Rajavartiolaitos nappasi matkaansa Ukrainassa terrorismirikoksista epäillyn heti vankilan porteilla – Suomessa pohditaan nyt rikostutkinnan käynnistämistä

0
Rajavartiolaitoksen autot kuljettivat perjantaina Ukrainassa terrorismirikoksista epäillyn venäläismiehen pois Ventaan vankilasta, jossa häntä oli pidetty säilöönotettuna. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Rajavartiolaitoksen autot kuljettivat perjantaina Ukrainassa terrorismirikoksista epäillyn venäläismiehen pois Ventaan vankilasta, jossa häntä oli pidetty säilöönotettuna. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Ukrainassa terrorismirikoksista epäilty venäläinen Voislav Torden eli Jan Petrovski ei ehtinyt nauttia vapaudesta perjantaina pitkään, vaikka korkein oikeus (KKO) päätti päästää hänet vapaaksi.

Korkein oikeus katsoi, ettei Suomi voi luovuttaa häntä Ukrainaan oikeudenkäyntiä varten. Syynä ovat KKO:n mukaan Ukrainan vankilaolot, jotka eivät ole Euroopan ihmisoikeussopimuksen mukaiset.

Päätöksen seurauksena KKO päätti vapauttaa Tordenin, joka on heinäkuusta asti ollut säilöön otettuna odottamassa Ukrainan luovutuspyynnön käsittelyä.

Vantaan vankilalta Torden ei kuitenkaan lähtenytkään oikeusavustajansa Heikki Lampelan kyytiin, vaan hänet nappasi matkaansa Rajavartiolaitos.

Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja Mikko Hirvi vahvistaa STT:lle, että he tekivät säilöönoton.

– Olemme tutkinnanjohtajan päätöksellä ottaneet henkilön säilöön ulkomaalaislain säädösten perusteella ja selvitämme maassa oleskelun edellytyksiä, sanoo Hirvi.

EU:n pakotelistalla

Torden on Jan Petrovski -nimellä EU:n pakotelistalla. Perustelujen mukaan hän on venäläisen Rusitsh-sotilasryhmän perustajajäsen ja yksi sen komentajista. Ryhmän on katsottu toimineen Ukrainassa palkkasotilasyhtiö Wagnerin yhteydessä.

Petrovski sai aikanaan oleskeluluvan Suomeen käyttämällä nimeä Voislav Torden. Hänen aiempi oikeusavustajansa kertoi STT:lle Tordenin saaneen oleskeluluvan vaimonsa opiskelupaikan perusteella. Torden jäi kiinni Helsinki-Vantaan lentoasemalla viime heinäkuussa yrittäessään nousta Nizzaan lähtevään lentokoneeseen. Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on omilla päätöksillään pitänyt Tordenin säilössä luovutusasian käsittelyn ajan.

KKO:n päätöksen myötä Tordenia ei voi luovuttaa, mutta hän on edelleen EU:n pakotelistalla. Tämä tarkoittaa, että häneen kohdistuvat samat maahantuloa ja varallisuutta koskevat rajoitukset kuin muitakin pakotelistattuja EU:n alueella.

Pakotelistatuille ei lähtökohtaisesti esimerkiksi myönnetä maahantulo-oikeutta Euroopan unionin alueelle.

– Selvitämme kaikkia maassa oleskelun edellytyksiä, sanoo Hirvi.

Suomi selvittää omaa esitutkintaa

Suomi ei luovuta Tordenia Ukrainalle, mutta on myös mahdollista, että Suomi käynnistää oman esitutkinnan Tordenia koskevista rikosepäilyistä.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe kertoi asiasta Helsingin Sanomille perjantaina ja vahvisti saman STT:lle. Tordenin tapauksessa on kyse ulkomailla tehdyistä epäillyistä terrorismirikoksista, jolloin toimivalta esitutkinnan käynnistämisessä on valtakunnansyyttäjällä.

– Kansainvälisessä oikeudessa on luovutusasioissa luovuta tai syytä -periaate, sanoo Rappe.

– Nyt meidän täytyy katsoa ensisijaisesti, onko siinä esitutkinnan edellytyksiä Suomessa.

Valtakunnansyyttäjän toimisto on Rappen mukaan jo ollut yhteydessä keskusrikospoliisiin ja esitutkinnan käynnistämistä koskeva arviointi voi valmistua tulevien päivien aikana.

– Vimeistään ensi viikon alkupuolella jotain asialle tapahtuu, hän sanoo.

KKO: Ukrainan vankilaolot heikot

Ukrainassa Dnipropetrovskin kaupungin Zhovtneven kaupunginosaoikeus määräsi Tordenin elokuussa vangittavaksi epäiltynä muun muassa osallisuudesta terroristiorganisaatioon.

Tämä ukrainalaistuomioistuimen päätös oli Suomelle jätetyn luovuttamispyynnön taustalla.

KKO:n mukaan Tordenin luovutus voisi johtaa uhkaan, että Tordenia kohdeltaisiin Ukrainassa ihmisarvoa loukkaavalla tavalla. KKO arvioi, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisuissa Ukrainan vankilaolosuhteet eivät ole täyttäneet inhimillisen kohtelun vaatimuksia.

KKO nostaa esiin myös Ruotsin korkeimman oikeuden päätöksen viime lokakuulta, jossa niin ikään kiellettiin Ruotsia luovuttamasta rikoksesta epäiltyä Ukrainaan. Ruotsin korkeimman oikeuden päätöksessä viitattiin KKO:n mukaan raportteihin, joiden mukaan vankilaolot ovat Ukrainassa sodan aikana heikentyneet entisestään ja ne voivat muodostaa uhkan elämälle ja terveydelle.

– Tordenin kohtelun asianmukaisuutta ei voida varmistaa myöskään vain sillä, että Ukraina on luovutuspyynnössään vakuuttanut, että se noudattaa ihmisoikeussopimuksen määräyksiä, KKO:n lausunnossa todetaan.

Korkeimman oikeuden kannan yli ei voi kävellä

Suomessa korkein oikeus tutkii, voiko Suomi suostua saamiinsa luovutuspyyntöihin. Muodolliset päätökset tekee oikeusministeriö, ja luovutuspäätökset ovat yleensä oikeusministerin allekirjoittamia.

Luovuttamislain mukaan Suomi ei kuitenkaan voi luovuttaa ihmistä, jos korkeimman oikeuden mukaan luovuttamiselle on este. Suomi ei toisin sanoen voi luovuttamislain mukaan luovuttaa Tordenia Ukrainaan KKO:n arvioinnin myötä.

KKO:n lausunnosta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Puolustaja: Torden säästänee henkensä

Torden on kiistänyt rikosepäilyt suomalaisissa tuomioistuimissa. Hänen nykyinen oikeusavustajansa varatuomari Heikki Lampela kommentoi päätöksen jälkeen STT:lle, että KKO:n päätöksen myötä Torden todennäköisesti säästää henkensä.

– Korkein oikeus on vahvasti osoittautunut vahvaksi ja riippumattomaksi laitokseksi. Se ei ole riippuvainen mistään kansainvälisistä poliittisista mielipiteistä, Lampela sanoi perjantaina aamupäivällä.

Markku Uhari

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Alkuperäinen