Sofia Maleike-Ruohola pystytti taidenäyttelyn Perttelissä arkeologisten löytöjen pihapiiriin

0
Värikkäät seinät ohjasivat Sofia Maleike-Ruoholan mukaan teosten luonnetta entistäkin koomisempaan ja hyväntuulisempaan suuntaan. Kuva: Sofia Maleike-Ruohola

Sofia Maleike-Ruohola laajentaa vuosi vuodelta Kärrin rusthollin joulugalleriaa.

Tällä kertaa galleriassa on näytteillä kahdeksan ammattikuvataiteilijan teoksia. Taiteilijat ovat pääosin salolaisia, mutta mukana on edustusta Göteborgista ja pääkaupunkiseudultakin.

– Lisääkin taiteilijoita olisi ollut tulossa, mutta en saanut vajaa 50 neliömetrin galleriaan mahtumaan enempää. Kaikkien teosten pitää näkyä ja erottua kunnolla, Maleike-Ruohola kertoo.

Taiteilijoiden oli määrä tuoda galleriaan varsinaisten teosten lisäksi oheistuotteita. Maleike-Ruohola myy puodissaan esimerkiksi maalausten pohjalta tehtyjä postikortteja.

– Viime vuonna kokeilin myyntiä pienimuotoisesti, ja se osoittautui joulun aikana suosituksi.

Sofia Maleike-Ruohola on aiemminkin pitänyt joulugalleriaa ja puotia Kärrin rusthollissa. Kuva: Katariina Korremäki

Joulugalleriassa on esillä Frida Almqvistin, Maria Junesin, Jaana Kähösen, Keanne van de Kreeken, Sofia Maleike-Ruoholan, Arja Pykärin, Jaana Sarpaniemen ja Suvi Toivoniemen teoksia. Näytteillä on maalausten lisäksi keramiikkataidetta.

Maleike-Ruohola luonnehtii näyttelyn luonnetta humoristiseksi, jopa ”höppänäksi”.

– Monilla taiteilijoista on koominen ote teoksiinsa. Gallerian värikkäät seinät korostavat iloisuutta, ja näyttelystä tuli hirveän hyväntuulinen kokonaisuus.

Maleike-Ruohola kertookin gallerian ilmeen ohjaavan paljolti teoksen esillelaittoa.

– Tämä on todella kaukana kaikuvasta, valkoseinäisestä taidegalleriasta. Jos saisin itse päättää, hankkisin jokapäiväiset ostoksenikin tällaisesta paikasta.

Galleriarakennus on rusthollin vanha väentupa. Rusthollin historia tunnetaan Maleike-Ruoholan mukaan 1500-luvulta saakka. Kuva: Sofia Maleike-Ruohola

Maleike-Ruoholan ja hänen puolisonsa Esa Ruoholan pihapiiri Perttelissä on herättänyt rusthollin vanhan väentuvan joulunäyttelyn lisäksi muutakin kiinnostusta.

Salon Seudun Sanomat uutisoi syyskuussa (5.9.) massiivisesta hautalöydöstä, joka paljastui Maleike-Ruoholan pihamaalta. Pariskunnan kotia, 1860-luvun päärakennusta, on myös kuvattu useisiin eri julkaisuihin.

– Kerron mielelläni galleriakävijöille tilamme historiasta, joka on tarkkaan tiedossa 1500-luvulta saakka.

Kärrin rusthollin joulugalleria on auki kello 12–16 lauantaisin ja sunnuntaisin 17. joulukuuta asti.