Sote-valiokunnan toimimattomuus halvaannuttaa koko eduskunnan toimintaa, moittivat valiokunnassa istuvat hallituspuolueiden edustajat

0
Sote-valiokunnan puheenjohtajana toimii SDP:n Krista Kiuru. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
Sote-valiokunnan puheenjohtajana toimii SDP:n Krista Kiuru. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan toimimattomuus halvaannuttaa koko eduskunnan toimintaa, kritisoivat useat hallituspuolueiden edustajat sunnuntaina. Sote-valiokunnassa istuvat kansanedustajat Mia Laiho (kok.), Minna Reijonen (ps.), Henrik Wickström (r.) ja Päivi Räsänen (kd.) julkaisivat sunnuntaina yhteisen tiedotteen, jossa he toivat esille huolensa valiokunnan työtavoista ja toiminnasta.

– Olen ollut huolissani valiokunnan työn sujuvuudesta ja toiminnasta sen alkumetreiltä saakka. Valiokunnan puheenjohtajan tehtävänä on huolehtia, että valiokuntaan lähetetyt asiat hoidetaan ilman aiheetonta viivytystä, valiokunnan varapuheenjohtaja Laiho sanoi tiedotteessa.

Valiokunnan puheenjohtajana toimii SDP:n Krista Kiuru.

SDP:n Berg kritisoi hallituspuolueita

SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, sote-valiokunnan jäsen Kim Berg puolestaan kritisoi hallituspuolueita niiden toiminnasta. Bergin mukaan hallituspuolueiden edustajien syytökset puheenjohtaja Kiurun tahallisesta asioiden käsittelyn viivyttämisestä ovat perusteettomia.

– Päinvastoin hallituspuolueet ovat itse käyttäneet tällä viikolla tuntikausia valiokunnan kantoja koskevien mietintöjen muokkaamiseen ja viivyttäneet toimeentulotukea ja asumistukea koskevien esitysten käsittelyä niin, että tavoiteaikataulusta ollaan jäljessä, sanoo Berg tiedotteessaan.

Riitaisa valiokunta sai perjantaina valmiiksi asumistuen heikennyksiä koskevan mietintönsä. Alun perin valiokunnan oli määrä saada perjantaina valmiiksi myös kaksi muuta sosiaaliturvan leikkauksia koskevaa mietintöään, mutta niiden valmistuminen lykkääntyi työn hitaan etenemisen vuoksi tiistaille.

Kiurun mukaan valiokunta kokoontuu käsittelemään kahta muuta mietintöään poikkeuksellisesti myös maanantaina, jotta ne varmasti valmistuisivat tiistaiksi. Normaalisti eduskunnan valiokunnat eivät kokoonnu maanantaisin.

Sote-valiokunnan riitaisuus on saanut runsaasti julkisuutta osakseen, kun valiokunnan kokouksia on luonnehdittu jopa kaoottisiksi. Kiurun mukaan tunnelma ei ollut perjantainakaan valiokunnassa hyvä. Hänen mukaansa mietinnön käsittelyä viivytti hallituspuolueiden tekemien muutosesitysten käsittely.