YK:n avustusjärjestön johtaja: Israel valmistelee gazalaisten joukkokarkotuksia Egyptiin – Israel kiistää

0
Arviolta 1,9 miljoonaa Gazan 2,4 miljoonasta asukkaasta on joutunut pakenemaan kodeistaan. Kuva on telttaleiristä Rafahin kaupungissa Gazan eteläosassa lähellä Egyptin rajaa. LEHTIKUVA / AFP
Arviolta 1,9 miljoonaa Gazan 2,4 miljoonasta asukkaasta on joutunut pakenemaan kodeistaan. Kuva on telttaleiristä Rafahin kaupungissa Gazan eteläosassa lähellä Egyptin rajaa. LEHTIKUVA / AFP

YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön (UNRWA) johtaja Philippe Lazzarini syyttää Israelin valmistelevan Gazan palestiinalaisten joukkokarkotusta Egyptiin.

Lazzarini kirjoittaa Los Angeles Timesissa, että tilanteen kehitys antaa viitteitä yrityksestä siirtää gazalaisia rajan yli Egyptin puolelle. Lazzarini muistuttaa, että YK ja monet sen jäsenmaat, Yhdysvallat mukaan luettuna, ovat torjuneet ajatuksen Gazan väestön pakkosiirroista.

Lazzarinin mukaan ensimmäisiä merkkejä tästä suunnitelmasta ovat Gazan pohjoisosan laajamittainen tuhoaminen ja siitä seurannut siviilien joukkopako Gazan eteläosassa sijaitsevaan Khan Yunisin kaupunkiin, lähemmäksi Egyptin vastaista rajaa.

– Jos tällä tiellä jatketaan, ja seuraus on se mitä monet jo kutsuvat toiseksi Nakbaksi, ei Gaza ole enää palestiinalaisten maata, Lazzarini sanoi.

Nakba on arabiankielinen nimi Israelin perustamisen yhteydessä tapahtuneelle palestiinalaisten joukkopaolle ja pakkosiirroille vuonna 1948. Nimi tarkoittaa katastrofia.

Israelin puolustusministeriön edustaja kiisti, että Israel suunnittelisi palestiinalaisten siirtoa Gazasta Egyptiin.

– Israelilla ei ole, ei ole koskaan ollut eikä koskaan tule olemaan suunnitelmaa siirtää Gazan asukkaita Egyptiin. Tämä ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa, puolustusministeriön edustaja sanoi.

Israelin tiedusteluministeri Gila Gamliel sanoi marraskuussa, että sodan jälkeen yksi vaihtoehto olisi edistää palestiinalaisten vapaaehtoista siirtymistä Gazan ulkopuolelle, humanitaarisin perustein.

Vakava ruokapula ja terveyskatastrofi

Gazan humanitaarinen tilanne on jatkanut synkentymistään. YK:n ruokaohjelman (WFP) varajohtaja Carl Skau sanoo, että Gazan kaistalle saadaan vain murto-osa tarvittavasta avusta. Yhdeksän kymmenestä Gazan asukkaasta ei saa ruokaa joka päivä, Skau sanoi BBC:lle.

Gazan olosuhteissa avustustoimituksia on lähes mahdotonta saada perille, Skau sanoi. Skau vieraili muiden YK:n edustajien kanssa Gazassa aiemmin tällä viikolla. WFP vaatii, että Israel avaa Gazaan toiseen rajanylityspaikan Egyptin rajalla sijaitsevan Rafahin lisäksi, jotta apua saadaan riittävästi.

Maailman terveysjärjestö WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus totesi vuorostaan, että Gazan konfliktin vaikutus asukkaiden terveyteen on katastrofaalinen. WHO:n hallintoneuvosto kokoontui sunnuntaina keskustelemaan Gazan ja Länsirannan terveystilanteesta.

Israelin joukot ovat sunnuntaina jatkaneet hyökkäystään Gazan eteläosassa. Taistelut Israelin sekä äärijärjestö Hamasin ja muiden palestiinalaisten äärijärjestöjen välillä ovat olleet rajuja Khan Yunisin lähellä.

Taisteluissa on Hamasin valvoman terveysministeriön mukaan kuollut noin 18 000 Gazan asukasta. Arviolta 1,9 miljoonaa Gazan 2,4 miljoonasta asukkaasta on joutunut pakenemaan kodeistaan.

Israel sanoo aikovansa jatkaa hyökkäystä kunnes Hamas on tuhottu. Hamasin terrori-iskuissa Israeliin 7. lokakuuta kuoli noin 1 200 ihmistä. Israelin mukaan palestiinalaisalueilla on vielä 137 äärijärjestöjen iskuissa ottamaa panttivankia.

Qatar yrittää uutta tulitaukoa

Qatarin pääministeri kertoi sunnuntaina, että ponnistelut uuden tulitauon saamiseksi Gazaan jatkuvat. Mohammed bin Abdulrahman al-Thanin mukaan Israelin ilmaiskujen jatkuminen tekee tavoitteen saavuttamisesta vaikeaa.

– Emme näe osapuolilta samaa valmiutta kuin aiemmin, al-Thani myönsi.

Qatarilla oli keskeinen välittäjän rooli edellisen tulitauon sopimisessa. Seitsemän päivää kestäneen tauon aikana Israel vapautti 240 palestiinalaista vankia ja Hamas 80 Israelista kaapattuja panttivankia.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoi aiemmin samassa Dohassa järjestetyssä kokouksessa, että YK:n turvallisuusneuvosto on geostrategisten jakolinjojen lamauttama.

– Neuvoston arvovalta ja uskottavuus ovat vakavasti uhattuna, Guterres sanoi.

Turvallisuusneuvosto ei pystynyt perjantaina hyväksymään tulitaukoa vaativaa päätöslauselmaa, koska Yhdysvallat käytti veto-oikeuttaan.