Yhdysvalloissa ex-suurlähettilästä syytetään vuosikymmeniä jatkuneesta vakoilusta Kuuban hyväksi

0

Yhdysvalloissa entistä suurlähettilästä ja kansallisen turvallisuusneuvoston jäsentä syytetään 40 vuotta jatkuneesta vakoilusta Kuuban hyväksi. Asiasta kertoi Yhdysvaltain oikeusministeriö maanantaina.

Syytteen mukaan Victor Manuel Rocha, 73, olisi alkanut auttaa salaisena agenttina Kuuban tiedustelua vuonna 1981 ja vakoilu olisi jatkunut nykyhetkeen asti.

– Ne, joilla on etuoikeus palvella Yhdysvaltain hallinnossa, saavat suunnattoman luottamuksen kansalta, jota me palvelemme, sanoi oikeusministeri Merrick Garland lausunnossa.

– Tuon luottamuksen pettäminen lupaamalla valheellisesti uskollisuutta Yhdysvalloille palvellen samaan aikaan vierasta valtaa on rikos, johon oikeusministeriö vastaa täydellä voimalla, hän lisäsi.

Rocha toimi Yhdysvaltain kansallisessa turvallisuusneuvostossa 1994–1995 Bill Clintonin hallinnon aikana. Yhdysvaltain Bolivian-suurlähettiläänä hän toimi 2000–2002 Clintonin ja George W. Bushin aikana.

Rocha tuli ulkoministeriön palvelukseen 1981, ja uransa aikana hän on työskennellyt muun muassa Havannassa, Buenos Airesissa ja Washingtonissa.

Toimiessaan hallinnon viroissa Rochalla oli oikeusministeriön mukaan pääsy ei-julkisiin tietoihin, muun muassa salassa pidettäviin tietoihin, sekä mahdollisuus vaikuttaa Yhdysvaltain ulkopolitiikkaan.

Rochan sanotaan myöntäneen toimintansa peitetehtävässä toimineelle Yhdysvaltojen liittovaltion poliisin FBI:n edustajalle.

– Tapaamisissa Rocha käyttäytyi kuin Kuuban agentti, viittasi Yhdysvaltoihin vihollisena ja käytti sanaa me, kun hän kertoi itsestään ja Kuubasta, oikeusministeriö sanoi lausunnossa.