Aurinkovoimalayhtiöt kiinnostuivat salolaisista peltolohkoista, ja sitten alkoi tapahtua – kilpailu rakennuspaikoista käy kuumana

7
Aurinkovoimalaa varten on tarkoitus rakentaa oma sähköasema, josta tehdään liityntä suoraan 110 kilovoltin voimalinjaan. Kuva: SSS/Anna Korpiaho.

Ryhmä salolaisia tilallisia on vuokrannut yli sata hehtaaria viljelysmaitaan aurinkovoimalan rakentamiseksi Halikon Hevonpäähän. Maanomistajat alkoivat kysellä tarjouksia yhdessä sen jälkeen, kun useat eri hankeyhtiöt olivat kiinnostuneet heidän peltolohkoistaan.

– Tällä alalla on normaalia, että maanomistajat kilpailuttavat ja vertailevat eri toimijoita, hankekehityksen tiiminvetäjä Caroline Ekqvist IBV Suomi Oy:stä sanoo.

Ekqvistin mukaan Hevonpään hankkeessa maanomistajia on kourallinen. Salon Seudun Sanomien tietojen mukaan kyseessä on neljän tilallisen kimppa. Peltoaukea Sauvontien varrella on kiinnostanut aurinkoenergiafirmoja siksi, että sitä halkovat rinnakkain 110 ja 400 kilovoltin voimajohdot.

Naapurit saivat kuulla suunnitelmasta muutama päivä sitten, kun IBV Suomesta soitettiin. Yhtiön on tarkoitus tiedottaa hankkeesta tänään maanantaina.

Kilpailu aurinkovoimaloiden rakennuspaikoista käy kuumana. Pelkästään Salosta on vuoden aikana ollut kiinnostunut parikymmentä eri yhtiötä. Niiden joukossa on ollut myös toimijoita, jotka ovat yrittäneet kerätä pelkkiä vuokrasopimuksia myydäkseen ne sitten eteenpäin.

Halikkolaisnelikko keskusteli vuokrasopimuksista tiettävästi kymmenkunnan eri hanketoimijan kanssa.

– Maanomistajat ottavat yhteyttä aika usein, ja tässäkin tapauksessa ensimmäinen yhteydenotto tuli maanomistajilta. Kartoitimme alueen ja päätimme käynnistää keskustelut, Caroline Ekqvist kertoo.

Mitä ilmeisimmin IBV Suomi ei siis ollut niiden toimijoiden joukossa, jotka olivat aiemmin soitelleet ja lähetelleet sähköposteja maanomistajille ja jopa koputelleet tilojen ovia Hevonpäässä.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK on opastanut maanomistajia kilpailuttamaan eri toimijoita. Liitto on myös laatinut mallisopimuksen aurinkovoiman maanvuokraa varten.

– Voimalahankkeilla voi olla laajoja vaikutuksia, joten on hyvä, jos maanomistajilla on yhteinen näkemys koko alueella. Pidän maanomistajien yhteistyötä kannatettavana asiana, MTK valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen sanoo.

Hevonpään kymmenien miljoonien eurojen voimalahanke on nimetty Aurinkovainioksi. Suunnittelualue muistuttaa vähän hevosenkenkää. Voimalaa varten rakennetaan oma sähköasema, josta tehdään liityntä 110 kilovoltin ilmajohtoon.

IBV Suomen on tarkoitus hakea Salon kaupungilta rakennuslupaa 60 megawatin voimalalle ensi syksynä. Arkeologinen selvitys alueesta on Caroline Ekqvistin mukaan jo tekeillä, ja luontoarvot kartoitetaan ensi kevään ja kesän kuluessa.

– Pellot sopivat aurinkovoimaloille tosi hyvin. Ne ovat tasaisia ja ympäristövaikutuksiltaan helpompia kuin metsäalueet, Ekqvist näkee.

IBV Suomi järjestää Hevonpään aurinkovoimalahankkeesta yleisötilaisuuden Salon lukiossa 13. joulukuuta.

– Haluamme käydä keskustelua paikallisten ihmisten kanssa mahdollisimman aikaisin ja matalalla kynnyksellä. Meihin saa olla yhteydessä, Ekqvist korostaa.

Yhtiö järjesti yleisötilaisuuden myös Kemiönsaarella sen jälkeen, kun se lokakuussa julkisti ison aurinkovoimalahankkeensa Påvalsbyssä. IBV Suomi on osa saksalaista konsernia.

Salossa on tähän mennessä tullut julki kuusi teollisen kokoluokan aurinkovoimalahanketta. Kaupunki on toistaiseksi saanut vasta yhden rakennuslupahakemuksen.

7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Koskakohan...
2 kuukautta sitten

No, tulee se tienesti helpommin kuin viljelemällä. Koskakohan valtio puuttuu asiaan, kun hyvät peltolohkot otetaan ruuan tuotannosta pois? Onhan tämäkin huoltovarmuus asia. Mut ymmärrän kyllä viljelijää, tuon voimalan vuokratuotto on tasiasta tuottoa.

Tavis torilta
2 kuukautta sitten
Reply to  Koskakohan...

Eikä harmainta aavistustakaan, miltä se näyttää 20 – 30 v kuluttua. Toimiiko silloin vielä vai onko purettava pois? Yrittämättä jättäminen ei tuota mitään, niin onhan ajan hengessä yritettävä ja uskottava huomiseen.

Lähtis kiljuen mukaan
2 kuukautta sitten
Reply to  Tavis torilta

Jos saat vuokratuloja 1000€/ha/vuosi ja viljelemällä 200-600€/ha/vuosi, niin kumman valitset? No, tottakai suuremman vuokran ja ei tarvii tehdä yhtikäs mitään, ei ole sään armoilla. Ja kyllähän vuokraamisesta tehdään sopimus, siihen merkitään vuokra-aika ja kuka korjaa paneelit pois.

Maija
2 kuukautta sitten
Reply to  Koskakohan...

Voimala sitoo maankäytön moneksi vuodeksi. Varmalla tuotolla.
Meistä moni käy töissä kodin ulkopuolella. Varmalla tuotolla.
Maanviljelys on aina ollut ” korkeammassa kädessä” jo ennen eu aikoja. Maanviljely ja karjatalous ovat sen verran pitkäjänteistä toimintaa että hötkyilyt milloin minkäkin tuen ja aikataulujen kanssa ottaisivat pattiin varmemmillakin tuloilla.
Mitä huoltovarmuuteen tulee: niinkin pieni asia kuin asukkaiden viljelypalstojen lisääminen kaupungeissa parantaisi sitä aika paljon.
Ruoan hinnan nousu huomioiden kuntien kannattaisi muutenkin lisätä viljelypalstojen tarjontaa.

Tosi On
2 kuukautta sitten
Reply to  Maija

Jaa meinaat että muutaman naatin viljely parantaisi huoltovarmuutta ?
Idealismia sanon.
Korkeintaan pieni kotivara.
Tuosta olen samaa mieltä että ainakin viime hallituksen ja eu.n toimet ovat ajaneet viljeliät hakemaan mailleen varmempaa tuloa .
Sok ja Kesko takoo huippu tulosta olisko se näin että nämä käyttävät törkeästi viljeliää hyväksi .
Kuitenkin mitään aurinkopaneli merta ei tule viljelysmaille tehtämän eikä soille

Mä vaan
2 kuukautta sitten
Reply to  Tosi On

Kyllä se huolto paranisi naatti kerrallaan. Pienviljelijöitä on ollut ennenkin.
Pieni asia valtiotasolla nuo viljelypalstat, mutta niiden merkitys kotitalouksille on kuitenkin merkittävä. Niille kotitalouksille joilla sellaiseen on mahdollisuus.
Kuntaliitoksen aikoihin Salossa oli jo viljelypalstoja. Niiden määrää ei tietääkseni ole lisätty, vaikka eri puolilla nykyisen Salon alueella löytyisikin paikkoja. Tässä siis pallo kyläyhdistyksille ja aktiiveille!

Aurinkopaneelit voitaisiin laittaa kiertämään vaikka Halikonlahtea.

PeltoVoimala
2 kuukautta sitten

Tämä on oikeanlaista toimintaa. Pellolle voimalan perustaminen on helppoa, kun verrataan näihin idioottimaisiin soille aiottuihin voimaloihin. Salon SRK voisi miettiä tällaista ratkaisua, ettei tarvitsisi Perniön Melassuota raiskata.