidätysmääräyksen piirissä.

Iran tukenut Venäjän sotatoimia

Torstaina Putin tapaa Kremlin mukaan Venäjällä vierailevan Iranin presidentin Ebrahim Raisin. Venäjä ja Iran ovat vahvistaneet taloudellisia ja sotilaallisia siteitään länsimaiden pakotteiden edessä.

Länsimaat ovat syyttäneet Irania siitä, että se on tukenut Venäjää hyökkäyssodassa Ukrainaan toimittamalla Venäjälle suuret määrät drooneja ja muuta aseistusta.

Putin vieraili Iranissa heinäkuussa ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov puolestaan lokakuussa.

Iranin virallisen uutistoimiston Irnan mukaan Putin ja Raisi keskustelevat kahdenvälisistä asioista sekä alueellisista ja kansainvälisistä kysymyksistä, erityisesti Gazan tilanteesta.

Venäjä on asemoinut itsensä mahdolliseen välittäjän rooliin säilyttämällä siteet sekä Israeliin että Hamasiin.