Suomi taisteli kuudenneksi miesten viestissä – lopun kolarointi jäi kaivelemaan yllätysankkuri Miro Karppasta

0
Suomen ankkuri Miro Karppanen jäi lopulta 7,6 sekuntia kolmanneksi sijoittuneen Saksan ankkurista. Kuva marraskuulta Rukalta. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Suomen ankkuri Miro Karppanen jäi lopulta 7,6 sekuntia kolmanneksi sijoittuneen Saksan ankkurista. Kuva marraskuulta Rukalta. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Testimiehistöllä Ruotsin Jällivaarassa kilpaillut Suomen miesten maastohiihtomaajoukkue taisteli maailmancupin 4×7,5 kilometrin viestissä kuudenneksi, mutta parempaankin olisi ollut eväät. Suomi oli pitkään mukana taistelussa kolmannesta sijasta, mutta ankkuri Miro Karppanen jäi lopulta 7,6 sekuntia kolmanneksi sijoittuneen Saksan ankkurista Ludek Selleristä.

Myös Italia ja Yhdysvallat ehtivät tiiviin joukon sekuntipelissä maaliin ennen Suomea.

– 1–2 sijaa parempi loppusijoitus olisi ollut otettavissa, Karppanen sanoi Yleisradion televisiohaastattelussa.

– Jäin lopussa huonoon paikkaan.

Karppanen kolaroi lievästi Ruotsin kakkosjoukkueen ankkurin Karl-Johan Westbergin kanssa.

– Mirolla oli draamaa, eikä hän päässyt näyttämään loppukiriään, päävalmentaja Teemu Pasanen harmitteli.

Päävalmentaja oli silti tyytyväinen kokonaisuuteen, jonka Lauri Lepistö, Markus Vuorela, Remi Lindholm ja Karppanen esittivät.

– Erot olivat pieniä. Kaikki miehet hiihtivät hyvin. Joukkue oli täysin eri kuin viime talvena MM-kilpailuissa, Pasanen viittasi Planicassa hopeaa hiihtäneeseen kvartettiin Ristomatti Hakola, Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen ja Niko Anttola.

”Jäi positiivinen fiilis”

Suomi oli ensimmäisessä vaihdossa kärkijoukon mukana seitsemäntenä. Toisessa vaihdossa sijoitus oli sama, mutta eroa kärkeen oli jo 15,6 sekuntia.

Voittaja Norja ja toiseksi yltänyt Ruotsin ykkösjoukkue menivät menojaan, mutta Lindholm piti kolmannella osuudella Suomen taistelussa kolmannesta sijasta.

– Aika hapokas, Lindholm kuvaili urakkaansa.

– (Friedrich) Moch hiihti kovaa ja yritin pysyä perässä, hän mainitsi Saksan kolmannen osuuden viejän.

Lindholm on kertonut muutaman kerran kilpailuissa paleltuneesta alapäästään, mutta Jällivaaran viestiä hän vei sepalus auki.

– Olin kusella ennen lähtöä. Vetskari meni rikki, hän selvitti.

Saksa repi kolmannella osuudella pienen eron Suomeen, jonka ankkuri Karppanen jäi lopulta Italian ja Yhdysvaltojenkin taakse.

– Jäi positiivinen fiilis. Kulku oli parempi kuin eilen, Karppanen vertasi lauantain henkilökohtaiseen kilpailuun, jossa hän oli 48:s.

Norja voitti 17,4 sekunnilla Ruotsiin. Saksa jäi voittajasta 38,1 sekuntia.

Naisten viestissä Suomi jätti vain Kazakstanin taakseen

Suomi jäi kauas kärkikahinoista maastohiihdon maailmancupin naisten viestikilpailussa Ruotsin Jällivaarassa. Jasmi Joensuun, Rebecca Immosen, Riitta-Liisa Roposen ja Vilma Ryytyn muodostama nelikko sijoittui kahdeksanneksi, ja ero voiton ottaneeseen Ruotsiin venyi reiluun viiteen minuuttiin.

Kisassa oli mukana vain yhdeksän joukkuetta. Suomi jätti vain Kazakstanin taakseen. Saksa oli toinen, Yhdysvallat kolmas ja Norja neljäs.

Joensuu toi Suomen avausvaihtoon vajaat 40 sekuntia kärjen perässä. Sairastuneen Krista Pärmäkosken paikalle pikahälytyksellä tullut Immonen piti Suomen seitsemäntenä, mutta ero kärkeen venähti liki kolmeen minuuttiin.

Vapaan osuuksilla Roponen ja Ryytty hiihtivät yhdessä Saksan kakkosjoukkueen hiihtäjien kanssa, mutta lopussa saksalaiset vetivät pidemmän korren.

Petteri Ikonen, Paavali Pastila